Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kompletne budżetowe audio do Golfa mk3

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kompletne budżetowe audio do Golfa mk3

Tak jak w temacie. Auto to golf mk3 3 drzwiowy.
    Graty jakie mam:
    - radio KENWOOD KDC-4047UA
    -kable zasilajace dietza 35 mm^2
    -kable rca dietza
    -wzmacniacz AUDIOPIPE GM-1502

Czego oczekuję? Przyzwoitego grania w rozsądnej cenie.

To na początek jednostka sterująca. Tą co mam planuje sprzedać i kupić coś co posiada 2 pary rca(na zestaw przedni i na sub) Pytanie co kupić? kwota 400-500 max zł nowe lub używane (ze sprawdzonego źródła)

Przednie drzwi.
    -dystanse z mdfu
    - jakie maty i ile starczy na wygłuszenie?
    -gdzie można kupić taśme do oklejenia cięgien klamek?

Jaki zestaw odseparowany?
    - GMS-1765N + GMS25C http://allegro.pl/zestaw-odseparowan...102033151.html
    -PowerBass S- 6C USA http://allegro.pl/powerbass-s-6c-usa-i2063030278.html
    -HERTZ DSK 165 http://allegro.pl/hertz-dsk-165-160w...114340732.html
    Czy może coś innego w podobnej kwocie lub jakiś zestaw za który warto dołożyć?

Jakiej mocy wystarczy wzmacniacz pod zestaw przedni i za jaką firmą się rozglądać? Używany może być.

Subwoofer.
    Wzmacniacz do napędzenia ten co mam AUDIOPIPE GM-1502 (ciężko go sprzedać i nie dostane takich pieniędzy jakie zapłaciłem) Chyba, że coś lepszego w tej cenie można kupić, (może być używany)?
    Głośnik ? Myślałem nad SW.STX.10.2.400.2x2.F.S.PP albo SW.STX.12.2.500.2x2.F.S.PP.
    Obydwa by grały w bas refleksie. Czy warto wziąć 12 cali na rzecz więcej zajmowanego miejsca (10"-30l a 12" 45l)? Dużo mocniej zagra 12stka?

Kable sygnałowe jakie polecacie, bo te dietza to marna jakość?

Wiadomo wartość golfa jest jaka jest i nie chce drogiego sprzętu, a jakimś tam audiofilem nie jestem.

Ma ktoś jakiś pomysł na uporządkowanie wszystkiego w bagażniku? 2 wzmaki bym przykręcił do oparcia, a suba gdzie umiejscowić i jak go przymocować?
    Last edited by bogus508; 14.02.2012, 22:34.

To tak, auto coupe, więc ośrodek lepszy niż sedany czy kombiaki jeżeli chodzi o akustyke, oczywiście na basie.

To zaczynamy od radia - w 500zł nie będzie nic konkretnego nowego, a używki - poszukaj alpinek japan z serii 78xx, ew. JVC KD SH1000, lub jeszcze nie grające juz tak dobrze Alpiny 981x.

Co do zestawu odseparowanego - pierwszy zadowoli się jak najbardziej radiem, jeszcze jakbyś podpiął pod Vdrive alpiny to zupełnie. Choć można zasilić go jakimś słabym piecykiem, z takich fajnie grających to Signat ROC 3 - 4 kanały, ale dwa możesz wykorzystać, ew. szukać oldshoolów na allegro - przeważnie do 200zł da się wyrwać ciekawe klocki.

Nawiązując jeszcze do zestawu - powerbass ma fajny midbas, ale kiepski tweeter i skopaną zwrotnice. DSK + radio alpine no nie za ciekawie, chyba że lubisz ostre wysokie tony.
    Napisz do lklukasza - ma zestaw na AMA160 + mission + zwrotnice do tego i gra to najlepiej z tych wyżej wymienionych a koszta za całość to ok 200zł max.

Audiopipe złe nie jest, mocy ma sporo, do suba jak znalazł 300W to aż za dużo na takiego golfiaka. Do tak małego auta wystarcza z zapasem 10' więc nie warto dopłacać i większej skrzynki robić dla 12'.

