Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kondensator czy fake ??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kondensator czy fake ??

Witam mam do was pytanie co sadzicie o tym kondensatorze
    http://caraudiosecurity.com/shop/pro...s_id/9504.html
    ewentualnie co polecacie do 400zl

A co? masz 2kW w samochodzie RMSu?

Kondensator nie naprawi za słabej instalacji w samochodzie, przy dobrze zrobionej nie ma spadków napięcia większych niż 1V przy uruchomionym silniku. Kondensator "przechowywuje" energię. Lepiej te 400zł dołożyć do wymiany/regeneracji alternatora bądź kupić nowy aku, niż dokładać kond który nie pomoże w systemie, no poza tym że basik będzie lepiej kontrolowany, ale do tego by wystarczył 1uF.

http://www.profihifi-forum.de/thread.php?threadid=280
    Tutaj możesz popatrzyć które firmy trzymają parametry.

Skomentuj

Ja polecam te 400zł. dołożyć do kupna konkretnego głośnika i efekt będzie zdecydowanie lepszy niż z owym kondensatorem. Pamiętaj, że 3dB różnicy w sprawności głośnika, to to samo co dwa razy więcej mocy.

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
        Tutaj możesz popatrzyć które firmy trzymają parametry.
        ALe samam ojemnosc malo mowi o parametrach takiego kondensatora. WOłabym zeby mial 0,1F zamaist deklarowanych F i 0,001om ESR niż F i 0,1ESR.

Skomentuj

Tyle że do każdego takie kondensatora zamontowany jest układ regulujący jego prace z voltomierzem, który i tak wpływa na jego ESR, oczywiście im większy kondensator tym mniejsze ESR.

Osobiście używam niebieskiego dietza 1F z ESR 0,0015 wg producenta i starczał do 1,2kW jak się było na łomot nastawionym

BTW, czy SpeakerWorkshop zmierzy kondensatory o takiej pojemności? Tzn jaki ma zakres pomiarowy elementów RLC?

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
            BTW, czy SpeakerWorkshop zmierzy kondensatory o takiej pojemności? Tzn jaki ma zakres pomiarowy elementów RLC?
            ja używam arta limp i też zaczałem się nad tym zastanawiać
            chyba z ciekawości zmierzę swój
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Lepiej pomierzyc mostkiem do pomairu pojemnosci.

Skomentuj

to się nadaje do tego tematu bardziej
                http://tric.c0.pl/rozpierdol/2010/09/fake_capacitor.jpg
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Stoper, rezystor, woltomierz.
                  Ładujesz kondensator, mierzysz i zapisujesz napięcie, podłączasz rezystor, czekasz mierząc czas, odłączasz rezystor, mierzysz napięcie, wstawiasz do wzorku czasy i napięcia i wyliczasz pojemność.
                  Błąd pomiaru duży ale przy tej pojemności do zaniedbania :)

Skomentuj

Czaruję...
                  X