Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz Crunch GTX 750 i zamiana z skrzyni na głośniki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz Crunch GTX 750 i zamiana z skrzyni na głośniki

Mam seryjne radio 2dinowe (4Ω), seryjne głośniki z przodu a w bagażniku leży tuba Hertz i wzmacniacz Cruncha GTX 750. Generalnie chciałbym sprzedać skrzynię, dołożyć odpowiednią ilość floty, wymienić głośniki z przodu na mocniejsze, podłączyć je do wzmacniacza oraz wyciszyć drzwi i zamontować (o ile będą wymagane) dystanse.
    Dane wzmacniacza:
    1 kanałowy
    Moc RMS przy 4Ω 1 x 200 Wat
    Moc RMS przy 2Ω 1 x 375 Wat
    Moc dynamiczna przy 4Ω 1 x 400 Wat
    Moc dynamiczna przy 2Ω 1 x 750 Wat

Czy jest jakakolwiek możliwość aby podłączyć ten wzmacniacz na zestaw 2 głośników z oddzielnymi tweetami? Mowa tutaj o Corsa D a głośniki z przodu to 16cm.

Jakie głośniki można polecić do tego wzmacniacza? Moja flota to około 700zł + kasa za skrzynię.

Jestem tego świadom, że na seryjnym radiu dużo nie osiągnę lecz nie chcę go wymieniać na inny gdyż ładnie wygląda z całym panelem.
    Pozdrawiam Adrian

Ja bym dołożył wzmacniacz 2 kanałowy lub zmienił ten na 3 kanałowy

głośniki - PowerBass PB-BK6 (290zł) ew. S-6C ew. Hertz DSK 165 ale tu tweetery niektórych męczą
    maty - GMS (110zł za m2)
    Last edited by wrotekpoz; 04.03.2013, 17:51.

Skomentuj

Zamieszczone przez adiadi007 Zobacz posta
      Czy jest jakakolwiek możliwość aby podłączyć ten wzmacniacz na zestaw 2 głośników z oddzielnymi tweetami?
      Masz tylko jeden kanał, a jak wiesz, stereo to kanał lewy i prawy więc dwa kanały. Więc ten wzmacniacz się nie nadaje, i jak kolega wyżej pisze - trzeba dokupić wzmacniacz dwukanałowy, lub ten sprzedać i zakupić 4 kanałowy jeżeli planujesz później dać subwoofer.

A czego oczekujesz od głośników? jakiej muzyki słuchasz?

Skomentuj

hmmm...w aucie słucham muzyki takiej jak w radiu + wykonawcy w stylu wiz khalifa, lil wayne, drake, lupe fiasco czy 50 cent itp. Oczekuję wyższej wartości basu lecz bez skrzyni. Seryjne głośniki są całkiem całkiem lecz grają słabo w niskich częstotliwościach i chcę ją podnieść. A jest możliwość aby pod 4 kanałowy podłączyć głośniki w stylu:
        z przodu - 2 komplety z oddzielnymi tweeterami
        z tyłu 2 komplety w tylne drzwi z wbudowanymi tweetami? Bo seryjnie z tyłu nie mam głośników tylko posiadam puste kratki.

Przyniesie to jakąś różnicę (myślę, że przy wzroście mocy będzie różnica)? Nie słucham z zasady głośno muzyki, potrzebuję tylko miło grającego zestawu. Jaki wzmacniacz byście polecili? Jakie głośniki zastosować? Myślę, że we wszystkie drzwi bym wsadził Hertze.

Skomentuj

Hertz DSK w tym przypadku lub na tył DSK, a na przód PB S-6C. Ogólnie ja tam z tyłem bym się nie rozpieszczał, będzie skrzynia z tyłu.

Skomentuj

Nie nie źle doczytałeś, ze skrzyni rezygnuję bo za dużo miejsca w bagażniku mi zajmuje a teraz potrzebuję full bagażnik.
            Wcześniej ktoś edytował posta i napisał, że w Hertzach męczą tweety, dlaczego tak się dzieje? Za głośno grają? Ja i tak bym wstawił w miejsce oryginalnych czyli w drzwi.

Czy zestaw Crunch GPX1000.4
            http://allegro.pl/crunch-gpx1000-4-w...040994350.html
            Głośniki HERTZ DSK 165.3
            http://allegro.pl/2-sztuki-glosniki-...055798014.html
            i głośniki HERTZ DCX 130.3
            http://allegro.pl/2-sztuki-glosniki-...063926946.html

mogłyby spełniać moje wymagania? Czy wzmacniacz ten nie uszkodziłby tych mniejszych głośników? Jest możliwa jakaś regulacja?
            Last edited by adiadi007; 04.03.2013, 18:36.

Skomentuj

Ja edytowałem posta, niektórych męczą tweetery, ale jest na to rada - EQ w radiu, są dość wyraziste (tak bym to ujął).
              Na tył wolałbym Helixy. Nie zapomnij o matach - wygłuszenie drzwi też dużo daje.
              Ja np. nie mam wzmacniacza (bo leży w piwnicy i czeka na lepsze czasy) i do radia Hertze z wygłuszeniem mi wystarczają.

Skomentuj

Ok, to na pierwszy plan odejmijmy na wygłuszenie drzwi przednich - na GMS ok 180zł para drzwi, lub ok 250zł za STP (lepsze maty) jak zrobisz to sam - w zakładach od 300-600zl.