Kable sygnałowe - owszem, te dietza niebieskie dobry mają dźwięk, ale bardzo łapią zakłócenia. Warto zakupić http://allegro.pl/hollywood-przewod-...121490361.html i masz od razu na przód i na tył(suba). Ew. osobno sinuslivy H50 pomarańczowe.

Co do umieszczenia - masz ochotę i chęć, to rób zabudowę z boku, raczej z prawej jest więcej miejca - skrzynka tam zmieści się ok 23L więc akurat pod STXa 10'.

Skomentuj

Zamieszczone przez bogus508 Zobacz posta
      Głośnik ? Myślałem nad SW.STX.10.2.400.2x2.F.S.PP albo SW.STX.12.2.500.2x2.F.S.PP.
      Obydwa by grały w bas refleksie. Czy warto wziąć 12 cali na rzecz więcej zajmowanego miejsca (10"-30l a 12" 45l)? Dużo mocniej zagra 12stka?
      wg mnie nie ma sensu
      skrzynia sporo wieksza a basu o dziwo niewiele wiecej...

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
      Kable sygnałowe - owszem, te dietza niebieskie dobry mają dźwięk
      audio voo-doo? :???:

z sygnalowek najlepsze jakie do tej pory mialem (w dobrej cenie) to sinuslive
      solidny, gruby, dobrze ekranowany kabel, metalowe solidne wtyki
      minus - czasami jest za gruby :p

- jakie maty i ile starczy na wygłuszenie?
      najtansze co warto brac to GMS04
      cena jest dobra no i 0,5m2 arkusz!
      drozsze sa dynamaty lub GMS06
      tanszych mat typu APP nie polecam - stosunkowo niewiele tansze a pracy trzeba wlozyc duzo wiecej

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
        audio voo-doo?

z sygnalowek najlepsze jakie do tej pory mialem (w dobrej cenie) to sinuslive
        solidny, gruby, dobrze ekranowany kabel, metalowe solidne wtyki
        minus - czasami jest za gruby
        To załóż sobie taki kabel za 15zł dostępny w sklepach, a potem jakiś lepszy pokroju właśnie sinusliva i zobacz że jest różnica o ile jest na czym ją wychwycić.

tanszych mat typu APP nie polecam - stosunkowo niewiele tansze a pracy trzeba wlozyc duzo wiecej
        A ja w dalszym ciągu nie zgadzam się z ta opinią, wykładałem i APP i GMSy, i nie widzę jakiejś mega przewagi niby GMSa, zwłaszcza że APP miękkich 0,5m2 wypada 24zł a GMS-04 to 48zł czyli 2x drożej. Wygłuszając nią mam więcej problemów, bo np. wyklejając wnętrze środka drzwi muszę ją pociąć żeby weszła, podczas gdy APP bez problemu się mieści w miejsca fabryczne. Jedyny + to właśnie duży płat na drzwi od zewnątrz, i to może trochę ułatwić pracę.

Skomentuj

To zaczynamy od radia - w 500zł nie będzie nic konkretnego nowego, a używki - poszukaj alpinek japan z serii 78xx, ew. JVC KD SH1000, lub jeszcze nie grające juz tak dobrze Alpiny 981x.
          w 500zł będzie ciężko znaleźć bo ostatnio ceny ostro podskoczyły, coś z kenia można by poszukać

Napisz do lklukasza - ma zestaw na AMA160 + mission + zwrotnice do tego i gra to najlepiej z tych wyżej wymienionych a koszta za całość to ok 200zł max.
          ja też polecam ten zestaw, udało mi się kupić te głośniczki, na razie grają bez docelowej zwrotki bo chyba jeszcze jej niema?? i grają przyjemnie, za tą kasę warto

Z tego co słyszałem to sygnałówki Hollywooda nie są warte swojej ceny i też bym proponował sinuslivy.

Ma ktoś jakiś pomysł na uporządkowanie wszystkiego w bagażniku? 2 wzmaki bym przykręcił do oparcia, a suba gdzie umiejscowić i jak go przymocować?
          Masz LPG, używasz bagażnika?

