Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Strojenie br - Ravemaster BSW104II

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Strojenie br - Ravemaster BSW104II

Chcę o coś zapytać bardziej doświadczonych kolegów przy okazji dostrajania obudowy br. Mam Ravemastera BSW104 II, którego pędzę Signatem RAM3 MK2 w aucie (hatchback). Uklepałem dla niego domek równo 33l jak producent przykazał no i zacząłem zabawę ze strojeniem obudowy. Tak się składa, że jak do tej pory nie podoba mi się jego gra, ale jestem pewny, że go stać na więcej. Mam dwa tunele z polinka fi 68, zwężające się do 60. Daje to średnio fi64 i taką wartość przyjąłem do obliczeń w bassboxie. Wyczytałem, że optymalne strojenie dla tego głośnika to 36-40hz. Program mi obliczył tunel 64@220 dla 35,5hz (głośnik ma Fs 25hz wg. producenta). Dałem trochę wytłumienia i był koszmar po prostu (oczywiście głośniczek dobrze wygrzany). Wywaliłem całe wytłumienie i jest znacznie lepiej, ale jeszcze sporo brakuje do dobrego brzmienia. Bas jest buczący, spodziewałem się większego masażu klaty, gra bardzo miękko, jest w miarę dobrze jedynie w kawałkach gdzie na basie jest podkreślone BUM BUM, jeśli w kawałku bas jest przeciągły, a nie kopiący to jest tragedia - zaczyna buczeć. Brakuje mi twardego kopnięcia, i chcę wyeliminować to buczenie. Tylko zamiast eksperymentów i latania dom-auto-auto-dom chcę się was poradzić, jakie mogą być teoretyczne efekty wydłużania/skracaia tunelu i dodawania wytłumienia. Mam wrażenie, że wytłumienie zmiękcza bas - dobrze myślę? Jeśli chodzi o wytrzymałość mocową to jak narazie spokojnie wytrzymuje moje granie. Czy dobrze myślę, że obniżając strojenie muszę uważać tylko na wytrzymałość mocową? Czy można pogorszyć brzmienie obniżając strojenie jeśli mocowo głośnik będzie dawał rady? A może powinienem pójść w drugą stronę i podwyższyć strojenie? Tak naprawdę to sklejam dwa porty br i kłopotliwe trochę jest wyciąganie głośnika i co chwilę obcinanie tunelu, ponowne sklejanie. Nie wiem, czy zrozumiale wyjaśniłem o co mi chodzi ale czy mogę liczyć na jakąś podpowiedź w którą stronę byście stroili na moim miejscu? A może ktoś ma doświadczenia z tym głosniczkiem w aucie? słucham house, hip hop, disco - ogólnie elektronicznej muzyki

Zamieszczone przez kremien Zobacz posta
    Mam dwa tunele z polinka fi 68, zwężające się do 60. Daje to średnio fi64 i taką wartość przyjąłem do obliczeń w bassboxie.
    Nie wiem jak to jest w bassboxie, ale powinno być tak jak w winisd, czyli symulujesz najmniejszą średnicę tunelu BR. Poza tym obudowy BR "nie lubią" wytłumienia, choć eksperymenty i tak zalecane. Spróbuj zmniejszać pojemność obudowy, dajmy na to po 5 litrów i zobacz czy się poprawia.

Skomentuj

Zamieszczone przez Bebok Zobacz posta
      Nie wiem jak to jest w bassboxie, ale powinno być tak jak w winisd, czyli symulujesz najmniejszą średnicę tunelu BR
      Sprawdziłem i obliczenia bassboxa i winisd różnią się w zakresie ~2hz więc pokazują raczej to samo. Faktycznie w/g tego co program obliczył mam strojonko 32hz a nie 36, może faktycznie warto skrócić tunel do 160mm, jeśli w ten sposób mam uzyskać strojenie, jakie producent przykazał? Będę musiał spróbować. Producent podaje w karcie katalogowej fi60@150 ja bym dał w takim razie 160 i sprawdzę jaki to przyniesie efekt

Skomentuj

Zamieszczone przez kremien Zobacz posta
        Uklepałem dla niego domek równo 33l jak producent przykazał
        To 33l podane jest dla modelu BSW 124 II. Według producenta dla modelu posiadanago przez ciebie pojemność wynosi 30l, a port br śr.60, dł.150 mm

Masz tu linka: http://mdcs.elektroda.net/bsw104/bsw.pdf

Skomentuj

Zamieszczone przez somac Zobacz posta
          o 33l podane jest dla modelu BSW 124 II. Według producenta dla modelu posiadanago przez ciebie pojemność wynosi 30l, a port br śr.60, dł.150 mm
          No faktycznie tak stoi w manualu, mój zonk tyle się naczytałem, że się czymś zasugerowałem :P Skróciłem br do 160 i jest zdecydowanie lepiej. Posłucham jeszcze trochę, może jeszcze skrócę tunel, może wrzucę trochę piachu do obudowy, albo wygłuszenie. W każdym razie faktycznie zastosuję się do tego co poleca producent, nie będę kombinował jak inni. Najważniejsze co się nauczyłem to to, że do obliczeń przyjmujemy najmniejszą średnicę wewn. tunelu i to się potwierdziło. Dzięki i temat do zamknięcia...

Skomentuj

Wygłuszenie "powiększa" obudowę. Dowal piachu :)

Skomentuj

Zamieszczone przez sloik255 Zobacz posta
              Dowal piachu
              chłopaki bez przesady z tymi pomysłami :mellow:

Wklej kilka wzmocnień do obudowy - pojemność się przez to zmniejszy, i obudowa będzie mniej podatna na rezonans.

Skomentuj

Słuchasz muzyki z szybkim i dynamicznym basem. Trudno bedzie ci go wystroic w BR na tą muzyke. Spróbuj go obsadzić w zamkniętej powinno byc duzo lepiej

Skomentuj

Ze względu na niską wartość Qts = 0,19 nie pakował bym go w zamkniętą. Z taką wartością przy dobrze wykonanej i strojonej obudowie BR głośnik powinien sobie w miarę poradzić z taką myzyką.
                  Niestety nie ulega wątpliwości że szybki i dynamiczny bas lepiej zapewni zamknięta skrzynka.

Skomentuj

Czaruję...
                  X