Chcę o coś zapytać bardziej doświadczonych kolegów przy okazji dostrajania obudowy br. Mam Ravemastera BSW104 II, którego pędzę Signatem RAM3 MK2 w aucie (hatchback). Uklepałem dla niego domek równo 33l jak producent przykazał no i zacząłem zabawę ze strojeniem obudowy. Tak się składa, że jak do tej pory nie podoba mi się jego gra, ale jestem pewny, że go stać na więcej. Mam dwa tunele z polinka fi 68, zwężające się do 60. Daje to średnio fi64 i taką wartość przyjąłem do obliczeń w bassboxie. Wyczytałem, że optymalne strojenie dla tego głośnika to 36-40hz. Program mi obliczył tunel 64@220 dla 35,5hz (głośnik ma Fs 25hz wg. producenta). Dałem trochę wytłumienia i był koszmar po prostu (oczywiście głośniczek dobrze wygrzany). Wywaliłem całe wytłumienie i jest znacznie lepiej, ale jeszcze sporo brakuje do dobrego brzmienia. Bas jest buczący, spodziewałem się większego masażu klaty, gra bardzo miękko, jest w miarę dobrze jedynie w kawałkach gdzie na basie jest podkreślone BUM BUM, jeśli w kawałku bas jest przeciągły, a nie kopiący to jest tragedia - zaczyna buczeć. Brakuje mi twardego kopnięcia, i chcę wyeliminować to buczenie. Tylko zamiast eksperymentów i latania dom-auto-auto-dom chcę się was poradzić, jakie mogą być teoretyczne efekty wydłużania/skracaia tunelu i dodawania wytłumienia. Mam wrażenie, że wytłumienie zmiękcza bas - dobrze myślę? Jeśli chodzi o wytrzymałość mocową to jak narazie spokojnie wytrzymuje moje granie. Czy dobrze myślę, że obniżając strojenie muszę uważać tylko na wytrzymałość mocową? Czy można pogorszyć brzmienie obniżając strojenie jeśli mocowo głośnik będzie dawał rady? A może powinienem pójść w drugą stronę i podwyższyć strojenie? Tak naprawdę to sklejam dwa porty br i kłopotliwe trochę jest wyciąganie głośnika i co chwilę obcinanie tunelu, ponowne sklejanie. Nie wiem, czy zrozumiale wyjaśniłem o co mi chodzi ale czy mogę liczyć na jakąś podpowiedź w którą stronę byście stroili na moim miejscu? A może ktoś ma doświadczenia z tym głosniczkiem w aucie? słucham house, hip hop, disco - ogólnie elektronicznej muzyki
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Strojenie br - Ravemaster BSW104II
Collapse
X
-
Zamieszczone przez kremien Zobacz postaMam dwa tunele z polinka fi 68, zwężające się do 60. Daje to średnio fi64 i taką wartość przyjąłem do obliczeń w bassboxie.
-
Zamieszczone przez Bebok Zobacz postaNie wiem jak to jest w bassboxie, ale powinno być tak jak w winisd, czyli symulujesz najmniejszą średnicę tunelu BR
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kremien Zobacz postaUklepałem dla niego domek równo 33l jak producent przykazał
Masz tu linka: http://mdcs.elektroda.net/bsw104/bsw.pdf
Skomentuj
-
Zamieszczone przez somac Zobacz postao 33l podane jest dla modelu BSW 124 II. Według producenta dla modelu posiadanago przez ciebie pojemność wynosi 30l, a port br śr.60, dł.150 mm
Skomentuj
-
Zamieszczone przez sloik255 Zobacz postaDowal piachu
Wklej kilka wzmocnień do obudowy - pojemność się przez to zmniejszy, i obudowa będzie mniej podatna na rezonans.
Skomentuj
Skomentuj