Skomentuj

Zamieszczone przez boss999 Zobacz posta
            w 500zł będzie ciężko znaleźć bo ostatnio ceny ostro podskoczyły, coś z kenia można by poszukać
            obecnie jest 7894 2szt do 500zl, 9812 tez by wyhaczył :)

ja też polecam ten zestaw, udało mi się kupić te głośniczki, na razie grają bez docelowej zwrotki bo chyba jeszcze jej niema?? i grają przyjemnie, za tą kasę warto

To jak widać można zrobić, jak się chce :)

A co do hollywoodów, to czy ja wiem czy nie warte? U mnie się dobrze sprawdzają, nie narzekam. Aczkolwiek Sinuslivy wyglądają bardziej highendowo i mają lepsze wtyki ale jak Paweł S pisał są grube i przeważnie po umieszczeniu 2x na przód i suba w progu plastik się nie zatrzaśnie lub odstaje.

Z tego co słyszałem to sygnałówki Hollywooda nie są warte swojej ceny i też bym proponował sinuslivy.

Skomentuj

na razie grają bez docelowej zwrotki bo chyba jeszcze jej niema??
              mialem robic... ale trzeba przerobic drzwi bo sa zle zamontowane a na to czasu brak :???:

Skomentuj

Kable sygnałowe - owszem, te dietza niebieskie dobry mają dźwięk, ale bardzo łapią zakłócenia.
                to prawda
                mam komplet i mam z nimi problem
                jest jeszcze STP M1
                ale gms 04 czy 05 to juz w zupełości wystarcza
                jeszcze nie ale juz nad tym pracuje
                najdalej za 2 tygodnie bede mial
                i kilka kompletów głośników też
                mialem robic... ale trzeba przerobic drzwi bo sa zle zamontowane a na to czasu brak
                jak bedziesz miał okazję to zrób
                chetnie porównam z tym co mi wyjdzie

ja napewno chce zrobić podział jak najniżej jak pozwoli na to mission
                mam wrażenie, że w okolice 3kHz bez wiekszych zniekształceń uda się zejść
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ile mat GMS 04 wystarczy na drzwi golfa?
                  Za jakimi modelami radia kenwooda się rozglądać?
                  Tweetery będą w trójkątach od lusterek. W jakim kierunku je skierować?

Skomentuj

Ile mat GMS 04 wystarczy na drzwi golfa?
                    to zalezy
                    moga byc 2 a moze byc i 5-6
                    zalezy czy chcesz tylko zakleic dziury czy pozadnie wygluszyc

to bardzo kontrowersyjna kwestia ktora czesto wywoluje burze na forach...

ja jestem zwolennikiem "prawy na kierowce, lewy na pasazera"

Skomentuj

Za jakimi modelami radia kenwooda się rozglądać?
                      7534,8534,8531
                      ja proponuje wyjść od podobnego ustawienia jak podał Paweł, słuchać i ustawić pod siebie.

Skomentuj

jak radio nie ma czasowek to jak proponuje ustawic tak, zeby ich osie przecinaly sie delikatnie przed kierowca, wtedy balancem delikatnie mozesz wyciagnac scene na srodek
                        druga opcja jest, zeby przecinaly sie troche pod lusterkiem wstecznym

ale to zawsze wzbudza kontowersje tak jak wspominal Pawel
                        najlepiej wsadzisz glosniki do samochodu to posluchasz
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                          jak radio nie ma czasowek to jak proponuje ustawic tak, zeby ich osie przecinaly sie delikatnie przed kierowca,
                          i o tym pisalem - ja nie jestem tego zwolennikiem bo... bo czesto siedze po prawej stronie i tez chce posluchac! :mad:

Skomentuj

To tak:
                            -zestaw na przód AMA160 + mission od lklukasz
                            -zamówiony kabel rca sinuslive
                            -zamówione radio Alpine CDA-7893R
                            -zamówiony SW.STX.10.2.400.2x2.F.S.PP

Maty zamówię gms 04, ale to jak zrobi się cieplej na dworze.

Skomentuj

Spoko ,

Widzę że bez lania wody

Znam amy dobrze i wiem że będzie Pan zadowolony

Skomentuj

Czaruję...
                              X