Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer na SW.STX.8.2.300.2x4.F.S.MC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer na SW.STX.8.2.300.2x4.F.S.MC

Witam.
    Potrzebuję porady. Kolega poprosił mnie o wykonanie subwoofera do forda KA. Padło na SW.STX.8.2.300.2x4.F.S.MC ponieważ słyszałem ten głośnik w kilku samochodach i zarówno mnie jak i kumplowi przypadł do gustu.

Jaka obudowa najlepiej sprawdzi się w tak małym samochodzie? Jaki wzmacniacz polecicie do tego głośnika (coś w cenie 150-200zł, używki wchodzą w grę) ?

Ne wykonywałem jeszcze subwoofera do tak małego samochodu więc jestem otwarty w sprawie wyboru głośnika ( ma być dużo basu, więc ten stx wydaje mi się ok).

Radio i przód jeszcze nie ustalone, na razie kolega określa się z budżetem.

Zamieszczone przez Chilihead Zobacz posta
    Padło na SW.STX.8.2.300.2x4.F.S.MC ponieważ słyszałem ten głośnik w kilku samochodach i zarówno mnie jak i kumplowi przypadł do gustu.
    dziwne, przeciez ten glosnik jest od stosunkowo niedawna. czasem nie sluchales poprzedniej wersji na plastikowej membranie?

Skomentuj

Możliwe, mogłem pomieszać oznaczenia.
      Nie jestem pewien wersji, w każdym razie był to dwucewkowiec w tej samej cenie i tym samym rozmiarze. U kumpla gra w VW Caddy w 12l closed i daje rady dość fajnie dopalić dół, jednak nie wiem jak sprawdzi się w tak małym aucie jak KA. Podczas testów sprawdziliśmy, że daje radę nawet przy małej mocy co jest jego zaletą bo w tym fordzie jest dość mały aku i alternator.

Skomentuj

Zamieszczone przez Chilihead Zobacz posta
        Podczas testów sprawdziliśmy, że daje radę nawet przy małej mocy co jest jego zaletą bo w tym fordzie jest dość mały aku i alternator.
        tak, testowalem go dlugi czas zasilaja z radia!
        przy niektorych radiach pioneera mozna uzyskac do 70w mocy na suba!
        do codziennego sluchania to w zupelnosci starcza, ale jednak na wzmacniaczu gra lepiej

jak ma tylko uzupelnic dol to spokojnie zamknieta moze byc
        jak ma byc duzo basu to daj 20-23 litry b-r

Skomentuj

Obecnie mam 2x8" w wersji 2x2Ohm ( wcześniej jedna sztuka ).
          Zasilałem go 120W dla sprawdzenia i grał OK, ale czuć było braki. Przez dłuższy czas dostawał 155W i grał dobrze, ale przy większych głośnościach brakowało kontroli. Natomiast jak dostał 280W ( oba dostają po 280W ) to rozwinął skrzydła. U mnie gra to w BR w skrzynce z litrażem i strojeniem podpowiedzianej przez Pawła.

Ja osobiście bym teraz nie dał na tego STX-a mniej niż te 150W z dobrego pieca.

Skomentuj

przy zasilaniu ze slabszego wzmacniacza jest wieksze ryzyko na jego uszkodzenie

Skomentuj

Ok to subwoofer juz wybrany.
              Mam tylko problem z doborem przodów potrzebuje cos do 200-250 złotych tylko ze tam są owale 5x7 bez możliwości montażu zestawu odseparowanego (kumpel nie chce ruszać słupków).
              Aktualnie zastanawiam się nad hertzami:
              http://allegro.pl/hertz-dcx-570-3-gl...149701499.html
              lub:
              http://allegro.pl/hertz-esk-570-esk5...158737774.html
              Jeżeli wykminie jakiś sensowny montaż tweeterów

Skomentuj

kup mu diore http://allegro.pl/glosniki-samochodo...165023227.html + redukcje
                a wysokotonowki przymocujesz na tasme 2 stronna na desce

Skomentuj

Ok gitarka.
                  Czyli suba i przód mam wybrany. Pozostaje jeszcze wzmacniacz i radio. Z radiem się jeszcze wstrzymam, a z doborem wzmacniacza prosiłbym o poradę.
                  Potrzebuje cos małego w sensie poboru mocy i wymiarów. Moc maksymalnie 2x60W w cenie około 200-250zł lub mniej.

Skomentuj

car power nano?

Skomentuj

Nie miałem wcześniej wzmacniaczy tej firmy. Są w miarę sensowne czy raczej szukać używek innych producentów?
                      Myślałem w sumie nad tą alpiną:
                      http://allegro.pl/wzmacniacz-samocho...196990891.html
                      i tym kenwoodem:
                      http://allegro.pl/kenwood-kac-5205-w...194394881.html

Bawiłem się nimi kiedyś i przypadły mi do gustu.

Skomentuj

Dzięki za pomoc. Wszystko działa idealnie, pozostał jeszcze wybór koca na obicie. Zamówiłem ostatno ale jest bardzo cienki, praktycznie rozrywa sie przy minimalnym naciągnięciu. Jaki koc polecacie?

Skomentuj

poprosze UKAsza zeby znowu wystawial kocyk
                          mielismy najlepsze na rynku jakie znalazlem
                          koszt ok 30zl/mb przy 2m szerokosci
                          gruby, solidny, bardzo ladnie sie laczy

Skomentuj

Ok będę wdzięczny.

---------- Post dodany 14.05.2013 o 11:17 ---------- Poprzedni post 12.05.2013 o 15:16 ----------

Jeszcze jedno pytanie, jak najlepiej podłączyć tego stx? Każda cewka do osobnego kanału czy mostek? Wzmacniacz wg producenta jest stabilny do 2Ohm, więc mógłbym podłączyć dwie cewki równolegle.

Skomentuj

wiec polacz je rownolegle

Skomentuj

Czaruję...
                              X