Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Civic V coupe - nagłośnienie.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Civic V coupe - nagłośnienie.

Witam.

Posiadam auto jak w temacie i myślę, o jego nagłośnieniu. Nie zależy mi jak większości posiadaczy tego typu aut na basie, który rozsadza czaszkę, trzęsie wszystkim w zasięgu i jest słyszalny z 500m albo i więcej.
    Zależy mi na w miarę dobrej jakości za możliwie najniższą cenę. Obecnie posiadam radio Pioneer DEH 2800 i głośniki w drzwiach również Pioneera. Jakie - nie wiem, wiem, że są dwudrożne, mają szare membrany (plastik chyba) i mają 160-170mm średnicy.

Muzyka jakiej słucham... Każda, naprawdę każda: różne odmiany metalu, rocka, czasem dnb, jakiś spokojny trance, zdarzy się też rap, muzyka klasyczna, popowa, disco... Generalnie zależy mi na tym, żeby grało czysto i wyraźnie, nie musi być głośno, bo w czasie jazdy nic nie rozprasza tak jak głośna muzyka... Zależy mi też na tym, żeby coś tam basem pograło... Bo obecnie to basu raczej nie ma :P Jak się stoi w miejscu to coś tam gra o ile się podbije bejs, ale w czasie jazdy już cienko. Stąd też kilka pytań mając na uwadze, że poprawa odsłuchu muzyki w aucie ma być możliwie najtańsza:

1. Czy taśma dekarska z allegro będzie dużo gorsza od normalnych mat? Czytałem, że jest gorsza, aczkolwiek opłacalna ze względu na koszty.

2. Czy te pioneery mogą zostać? Duża będzie różnica na tych głośnikach, jeśli wygłuszę drzwi?

3. Myślałem, czy by nie dać po prostu jakiegoś wysokotonowca w słupki/przy lusterkach... Dodałbym do tego jakiś kondensator, co by nie spalić... Przeszło by to? Jeśli tak, to na jakie głośniczki patrzeć? Cena? Możliwie najtaniej, powiedzmy do 30zł za sztukę... O ile w ogóle jest w tym jakiś sens :P

4. Mogę ewentualnie zrobić subwoofer, mam głośnik STX'a - GDN 22-140-8SCX... Deski miałbym za darmo, także koszt wykonania byłby prawie zerowy, z tym, że to głośnik 8 ohmowy, także pewnie do auta raczej się nie nada. Swoją drogą bez wygłuszenia drzwi to pewnie i tak nie ma sensu :P O wzmacniaczu nie wspominając - to znowu dodatkowe koszta.

Ogólnie, jeśli chodzi car audio to najlepsze jakiego słuchałem to było hmm... W Hondzie Accord VII gen, fabryczne nagłośnienie "Premium Sound System", szału toto nie robiło na mnie, ale starczyłoby spokojnie (bas tam był taki dość stukający, twardy). Generalnie gdyby odnieść się do moich wymagań co do kosztów to pewnie nie będzie osiągalne osiągnięcie podobnej jakości dźwięku :P

Tak więc... Co proponujecie?

Podaj maksymalny budżet.
    HA: S3M Projekt, chiński wzmak TPA3116
    CA: Civic VIIIgen (FD7) 2011 r. JVC KD-G821, Sinuslive SL165W+Neo25, JL Audio 12W0-4, Axton C508
    Civic VIIgen (EU8) 2004 r. Kenwood KMM-BT304, Autotek A6.2CS

Skomentuj

200-300zł maksymalnie (wliczając wygłuszenie).

---------- Post dodany o 22:06 ---------- Poprzedni post o 20:58 ----------

A właśnie. Z tego co wiem robione było masowe zamówienie takich małych wysokotonowców Mission... Nadałoby się to puścić przez kondensator + wygłuszenie taśmą dekarską drzwi?

