Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pytanie odnośnie wyboru głośnika

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pytanie odnośnie wyboru głośnika

Witam.
    Mam takie pytanie potrzebuję pomocy w wyborze głośnika. Mam do wyboru:
    DC Audio Lvl6 bądź
    Orion HCCA15"
    Ogólnie dysponuję około 6 tysiącami na sam sub + wzmacniacz i okablowanie.
    Rodzaj muzyki do którego sub byłby przeznaczony to D&D,Trance,chillstep i rap.
    Oczywiście jeżeli ktoś by miał lepszy pomysł bądź jakiś inny dobry plan to prosiłbym o pomysł.
    A no i pytanie która skrzynia się lepiej sprawdzi Br/Zamknięta.
    Pozdrawiam.

Zamieszczone przez nazQul Zobacz posta
    Rodzaj muzyki do którego sub byłby przeznaczony to D&D,Trance,chillstep i rap.
    zdecyduj sie czego sluchasz wiecej
    bo do "czarnych rytmow" itp itd takie glosniki moga byc
    ale w szybszej muzyce kompletnie sie wyloza i beda tylko jednostajnie buczec

w drugim przypadku poszedlbym w 2x12"

gdzie masz to zamiar kupic? usa czy europa?

Skomentuj

Zależy bo mam kontakty w UK i kumpel mi się rozgląda za tymi głośnikami, no ewentualnie na stronie producenta zamówię. bo czy 100 zł w te czy we wte nie robi różnicy przy takiej inwestycji.
      No właśnie tu jest problem bo kurczę najwięcej słucham chyba D&B potem jest Rap/chillstep. Trance to już rzadziej.
      A jeżeli 2x12" to od tych samych firm czy poleciłbyś coś innego?
      Bo ja jestem "elastyczny" co do wyboru firmy dla mnie ma grać czysto i w miarę głośno:)

Skomentuj

ewentualnie na stronie producenta zamówię. bo czy 100 zł w te czy we wte nie robi różnicy
        nie zapominaj ze przy zamowieniu z USA dochodzi podatek i clo!

No właśnie tu jest problem bo kurczę najwięcej słucham chyba D&B potem jest Rap/chillstep. Trance to już rzadziej.
        A jeżeli 2x12" to od tych samych firm czy poleciłbyś coś innego?
        ja bym szukal zupelnie co innego - te co pokazales to raczej typowe pompki

zobacz focale, morele z wyzszej serii
        JL audio tez nie gra zle, ale wg mnie zdecydowanie za drogie
        poszukaj opinii o drozszych modelach RE audio - te akurat maja dobry stosunek jakosc/cena

konkretnych modeli nie podam bo poprostu nie slucham tego typu glosnikow. mi starczy 8-10" o niewielkiej mocy

Skomentuj

Re Audio MT2, Audio System Helon, Ground Zero GZPW 18SPL, Orion Hcca 15, JL Audio 12W7. Wybór masz duży. Oriona ma gość u nas w mieście w lanosie i jak przejeżdża to robi trzęsienie ziemi. Reszty nie słyszałem.

Skomentuj

No właśnie na temat oriona dużo czytałem i wiem, że to dobry głośnik, a nawet bardziej niż dobry tylko pytanie jest następujące czy przy np d&B i dużej i szybkiej ilości basu nie będzie buczał... o to mi się rozchodzi. bo pompować to na pewno pompuję, ale u mnie nie przechodzi coś takiego jak buczenie....:(
            Znalazłem jeszcze te głośniki:
            Hertz ML3800
            Hertz Air3000
            DLS Iridium 10
            JL Audio 15W3-D4
            JL Audio 12W6v2-D4
            Folac Polyglass Sub 33 V2
            Cerwin-Vega VMX-15DVC
            RE Audio SRX SERIES12"
            RE Audio RFX SERIES12"
            Który z tych byłby najlepszy do D&B i chillstepu+Rap bo czegoś innego rzadko słucham.
            Efekt jaki chciałbym wyciągnąć to w miarę miękki bass, a zarazem szybki bez buczenia. Jest tyle możliwości tyle kombinacji, że czasem ciężko coś wybrać, a bez odsłuchu to też ciężko.
            Last edited by nazQul; 10.09.2012, 18:09. Powód: dodanie opcji.