Potem - zestawy hertza sobie odpuść, to nie gra niskim basem, a takich potrzebujesz. Wzmacniacze crouchna to też nic ciekawego (te nowe).

Masz dwa wybory - zestaw od lklukasza i dana124 za niewiem ile teraz ale ok 350-400zl na ama bl160 + tw harman.
                Zestaw ładnie łupie basem, tweeter też lepszy niż przeważnie spotykane w seryjnych nagłośnieniach. Ogółem udany zestaw, nie jest to hajend, ale faktycznie ciężko mu dorównać na niższym i wyższym basie w zestawach z przedziału do 600zł(nowych).

Innym sposobem jest zestaw DLS R6A - który też potrafi zatrzęś portkami solidnie i zagrać nisko a nie tylko kickiem. Koszt - no różnie trafisz.

Pisząc z przodu i tyłu dwa komplety masz namyśli po 2midbasy i tweetery na drzwi? czy para na dwoje drzwi?

Skomentuj

To trochę przekroczy jego budżet. z tym Hertzem nie wiem czy się zgodzić, czy nie - mi go nie brakuje.
                  To może na przód Morele ? i tył odpuścić...

Skomentuj

No tak, z tym trzeba się liczyć - chociaż jakby sam wygłuszył drzwi i założył AMy to by się zmieścił.
                    No cóż, hertze mają dużo kickbasu, więc optycznie o ile tak to mogę nazwać wydaje się że basu jest sporo, ale niskiego brakuje, przynajmniej mi bardzo i zestawy które wymieniłem mają go dużo więcej. I ze średnicą i wysokimi też jest lepiej.
                    Morele które? Tempo czy Maximo? Jedne i drugie grają też basem, ale niezbyt niskim, choć niższym niż hertze i dsk i hsk.

Skomentuj

Tempo nowe = cena zaporowa. Widzę że są 2 aukcje na allegro.
                      FOCAL IS165 IS 165 = prawie 400zł.
                      u-Dimension EL COMP6 = 370zł

wszystkie głośniki z niższej półki zamkną się w 300zł (Helixy, PowerBass)

Skomentuj

Ten zestaw który opisałeś bez wzmacniacza? Kiedyś już się szykowałem do wyciszania drzwi lecz wszystko legło tylko na planach. Generalnie to trzeba odkręcać drzwi czy można to wykonać na zamontowanych drzwiach tylko z wyjętymi bebechami (szyby itp też potrzeba czy tylko plastik dzielący mnie od metalu?). Szczerze powiedziawszy u kumpla są zamontowane tw Infinity i wcale aż takiej różnicy nie czuję w graniu, może najpierw wymienić tylko basy?

Jest aukcja a AMA-mi tyle tylko, że używane.
                        http://allegro.pl/woofery-ama-bl-160-i3075938724.html

Szukać raczej nowych prawda? Bo cena atrakcyjna.

Skomentuj

U mnie wystarczy demontaż tapicerki, obstawiam że w oplu też :)

Skomentuj

Każdy pod wzmacniacz, choć pod radiem też coś tam zagrają. Wyciszenie wbrew pozorom nie jest takie trudne a przynosi bardo wiele korzyści. Nie trzeba nic wyciągać, zdejmujesz tapicerkę, wyklejasz w środku i na zewnątrz, dokładasz dystans z MDFu i gra muzyka No tak, o to chodzi - ale koledzy sprzedają całe zestawy. Tu cena faktycznie atrakcyjna za Amy, a raczej fakt, że są dostępne. Ew. same woofery z R6A kupisz za ok 300zł. Tylko zwrotnice na tweeter bym zmienił.

Skomentuj

A jakbym zmienił same woofery i jeśli bym był dalej nie zadowolony to bym wymienił tw. Jest sens? Jaki wzmacniacz pod te amy? Bez wzmacniacza zapewne będzie bardzo cicho? A oryginalnie w Oplu Corsa D zwrotnice są montowane czy mogą mieć jakiś inny patent? Jeśli są seryjne zwrotnice to nie wytrzymają czy jak bo nie rozumiem :)

Skomentuj

Tak, jakiś sens jest. Choć skoro ma grać cały system, to potrzebna jest zwrotnica pod ten zestaw.
                                Wzmacniacz - no tutaj używki raczej wchodza w grę? Fajnie grają pod soniakami z seri XM, jednak ani Twoje radio fabryczne ani wzmacniacz nie ma filtra górnoprzepustowego, więc odpadają. Jakbyś miał tanio Signata ROC3 to bierz, Audisony tansze także, musiałbym przejrzeć allegro, a teraz nie bardzo mam czas. Pod odpowiednim wzmacniaczem możesz wykrzesać potencjał drzemiący w AMach. Zwrotnica w corsie to jedynie kondenastor dla ochrony tweetera żeby się nie spalił. Więc trzeba zamontować odpowiednie - żeby midbas grał midbasem, a tweeter średniowysokimi tonami.

Skomentuj

Nieee wolę wszystko nowe dokupić. Najpierw zabiorę się w następnym tygodniu w wyciszenie drzwi i z ciekawości chcę sprawdzić jaka jest różnica na stockowych. Za jakieś 3 tygodnie zabiorę sie za kompletowanie nagłośnienia i będę się dalej bawił, sprzedam tubę i wzmacniacz który teraz mam itp.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X