Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

seas 27tbfc/g do auta (2way)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

seas 27tbfc/g do auta (2way)

Mam pytanie.

Jako, że głośniki wysokotonowe wyższej klasy, te dedykowane do car audio, są strasznie drogie, czy istnieje możliwość użycia seasa 27tbfc/g w aucie? Dorwałem tanio tec ls 155, a na podobną klasowo wysokotonówkę mnie nie stać niestety.

Podoba mi się bardzo brzmienie tej kopułki seasa, jest ona już chambered dodatkowo ma cudownie niski fs. Czy jest jakiś szereg przeciwskazań apropos użycia jej z ww Tec LS 155 jako 2way na przód w instalacji nastawionej typowo na jakość a nie łupaninę ??

Wiem, że można z powodzeniem używać głośników z CA do domowych konstrukcji, ale w 2gą stronę ? Ewentualnie jak zabezpieczyć tę kopułkę by można było bez obaw korzystać z niej w aucie ?? Ma ktoś jakieś pomysły? Będę wdzięczny za pomoc i wszelkie sugestie

Zamieszczone przez eternality Zobacz posta
    Czy jest jakiś szereg przeciwskazań apropos użycia jej z ww Tec LS 155 jako 2way na przód w instalacji nastawionej typowo na jakość a nie łupaninę ??
    tylko ograniczenia zwiazane z montazem - nic wiecej

Skomentuj

tak jak Paweł pisze, tylko większe gniazdo będzie trzeba, a czym planujesz to napędzać? kto ci będzie zwrotki robił czy może aktywnie będzie to dzielone?

Skomentuj

Zamieszczone przez malutkiz Zobacz posta
        tylko większe gniazdo będzie trzeba
        z takim napedem wg mnie tylko zabudowa w desce
        nie widzialem jeszcze takich wielkich slupkow ktore by to zmiescily

Skomentuj

ja mam zamiar wrzucić ushera t9950 tylko nie bardzo wiem jak go zamontować
          ktoś ma jakiś pomysł?
          to ma być montaż tylko tymczasowy a głośnik swoje waży

---------- Post dodany o 19:22 ---------- Poprzedni post o 19:18 ----------

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          z takim napedem wg mnie tylko zabudowa w desce nie widzialem jeszcze takich wielkich slupkow ktore by to zmiescily
          a ja widziałem
          100mm ma chyba morel supremo
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

No planowałem ustawić na desce tak by głośnik promieniował rogu mniej więcej na twarz, może inaczej po odsłuchach. Seas, którego chcę użyć ma już komorę więc muszę tylko pomyśleć jak go umiejscowić i dać mu jakąś małą obudowę pod kolor samej deski.

Myślałem o łączeniu słupka z deską, coś na wzór
            http://2.bp.blogspot.com/_idmJwQFbo6...ew-Tweeter.jpg

oczywiście bardziej pod kątem, by seasy grały na kierowcę, ewentualnie przecinały się na wys. podłokietnika.

Modwoofery klasycznie w drzwiach.

Jest jakaś róznica z pkt widzenia akusycznego czy wysoki jest w slupku/lusterku czy w podszybiu ?

Co do zwrotek, planuję wykorzystać JVC KD-SH1000 i jego aktywną zwrotnicę, wzmacniacz narazie u-dim jr 4.300, na nic lepszego na razie mnie nie stać. Auto to kia ceed, w przyszłości może dorzucę suba na Audio system HQ8 bo podobno super gra a obudowę potrzebuje malutką Ale to tylko jeśli podstawy basowej z revelatorów zabraknie.

A czemu głośnik domowy ? Bo za 250 pln mam coś co gra wg mnie jak tweetery car audio za 800 pln i więcej.

Skomentuj

tak to trochę nie bardzo
              jeśli już to, żeby głośniki przecinały się trochę pod lusterkiem
              wtedy wychodzi najlepszy efekt

---------- Post dodany o 19:38 ---------- Poprzedni post o 19:37 ----------

A czemu głośnik domowy ? Bo za 250 pln mam coś co gra wg mnie jak tweetery car audio za 800 pln i więcej.
              zgadza się ale czasami bywa, że głosniki domowe są bardziej kierunkowe i robi się problem z odsłuchem w samochodzie
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

no jasne, ze nie tak, bardziej w rogu, za slupkiem a bliżej szyby

Czemu tak nie, przecież będą skierowane podobnie jak z pod lusterek, nie mam racji ?

