Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

sub w bagazniku... ciekawe zjawisko

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

sub w bagazniku... ciekawe zjawisko

zaobserwowalem cos ciekawego ostatnio, wczesniej sub siedzial w bagazniku i gral ok, przyjemny niedudniacy bas, ostatnio musialem przewiezc cos wiekszego na duza odleglosc wiec zdjelem tylna pulke i polozylem tyne siedzenia, sub wyladowal oczywiscie miedzy ladunkiem :) na poczatku myslalem ze cos poprostu nie laczy, nie bylo go w ogole slychac jednak po dojechaniu do celu i rozpakowaniu wszystkiego okazalo sie ze subek caly czas gral i wszystko bylo ok, po zalozeniu tylnej pulki i zlozeniu siedzen znowu pojawil sie miekki przyjemny bas - co ciekawe slychac go tylko w samochodzie, na zewnatrz nie nawet przy otwartych oknach czy drzwiach, przy normalnym sluchaniu oczywiscie - mozliwe ze calkiem nieswiadomie zrobilo sie cos w stylu bandpass 6th ?

gdzies na forum ktos probowal zrobic cos takiego (nie moge znalezc tego tematu) ale byla tam mowa o dokladnym uszczelnieniu bagaznika i dokladnym zestrojeniu, w 323f bagaznik jest dosyc szczelnie oddzielony od kabiny ale o zupelnej szczelnosci nie ma mowy, glosnik to JL AUDIO 12W0-4 w obudowie 2x za malej niz proponuje producent, nawet nie wiem jakie strojenie - kupilem na allegro z obudowa i czekam az sie sesja skonczy zeby zrobic cos porzadnego

co o tym sadzicie? :)

Ja chciałem w kwestii tego dosyć szczelnego bagażnika.

Ten bagażnik jest jak rzeszoto :lol::flapper::biggrin:

Chyba szczelnego bagażnika nie widziałeś.

Skomentuj

Zamieszczone przez dan124 Zobacz posta
      Ja chciałem w kwestii tego dosyć szczelnego bagażnika.

Ten bagażnik jest jak rzeszoto

Chyba szczelnego bagażnika nie widziałeś.
      czytaj ze zrozumieniem

Skomentuj

Uhm.

To po czym wnosisz nazywając złożenie półki i oparcia siedzeń takimi słowami:

" cos w stylu bandpass 6th "

Z czego to ma wynikać?

Skomentuj

obudowa z glosnikiem - pierwsza strojona komora, a bagaznik do ktorego gra glosnik mozna uznac za druga strojona komore no wlasnie, mozna? wiem ze nie mozna ale jak wytlumaczyc to co zaobserwowalem? bo teoretycznie powinno grac ciszej przy subie w zamknietym w bagazniku

Skomentuj

Ja robiłem te testy - w renault 19 chamade ( sedan ) - mam ten sam głośnik co Ty :) I u mnie przy złożonych kanapach jest dużo lepiej - więcej basu w kabinie itd, przy zamkniętych traci się go z 40%. To właśnie wynika z ograniczenia przestrzeni promieniowania i zmożonej ilości odbić w bagażniku.
            W hatchbackach jest inaczej - gdy wszystko złożysz, bas odbija się od całej kabiny więc jest go sumarycznie mniej, bo odbija się od bardziej oddalonych miejsca przy okazji głośnik operuje powietrzem to przepompowania z całej kabiny a nie tylko bagażnika, więc wytworzy mniejsze ciśnienie - co odbierasz przez to że jest ciszej. Tak jakbym ja wsadził suba za siedzenie kierowcy - wtedy mało co gra ten subek. U Ciebie wystąpiło właśnie takie zjawisko.
            Drugą sprawą mogło być to, że któryś towar dotykał głośnika - przez co nie mógł wykonać pełnych ruchów membrany - chociaż ze swojego doświadczenia wiem, że można już nim nieźle narozrabiać, bo u mnie połamał front skrzyni w której był zamontowany (wiórówka 16mm) i teraz kupiłem na front zabudowy mdf 30mm :P

BTW, w jakiej go masz skrzyni, czym zasilasz i jak sobie radzi? :)

Skomentuj

Czaruję...
            X