Skomentuj

bez urazy, ale za te kase to nie poszalejesz! może narazie tylko wygłusz porządnie drzwi a jak znów wpadnie trochę kaski pomyśl o ewentualnej wymianie głośników na przodzie. na strefie raadek sprzedaje tani zestaw 2way który mógłby na początek "styknąć" pod samym radiem

Skomentuj

Zamieszczone przez RzeznikUnitra Zobacz posta
          1. Czy taśma dekarska z allegro będzie dużo gorsza od normalnych mat? Czytałem, że jest gorsza, aczkolwiek opłacalna ze względu na koszty.
          tasmy dekarskiej musisz uzyc 2-3 warstwy zeby dalo to dobry efekt...
          wtedy dziala poprawnie ale koszt juz jest zblizony do tanszych, pozadnych mat
          ale niestety dekarka potrafi splynac od nagrzania na sloncu

zobacz ceny GMS-04

2. Czy te pioneery mogą zostać? Duża będzie różnica na tych głośnikach, jeśli wygłuszę drzwi?
          roznica bedzie, ale lepiej je wymienic na jakies papierzaki

3. Myślałem, czy by nie dać po prostu jakiegoś wysokotonowca w słupki/przy lusterkach... Dodałbym do tego jakiś kondensator, co by nie spalić... Przeszło by to? Jeśli tak, to na jakie głośniczki patrzeć? Cena? Możliwie najtaniej, powiedzmy do 30zł za sztukę... O ile w ogóle jest w tym jakiś sens :P
          200-300zł maksymalnie (wliczając wygłuszenie).
          z takim budzetem odezwij sie do lklukasza - ma dobry zestaw ktory ledwo miesci sie w tej cenie, ale zagra dobrze

szkoda ze masz jednego z niewielu pionkow bez fukncji DIRECT SUB DRIVE - wtedy daloby sie zrobic tanio, sutecznego suba

Skomentuj

Niech wpierw ogarnie przód.

Skomentuj

Dobra, więc na razie po prostu wygłuszę drzwi, a następnie się zobaczy... http://www.sklep.axel2.pl/index.php?...ct&prod_id=434 ile tego będzie trzeba żeby wygłuszyć parę drzwi? I wygłuszyć trzeba tylko te otwory technologiczne? Zwykła suszarka wystarczy czy trzeba to mocniej rozgrzać?

Skomentuj

Zalogowałeś się na strefie.

Tam pod Twoim 1 postem jest chyba najlepsza oferta na maty.

Przejrzyj też tam giełdę.

Skomentuj

Zamieszczone przez dan124 Zobacz posta
                  Zalogowałeś się na strefie.

Tam pod Twoim 1 postem jest chyba najlepsza oferta na maty.
                  promocja na maty juz nieaktualna - sam probowalem kupic

Skomentuj

Właśnie nie ogarniam o co chodzi :P Ponawiam pytanie: "ile tego będzie trzeba żeby wygłuszyć parę drzwi? I wygłuszyć trzeba tylko te otwory technologiczne? Zwykła suszarka wystarczy czy trzeba to mocniej rozgrzać?"

Skomentuj

trzeba wykleic cala powierzchnie drzwi
                      co do ilosci mat to wez miarke w reke
                      zmierz dlugosc i wysokosc drzwi
                      pomnoz,
                      podziel to przez powierzchnie plyty
                      i masz wynik
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Pogadaj z Kamile powinien coś innego zaproponować

Skomentuj

Z Kamile? Kto to taki? :P Ktoś ze strefy audio ? Podaj nick konkretny.

Skomentuj

Zamieszczone przez dan124 Zobacz posta
                            Pogadaj z Kamile powinien coś innego zaproponować
                            tak, mi napisal ze nowa dostawa mat bedzie po 59zl/szt!
                            tak wiec kupuj w AXELu dopuki maja tanio!

Skomentuj

http://www.sklep.axel2.pl/index.php?...ct&prod_id=434 ? Ile sztuk będę potrzebował? Bo może zamówiłbym już teraz, a nie będę mierzyć drzwi pod blokiem o tej godzinie :P

Skomentuj

Ile sztuk będę potrzebował?
                                nie umiesz czytac?
                                zamow 4 + 2 pianki i napewno wystarczy

Skomentuj

Czaruję...
                                X