Skomentuj

źle się wyraziłem
                  chodzi o to, żeby oś przecięcia się promieniowania obu głośników wysokotonowych była trochę pod lusterkiem wstecznym (tym w środku samochody)
                  zazwyczaj się to sprawdza
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                    a ja widziałem
                    100mm ma chyba morel supremo
                    sam montowalem duzego supremo - ale on nie ma tak glebokiego magnesu!

Seas, którego chcę użyć ma już komorę więc muszę tylko pomyśleć jak go umiejscowić i dać mu jakąś małą obudowę pod kolor samej deski.
                    99% wysokotonowek nie wymaga obudowy :P

Myślałem o łączeniu słupka z deską, coś na wzór
                    http://2.bp.blogspot.com/_idmJwQFbo6...ew-Tweeter.jpg
                    a nie masz oryginalnie glosnikow w desce? tam mozna fajnie zamontowac

Jest jakaś róznica z pkt widzenia akusycznego czy wysoki jest w slupku/lusterku czy w podszybiu ?
                    jezeli jest dobrze ukierunkowany to nie

źle się wyraziłem
                    chodzi o to, żeby oś przecięcia się promieniowania obu głośników wysokotonowych była trochę pod lusterkiem wstecznym (tym w środku samochody)
                    zazwyczaj się to sprawdza
                    zazwyczaj ale nie zawsze
                    tak wiec zanim zaczniesz montowac to pobaw sie dlugo z odsluchami

Skomentuj

zazwyczaj ale nie zawsze
                      dlatego napisałem zazwyczaj
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Cytat Napisał malutkiz Zobacz post
                        tylko większe gniazdo będzie trzeba
                        z takim napedem wg mnie tylko zabudowa w desce
                        nie widzialem jeszcze takich wielkich slupkow ktore by to zmiescily
                        a ja widziałem nawet większe tweetery w słupkach, pozwole sobie wstawić fotkę kolegi Piotrsaint z strefy/Audiocar
                        http://www.herbirol.com/audiocar/berlingo/IMG_0010.JPG

Skomentuj

beznadziejnie ułożone
                          tlr powinien być na dole i wjechać bardziej w szybę a z brax-a już można dowolnie formować bo jest płaski
                          wyglądało by to 100 razy lepiej
                          coś jak u wolfa, te same głośniki
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie na temat...
                            beznadziejnie ułożone
                            tlr powinien być na dole i wjechać bardziej w szybę a z brax-a już można dowolnie formować bo jest płaski
                            wyglądało by to 100 razy lepiej
                            coś jak u wolfa, te same głośniki
                            przypuszczam że raczej tak zostało ułożone po długich odsłuchach, zresztą on ( piotrsaint) raczej nie należy do nowicjuszy w tym temacie

Skomentuj

Nie na temat...
                              ok... Ale przyznasz, ze wyglada beznadziejnie
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

jakby pomalował słupki nie byłoby tak źle :)

Powalczę w weekend majowy z tym montażem. Dostałem jeszcze ofrtę na tweeter u-dimensiona xt, ale nawet nie wiem jak to gra i czy mi pasować będzie...

dzięki wszystkim za sugestie

Skomentuj

Zamieszczone przez malutkiz Zobacz posta
                                  a ja widziałem nawet większe tweetery w słupkach, pozwole sobie wstawić fotkę kolegi Piotrsaint z strefy/Audiocar
                                  http://www.herbirol.com/audiocar/berlingo/IMG_0010.JPG
                                  ale ten seas nie jest duzy tylko gleboki! zobaczcie sobie wymiary tych glosnikow
                                  seas jest 2x glebszy i to jest problem

Skomentuj

to juz lepiej kombinuj z seasem
                                    u-dim pro xt2 nie sa warte poswiecania im czasu
                                    a juz napewno nie do polaczenia z ss 15w
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                    X