Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Focal PS165 - jaki wzmacniacz 4 kanałowy (około 80-100w rms)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Focal PS165 - jaki wzmacniacz 4 kanałowy (około 80-100w rms)

Witam!

To mój pierwszy post i chciałbym się poradzić jaki wzmacniacz kupić do swojego zestawu. Szukam czegoś około 100w rms a poniżej opis mojej instalacji:

Radio: fabryczne radio Mazda 6. Nie podlega zmianie.

Do tej pory skompletowałem:
    Focal PS165
    kabel sygnałowy: Adam Hall 1,5mm2 – 10m
    fabryczne maskownice tweetera Bose

Do kupienia:
    Konektory RCA: Nakamichi/Thomson/
    Przewód zasilający 20/25mm2 + przyłącza
    Oprawka i bezpiecznik
    przyłącza głośnikowe do kabla sygnałowego
    rozdzielacz RCA Sinuslive
    Wzmacniacz 4 kanałowy około 80-100W rms

Wczoraj wpasowałem tweetery Focala w maskownice plastikowe – po doszlifowaniu krawędzi pierścienia od tweetera, ładnie weszły i zostały wklejone. Podłączyłem je też pod fabryczną instalację – różnica bardzo duża, tweetery są wręcz głośniejsze niż fabryczne woofery. Musiałem skręcić treble na -1, midy na 0 aby wytrzymać ale grają ładnie. Są delikatniejsze i gładsze niż tweetery z Rainbowów SAX 265.
    Wydaje mi się, że potrzeba mi 4 knałówki aby poprawnie i dobrze zestroić całą instalację – osobno tweety i osobno woofery. Najlepiej 4x100w rms wzmacniacz skręcić na 75% mocy. Taki mam plan.

Jaki wzmacniacz jest polecany do takiej konfiguracji ? Chciałbym nowy, w zakresie 800-1200 zł lub dobrą używkę ze sprawdzonego źródła bo większość z Allegro jest zajechana.
    Czy ktoś proponuje również jakieś poprawki co do kompletowania mojego zestawu ? Każda uwaga jest na wagę złota jako, że to pierwsza próba samodzielnej instalacji i złożenia całości. Zależy mi na wzmacniaczu, grającym ciepło, nie lubie łupanki, która tylko trzaska samym basem.

Zamieszczone przez Jacol Zobacz posta
    Wydaje mi się, że potrzeba mi 4 knałówki aby poprawnie i dobrze zestroić całą instalację – osobno tweety i osobno woofery. Najlepiej 4x100w rms wzmacniacz skręcić na 75% mocy. Taki mam plan.
    Nie koniecznie, pisałem o tym w innym temacie. Na woofery zawsze potrzeba coś, co potrzyma w ryzach i będzie miało zapas - więc warto zastosować wzmacniacze przeważnie mocniejsze, lub wyższej klasy odpowiednie mocowo, które zapewnia to samo co budżetowe mocniejsze. Im mocniejszy wzmacniacz tym przeważnie głębsze sprzężenie zwrotne co sprowadza się do gorszego przenoszenia wyższych parti pasma akustycznego. Dlatego kupując 4 kanały po 100W - owszem, woofery będą dopasowane, ale wysokie będą kulały - dlatego warto wziąc mniejszej mocy, ale o szerszym spektrum wzmacniacz, odpowiednio wyższej kwoty.
    O dobrych, nowych wzmacniaczach zapomnij - w chinach nie wyprodukowano niczego fajnego, dobrze że zapatrujesz się na używki. Co do ciepłych wzmacniaczy - spróbuj iść we Włoską technologię. Focal + audisony, często spotykany zestaw.

Skomentuj

Dzięki za odpowiedź. W takim razie jeżeli tylko używka aby nie wydawać ponad 2k na nowy, to co mi polecisz aby zasilić ten mój przód ? Zależy mi aby każdy głośnik był na osobnym kanale bo już po podłączeniu testowym samych tweeterów pod fabryczne radio, grają głośniej niż fabryczne midy i wiem, że muszę je dobrze i osobno wyregulować jak już będę budował całość.

Co w takim razie poszukać dobrego w używkach do 1200 zł ? Harman CA470 by się nadał ? Jakie inne modele szukać ?

