Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kabel Cyfrowy Pioneer - Połączenie zmieniarki z Deckiem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kabel Cyfrowy Pioneer - Połączenie zmieniarki z Deckiem

Witam,

Taki problem mam:

Jest sobie Dex-m88Rds z wejściem cyfrowym
    Jest sobie CDX-m50 z wyjściem cyfrowym

Brak kabla:/ Niestety jest to kabel standardu Pioneera - taka mała okrągła wtyczka z 4-ma pinami.
    Po przeanalizowaniu schematu serwisowego radia - nie ma tam śladu żeby to był jakiś światłowód czy coś (pomimo takiego opisu kabla) - normalna cyfrowa transmisja danych.

Czy dorabianie takiego kabla - (4 żyły w ekranie + lutownica) lub konstrukcja jakiejś przejściówki ma sens?

Wychodzę z założenia że skoro to cyfrowy sygnał (0 i 1) to byle by było podłączone ze sobą - nie tak jak w przypadku analoga?

Impedancja :)

Skomentuj

W sensie kabel ma mieć odpowiednią impendancję?

Skomentuj

No właśnie ciężko powiedzieć -- jeśli to nie specjalna skrętka, to być może się upiecze metodą "na chama".
        Jak długie ma być to połączenie?

Skomentuj

tak gdzieś z 5-6 m - z bagażnika do HU...

Poczytał trochę i impendancja gdzieś pojawia się przy kablach koaksjalnych czy tam toslinkach (S/PDIF)

Ale to chyba nie jest to samo? wg schematu są 4 żyły:
          1) DOA
          2) DOK
          3) Masa
          4) OPTSW

Sygnał sobie idzie wg schematu prosto z "Digital Signal Processor" - alternatywnie z niego idzie na D/A i potem analogiem kablem zwykłym ...

Zagraniczne źródła wspominają o pasujących kablach Alpine/Panasonic ale nie wiem czy to dot. tylko wtyczki czy całości kabla - bo np. Alpine ma z jednej strony tę wtyczkę Pioneera a z drugiej toslinka...

Czy coś mogę popsuć łącząc "na chama" ?:)

Skomentuj

Każdy kabel będzie miał impedancję charakterystyczną. Jeśli będzie niedopasowanie, to transmisja się nie uda i tyle.

Skomentuj

tzn w layman's terms - abo zagro abo ni?

Skomentuj

Hehe
                Gratuluje promocyjnego zakupu zmieniarka :)

To gniazdo ma ok 6mm średnicy. I wyglada jakby tam były 4 piny. To jest sygnał cyfrowy przerabiany we wtyczkę na optyka. Nie ma opcji zrobic takiego kabla w domu. I co ciekawe te piny z drugiej strony są zamienione. Aż tacy cwani byli.
                Niektórzy sie nabierają na promocyjne ceny sprzętu bez kabli. A teraz będzie płacz no trzeba kabel za kilka stowek kupić.
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A wtyczkę wyglada ta:
                  Załączone pliki
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Płaczu brak bo:
                    Zarówno zmieniara, jak i radio ma wyjścia/wejścia analogowe w standardzie M-bus więc- tragedii jako tako nie ma :P

Optyk to była opcja, nie wymóg.

tylko chciałem "ulepszyć" skoro mam możliwość :)

mam jedną i drugą serwisówkę (zmieniarki i radia) i rzeczywiście piny pozamieniane :P

Skomentuj

Jak masz już taki sprzęt to szkoda by było go nie wykorzystać.
                      Szukaj na Allegro i ebay odpowiedniego kabla i go kup. Cena trochę wyższa niż standardowy rca ale warto.
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                        Jak masz już taki sprzęt to szkoda by było go nie wykorzystać.
                        o to to. dokładnie.

Szukaj na Allegro i ebay odpowiedniego kabla i go kup. Cena trochę wyższa niż standardowy rca ale warto.
                        Hmmm... że RCA niby pod 150 USD podchodzą?
                        Mniej więcej (jeżeli już znajdzie się taki kabel) to ceny od 100 USD w górę :)

Skomentuj

Są i po 700$ od jednego magia z juEsej
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

pytanie czy jest taka sama różnica w jakości pomiędzy kablem za 20 USD a 700 USD :)

Będę szukał.

Skomentuj

Zamieszczone przez Michor Zobacz posta
                              pytanie czy jest taka sama różnica w jakości pomiędzy kablem za 20 USD a 700 USD
                              Poczytaj AS a wszystkiego sie dowiesz
                              marcinsywala.pl
                              Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Napewno nie w optyku!
                                Optyk to kawałek jakiejś plastykowej czy jakiejs tam miękkiej rurki.
                                Tu nie opcji, żeby sie coś zmieniło.
                                Tylko w pionkach od lat 90 wprowadzili takie rozwiazanie, żeby tego nie podrabiac.
                                Jest tez coś takiego w nowych alpinkach. Cena tego kabla z tymi mały przetwornikami to jeśli dobrze pamietam to ok 700zl.
                                Teraz tez za każdy mały dodatkowy gadżet czy dodatek typu interface do i-poda każą sobie słono płacić.
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Trzeba będzie upolować.
                                  Jest cicha nadzieja że jest w zestawie ten kabel - ale to zobaczymy jak paka przyjdzie z Dex'em.
                                  Zdjęcia troche słabe ale do kabla od zmieniarki coś jest przytaśmowane na całej długości... może to optyk? :)

Skomentuj

Oby to było to :)

---------- Post dodany o 09:46 ---------- Poprzedni post o 09:44 ----------

Bardzo często można kupić w okazyjnych cenach dexy właśnie bez optyka. Jak ktoś nie wie to sie nabiera a potem ma problem.
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Wychodzę z założenia że zestaw DEX-M88 ze zmieniarką i kablem "standard" czyli M-bus z sygnałem analogowym ze zmieniary za 90 PLN z przesyłką to jest okazja:)
                                      Żaden zestaw który w przeciągu kilku ostatnich lat pojawił się na "aledrogo" (a przeglądam regularnie co tam się dzieje) nie miał optyka - w każdym razie nikt się tym kablem w opisach nie chwalił - a sądzę że gdyby go miał to by się chwalił :)

Myślę że dopóki nie ogarnę reszty to tak nie odczuję braku optyka - w sumie przód mają napędzać dwa "dziadki" - GM-120 Pioneera więc...

Miałem kiedyś KEH-M8000RDS, potem M8500RDS, potem M9300RDS + zmieniarki i na analogu całkiem całkiem to grało.

Skomentuj

Czaruję...
                                      X