Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

subwoofer na boschmann V-1240 XYB

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

subwoofer na boschmann V-1240 XYB

Witam kilka lat temu zrobiłem coś co można nazwać subwooferem
    na wyżej wymienionym głośniku długo szukałem jego danych i nić nie znalazłem , wiec zrobiłem wszystko na ,, oko," obudowa ok. 45 l. Kształt coś w stylu trapez bass refleks średnica 10 cm nie wiem jak srtojony . zwrotnica jakaś przypadkowa kompletnie strzał ... Ostatni znalazłem info o tym głośniku i tu moje pytanie czy z tego głośnika da się coś zrobić ? teraz bas jest płytki i mułowaty .
    dane głośnika

średnica 30 cm = 12"
    moc maks 500 W
    moc RMS 150W
    impendancja 4 OHM
    efektywność 91 dB
    Pasmo przenoszenia 32-500Hz
    Głębokość montażu 12,5 cm
    Wielkość i rodzaj magnesu 14,5 cm ceramiczny 1-warstwowy
    Zawieszenie membrany specjalną pianką
    Głębokość montażu 12,5 cm
    Objętość obudowy zamkniętej 28,3 litry
    Objętość obudowy BR 42-45 litrów
    bass-reflex 10.16 x 25.4 cm
    Qts: 0.8759
    Vas: 68.5448
    FS: 33.77

Tutaj masz jak byk napisane co z tego zrobić

Objętość obudowy zamkniętej 28,3 litry lub
    Objętość obudowy BR 42-45 litrów, bass-reflex 10.16 x 25.4 cm

Pozdrawiamy :)

Skomentuj

Teraz to wiem ale czy ktoś może wie czy jest sens zmieniać coś ? bo może i tak nic lepszego nie osiągnę z tym głośnikiem

Skomentuj

Moze obudowa stratna dalaby rade.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
          Moze obudowa stratna dalaby rade.
          Czytając temat poruszony przez Ciebie może bym spróbował tylko jak już było pisane taka obudowa to loteria trochę tym bardziej Ze jestem początkującym "audio maniakiem " jakoś mnie to przeraza ... no chyba że ktoś z forum by nieco pomógł ? Na początku chciał bym zrobić jakiś filtr do tego głośnik tylko nie mam żadnego sprzętu pomiarowego .
          PS. zapominałem dodać że sub nie siedzi w aucie tylko u mnie w pokoju i napędzam go wzmakiem domowym .

Skomentuj

a jakiej długości masz ten tunel 10cm? i Czy to tunel HD12 z allegro, czy zwykła rura pvc?

Skomentuj

Stosowanie bas refleksu przy glosniku z dobrocia 0.87 to czyste kuriozum. Taki glosnik potrzebuje obudowy zamknietej, ale nawet zamknieta musialaby byc duza, przez co po prostu trzeba zastowowac obudowe stratna. Ewentualnie mozna narazie sprobowac z obudowa zamknieta, ktora trzeba bardzo obficie welna mineralna, lub szklana. Zaden inny material nie obniza tak rezonansu Fc jak welna mineralna.
              Oczywiscie najlepiej by bylo pomierzyc glosnik, sprawdzic jego realne parametry, ale nie wiem czy warto sie tak meczyc nad tak slabym glosnikiem. Obudowa BR tylko pogorszy jakosc dzwieku, a pozornie zwiekszy ilosc basu, bedzie tluklo, buczalo, stekalo ale z basem nic wspolnego miec nie bedzie.

Skomentuj

Niestety rurka PCV ale mam tez zwykło rurkie BR 100 mm x 150 mm tylko nie zamontowaną . Próbowałem to zestroić tak aby rurka była odsunięta o co najmniej średnice BR . Czyli z tego co pamiętam zastosowałem odległość 11 cm . Tez wydaje mi się że nie warto bawić się z tym głośnikiem bo i tak nić godnego nie osiągnę.
                Last edited by dareks1990; 11.02.2012, 12:59.

Skomentuj

Czaruję...
                X