Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Seat Cordoba subwoofer

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Seat Cordoba subwoofer

Witam.
    Kumpel planuje subwoofer do Seata (sedan) i poprosił mnie o pomoc. Przeglądając fora zauważyłem że samochodowe STX-y cieszą się niemałą popularnością.
    Zasilanie to Sony XM-7527 (1*300W dla 1 om; 2*150W dla 2 om).
    Stąd mam pytanie co wybrać:

2 x SW.STX.8.2.300.2x4.F.S.MC
    czy może:
    1 x SW.STX.12.2.500.2x2.F.S.PP

Kolega bardziej woli "zamieszanie" od kulturalnego grania. Czy ewentualnie coś innego jest godne polecenia w cenie do 300 zł ?

Z tych dwóch bierz SW 12" ale niech sie jescze inni wypowiedza.

Wchodzi w gre uzywka.?

Skomentuj

A o jakim używanym wooferze myślisz ?
      Mozę dobrą opcją byłoby 2 x SW.STX.10.2.400.2x4.F.S.PP z tym że w przyszłości kumpel musiałby wymienić wzmacniacz.

Skomentuj

Wzmak fajny, nie wymieniał bym go, wypluwa ponad 300W w mostku przy 4 ohm na trybie wysokonapięciowym i grubo ponad 300 w 2ohm w niskonapięciowym.

Więc czy 2x2ohm czy 2x4ohm to bez znaczenia dla tego wzmacniacza.

I stx też raczej 10' niż 12

Skomentuj

Ok. Co do wzmacniacza to chodziło mi o to, że te STX-y (10') są dość prądożerne i nie wiem jaki będzie efekt gdy każdy dostanie tylko po 150W.

Skomentuj

Lepiej będzie jak dasz jednemu wystarczająco mocy niż dwóm zbyt mało.

Zaufaj mi, wiem to z doświadczenia.

A z STX'em jest tak że moce które są podawane w większości wytrzymuje spokojnie i może przyjąć więcej.

---------- Post dodany o 23:08 ---------- Poprzedni post o 21:32 ----------

Zapomniałem dodać miałem tego STX'a 10" pod axtonem który miał w mostku 200W z hakiem i było strasznie czuć że wzmak za słaby.!

Skomentuj

Aha, bo nie poczytałem, że o 2szt 10' chodzi - jedna 10' wystarczy spokojnie, chyba że ktoś ma parcie na ostre nawalanie, to wtedy trzeba szukać zupełnie gdzie indziej.

Pod sonym nie będzie tego aż tak czuć :P Suby ogólnie lubią pogrywać pod dużo mocniejszymi wzmakami, dla STXa takie zdrowe 400-500W to optimum, choć na ponad 300 z sonego też pogra.

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                I stx też raczej 10' niż 12
                widze ze nie tylko ja wyznaje taka zasade

popieram kolege - zdecydowanie bardziej przypadl mi do gustu 10". dlaczego? a no dlatego ze basu ma niewiele mniej niz 12" a obudowa juz duzo mniejsza

Zamieszczone przez MatBas07 Zobacz posta
                Co do wzmacniacza to chodziło mi o to, że te STX-y (10') są dość prądożerne i nie wiem jaki będzie efekt gdy każdy dostanie tylko po 150W.
                dlatego bierz 1szt - w zupelnosci wystarczy

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                dla STXa takie zdrowe 400-500W to optimum
                oj nie do konca. przy prawdziwych 320-350w zaczyna "strzelac" :/ (cewka juz wyskakuje ze szczeliny - znieksztalcenia sa tak male ze nie slychac kiedy glosnik sie konczy)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                  popieram kolege - zdecydowanie bardziej przypadl mi do gustu 10". dlaczego? a no dlatego ze basu ma niewiele mniej niz 12" a obudowa juz duzo mniejsza
                  Jak już wcześniej pisałem, z tego samego aspektu wolę 10'

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                  oj nie do konca. przy prawdziwych 320-350w zaczyna "strzelac" :/ (cewka juz wyskakuje ze szczeliny - znieksztalcenia sa tak male ze nie slychac kiedy glosnik sie konczy)
                  Tzn mówisz o mocach wzmacniaczy w RMSie? Bo tak trochę dokładnie podałeś jakbyś pomiar robił :P hehe To fakt, w każdych głośnikach midbasowych stxa tych nowych są tak niskie zniekształcenia, że nie słychać kiedy głośnik się kończy.
                  Chodzi mi o zapas na basie, w sensie tak by mieć te 300 zdrowych, bez zniekształceń jeszcze, wacików.

Skomentuj

Pomiarow nie robilem. Robilismy odsluchy na roznych mocnych wzmacniaczach. Ale jak ma byc tani wzmacniacz typu hpb1502 to faktycznie lepiej niech ma zapas mocy

Skomentuj

Dzięki za zainteresowanie :)
                      Kumpel nastawił się już na 2 sztuki, zależy mu na dużym ciśnieniu. Oczywiście nie chodzi tu o żadne zawody dB Drag :)
                      Symulowałem w WiniSD paczkę 60 l strojoną na 35 hz i teoretycznie przy bass reflexie o średnicy 10 cm nie powinno być świstów (wg programu). Czy w praktyce też wystarczy ta średnica br ?

Skomentuj

To do dwóch sztuk trzeba wzmacniacz zmienić.

Teoretycznie nie będzie, praktycznie jedna sztuka świszczy na 10cm tunelu. Zrób tunel szczelinowy ok 8-10cm.

Skomentuj

http://pawel.lutuje.se/sub%2030%20litrow%20b-r.PDF
                          tylko tunel 35cm a nie 40
                          i zadnych swistow

Skomentuj

Czaruję...
                          X