Czy może jeszcze inaczej - czy tak praktycznie, rzeczywiście powinienem kupić wzmacniacz trochę mocniejszy niż głośniki skoro i tak nie będę robił tym hałasu więc może jakaś inna konstrukcja, np 4x75w spokojnie się nada (skręcona gainem tak na około 50-60w) ? Tego akurat nie jestem pewny dlatego pytanie, czy taka opcja też ładnie zagra, dość głośno ale bez męczenia słuchu podczas jazdy ?
      Dodatkowo cudów nie oczekuję bo najsłabszym elementem jest i tak fabryczne radio a ono nie wygeneruje tak dobrego sygnału jak chociażby normalny, dobry model radioodtwarzacza 1din.

Skomentuj

Z radia w maździe idzie prosto wyprowadzić lub kupić interface i wyprowadzić światełko - potem do procesora, i do wzmacniaczy i masz całkiem inną jakość dźwięku, sterowanie podziałami, czasówkami, poziomami poszczególnych kanałów - co by Ci się przydało. Tylko sterowanie procka, hmm musiałbyś coś wymyślić.

Harman nie, patrz też helix, ja dopiero wieczorem mógłbym propozycje podesłać - teraz w pracy jestem.

Zamieszczone przez Jacol Zobacz posta
        Czy może jeszcze inaczej - czy tak praktycznie, rzeczywiście powinienem kupić wzmacniacz trochę mocniejszy niż głośniki skoro i tak nie będę robił tym hałasu więc może jakaś inna konstrukcja,
        Nie ma na to jednej odpowiedzi, mocniejsze wzmacniacze, gdy oddają moc normalną do słuchania - ok 15W, nie generują zniekształceń dużych, bo zaczynają się one przeważnie przy większych mocach, zbliżonych do RMS, pracują wtedy bliżej klasy A niż AB czy B - a wiec jakość lepsza przez parametry itp. Jednak lepsze jakościowo wzmacniacze nawet małej mocy 2x40W dają radę, bo zostały zaprojektowane na jakość nie na moc. Dlatego wszystko zależy od konkretnego modelu wzmacniacza i nie idzie tego jakoś jednoznacznie określić. Są zwolennicy tego i tego rozwiązania i jedni i drudzy mają po części rację.

Skomentuj

Przebudowa i dodawanie lepszego wyjścia do fabrycznego radia to zabawa na potem - teraz max co mogę osiągnąć to instalacja zestawu z subwooferem. Niestety ale muszę dokupywać rzeczy na raty ale staram się kompletować dobre jakościowo komponenty. Dzisiaj zamówiłem rolkę 7mb GMS 07XL aby nie robić fuszerki z dekarką. To co piszesz o dorobieniu optyka to jest temat na kolejną plansze w mojej grze i na pewno będę do niego dążył - najpierw jednak przetrę swój szlak w instalacji zestawu ze wzmacniaczem.

Staram się też sam szukać wzmacniaczy więc chciałbym zasięgnąć opinii co lepsze na początek i co jest bardziej sensowne. Dla przykładu: kupić nowego uD Glowa 4x75w czy może używkę DLS CA41 4x70W ?

Skomentuj

Zapomnij o nowych chnczykach

Skomentuj

Jak już to szukaj DLSów z serii A, Genesisów, Zapco, Audio Art, Audison SRX, VRX, VR...

Popatrz tu: http://www.strefacaraudio.pl/forum/9-sprzedam/

Glowa odpuść, tego DLSa też.

Skomentuj

SLABY jest ten gms lepsza jest stp silver

Skomentuj

Zestaw nie będzie szałowy więc spokojnie wystarczy mi słaba GMS.

Skomentuj

W sumie fakt.

Skomentuj

dan> w czym jest słabszy GMS07 od STP silver? Kładzenie, efekt końcowy? Ja ze swojej strony mogę polecić maty Gladen http://hirsch-ille-car.de/Car-Hifi-Z...ERO-Butyl.html (dostepne raczej w DE).
                      Robiłem STP silver i Gladenem. Gladen kładzie się trochę ciężej ze względu na mocniejsze aluminium, ale jest naprawdę sztywniejszy. Jak nie masz pełnych blach w otworach tylko płaskowniki (jak ja) to dajesz na to Gladena i jest sporo sztywniej i stabilniej nić STP. Myślę, że na zewnętrzną połać drzwi (dla mnie to strona od ulicy) lepiej usztywniłby ten gladen. To tyle ode mnie

Skomentuj

Twój opiS pasuje do stp silver vs. gms 07

Skomentuj

Czaruję...
                        X