Skomentuj

Zamieszczone przez elvis18 Zobacz posta
              Re Audio MT2, Audio System Helon, Ground Zero GZPW 18SPL, Orion Hcca 15
              czyli wszystko to co odrzucilem z powodu muzyki... JL sie sprawdzi, ale wg mnie za drogi jak na mozliwosci

DLS Iridium 10
              to nie sa glosniki do robienia cisnienia

JL Audio 15W3-D4
              JL Audio 12W6v2-D4
              to sie moze sprawdzic. 15" moze troche mniej

Folac Polyglass Sub 33 V2
              ok

RE Audio RFX SERIES12"
              przeciez to tania seria - raczej bym nie bral pod uwage

w ten weekend szykuje sie w poznaniu impreza dla fanow cisnienia. proponuje wydac pare grosza na paliwo i swiadomie wybrac glosnik spelniajacy twoje oczekiwania

Skomentuj

Hmm no ciężko jest coś dobrać, może łatwiej będzie coś powiedzieć jak ktoś słucha podobnej muzyki albo zna się na tym sprzęcie dobrze i powie co może to udźwignąć. Podam parę linków do YT byście mogli zobaczyć i wypowiedzieć swoje zdanie na ten temat.
                http://www.youtube.com/watch?v=UKgo1E7jHt8
                http://www.youtube.com/watch?v=frJXjtCh-nM
                http://www.youtube.com/watch?v=9G3VOjFUe48
                http://www.youtube.com/watch?v=v7BddpYYNGk
                http://www.youtube.com/watch?v=Dhew5GP_5hw
                http://www.youtube.com/watch?v=uH25j2HaetY
                http://www.youtube.com/watch?v=NH6OAe8ReXY

Ciężko jest coś odpowiedniego dobrać przy takiej rozbieżności;/ Dlatego proszę o pomoc.
                A od razu zacznę kolejny temat w tym temacie by nie robić nextów. Dla mnie bardzo ważny jest vocal, jakie do tego rodzaju muzyki można zastosować głośniki na przód? Myślę jeszcze jak to podpiąć. ale podejrzewam będą to dwa wzmacniacze jeden sub drugi przód. Tylko pytanie jeszcze o ten przód.

Może ktoś z was sam by jakąś konfigurację pod ten styl pokazał jak by to zrobił byłbym wdzięczny :)
                Last edited by nazQul; 12.09.2012, 11:51.

Skomentuj

1, 3, - bardzo fajny kawalek
                  2 - mam juz dosyc tego syfu :/
                  4 - ok
                  5, 6 - tutaj wysmienicie sprawdzaja sie te pompki ktore odrzucam. ale mysle ze dobry glosnik tez sobie z tym poradzi. tylko nie zrobi takiego wrazenia

pod takie granie mamy zrobiony jeden samochod

focal krx3 + JL audio 10W7
                  gra to glosno, czysto, poteznie i dosc nisko

tylko jak dla mnie (podalem co mi sie podoba z twojej muzyki) to wysokotonowka za ostra (nie napisales co preferujesz?) i woofer focala zdecydowanie za szybki do JLa

podaj jeszcze jakie to auto i jaki jest budzet na caly system. wtedy sie cos pomysli

Skomentuj

Auto Golf4, budżet na całość myślę do 15tysi, ewentualnie trochę więcej.:)
                    no i najczęściej jednak tak od ponad miecha słucham stylu 1,3,5,6,7
                    Last edited by nazQul; 13.09.2012, 08:02.

Skomentuj

z takim budzetem to juz sprzet marzen mozna wsadzic

sezon sie konczy, ale zloty tuningowe jeszcze sa
                      jedz na kazdy wiekszy zlot i sluchaj. dowiedz sie co ci sie podoba a co nie. wtedy mozna cos dobierac. inaczej jest duza szansa ze utopisz kase

przykladowo wyzej pokazanego passata mozna zobaczyc/uslyszec w ten weekend w katowicach. bedzie tez nasz drugi passat, ale z duzo nizszym budzetem

Skomentuj

Pewnie tak ale ja sobie jednak bardzo cienie sobie jakość a niestety za jakość trzeba zapłacić :)

Skomentuj

wstaw mi samochod na tydzien czasu a dostaniesz za taka kase sprzet ktorego nie bedziesz sie wstydzil

przeciez z takim budzetem ludzie startuja w zawodach SQ i osiagaja bardzo dobre wyniki!

Skomentuj

Mi na zawodach nie zależy :) to jest dla mojej satysfakcji :)

Skomentuj

opisz jeszcze co lubisz w brzmieniu wysokotonowki - czego oczekujesz
                              wtedy bedzie mozna cos konkretnego poszukac

Skomentuj

Czaruję...
                              X