Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nietypowe wtyk na wyjściai głośnikowe /gdzieś można dostać?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nietypowe wtyk na wyjściai głośnikowe /gdzieś można dostać?

Witam, dorwałem za parę zł wzmacniacz 6ch stereo, który ma nietypowe wyjścia głośnikowe/wtyki. Idzie gdzieś coś takiego jeszcze kupić bo przeczesuje aledrogo ale z marnym skutkiem. Dwa posiadam, brakuje mi jednego.

z góry dzięki, pozdrawiam

przelutuj to na zwykłą kostkę ?

Skomentuj

Wlutuj sie w plytke i wyprowadz inne "kości"
      Masz fajne typu samochodowego

Wzmak to a/d/s?
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

firma która już nie istnieje -Lenco Xplosion 5811 CA. Kupiłem go aby popróbować sobie z podłączeniem.
        Generalnie podłączyłem suby po 1,2ch jest tam napisane że to kanały low i są ustawienie 80 FULL 150 trzy pozycje przełącznika a poniżej gałka min-max. Zrobiłem na 80(jak sądze chodzi o crossover tak?) potencjometr na max i coś tam się pod siedzeniem dzieje. Następnie pod 3,4 opsane jako MID podłączyłem przód LP każdy na osobnym kanale, ale nawet przy potencjometrze na absolutne minimum grają za głośno...

Skomentuj

idz do sklepu z czesciami - spokojnie takie kupisz

Skomentuj

Trzeba zerknąć do obudowy starego blaszaka - konkretnie chodzi o kostkę molex (można też coś podobnego szukać pod hasłem atx connector-kostka zasilacza, a potem pociąć ją na odpowiednie zestawy, ale pozostaje brak zaczepu) stare wersje wyglądają niemal identycznie. Forum DIY, więc trzeba improwizować, na dniach postaram się przetestować, choć jestem przekonany, że to zadziała

Last edited by Cocabanana; 08.09.2013, 22:13.

Skomentuj

ale zwroc uwage na pewien drobiazg - na pierwszym zdjeciu jest "kolo"

Skomentuj

Zaglądając do wnętrza kostki z postu autora mniemam, że same styki wewnątrz są te same(choć dość słabo widać) - pozostaje tylko lekko przypiłować obudowę jeśli coś jednak nie pasuje - wszak wiemy tylko, że wtyczka ma taki kształt, a nie gniazdo we wzmacniaczu - weźmy choćby stare pioneery gm-1000/-a gm-2000 itp. gdzie też są nietypowe styki, wtyczki są tam też nietypowe i nie da się ich już chyba dostać, bo mają 'kwadrat, D',podobne do właśnie ATXów z zasilacza, ale gniazdo w zasilaczu, to po prostu wystające bolce bez żadnego wytłoczonego wzoru obudowy kostki i wejdzie tam wszystko z odpowiednią średnicą gniazd na styki i odstępami między nimi.
                ,
                Podałem prawdopodobną opcję, kupienie takiej wtyczki to kilkadziesiąt groszy, max złotówka w sklepie komputerowym/dobrym elektryku, można nawet iść ze wzmacniaczem do któregoś sklepu i próbować coś podpasować

PS. Naturalnie można też nie bawić się we wtyczki, gdzie wchodzą zazwyczaj tylko małe kabelki i przelutować na płycie wzmacniacza nowe połączenia np. konektory śrubowe, ale wtedy trzeba kombinować przy obudowie, bo potrzebują więcej miejsca

Skomentuj

tymczasem zamówiłem wtyki typu "mini-fit" płaskie 4pin. Dzięki za pomoc Panowie

Skomentuj

Czyli widocznie się nie myliłem i molexami da się to zrobić

http://www.tme.eu/pl/details/mx-5557...40-5557-04r2/#

Skomentuj

tak, dokładnie takie :)

Skomentuj

mały update, te wtyczki to jakieś stare zboczenie, tak samo jak wtyczki DIN x-pinowe. Właśnie rzuciłem okiem na starego pioneera - dokładnie to samo- konektory kwadrat-kółko, zapewne da się to dostać jeszcze w oryginalnej wersji, pytanie jak to się nazywa, póki co trzeba przypiłowywać molexy albo próbować z jakimiś bananami

Na dniach wyskoczę do jakiegoś dobrego elektronicznego, może będą wiedzieć jak się to nazywa, bo jutro będzie kontrola podwozia, łatanie dziury i konserwacja.

Skomentuj

Z tego co widzę to żeńskie. Ja kiedyś jak nie miałem kostki to zrobiłem piny - wtyki (męskie) z drutu z kabla sieciowego 230V 1,5mm^2 albo grubszy (już nie pamiętam, sprawdź) Odcinasz kilka powiedzmy 3cm długości kawałków, do połowy wtykasz a od połowy izolujesz np. termokurczką. Możesz tak powsadzane zalać czymś i masz taką swoją kostkę....

Skomentuj

I jak cos nie styknie pożar murowany :)
                            Nie polecam takiego druciarstwa
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                              Z tego co widzę to żeńskie. Ja kiedyś jak nie miałem kostki to zrobiłem piny - wtyki (męskie) z drutu z kabla sieciowego 230V 1,5mm^2 albo grubszy (już nie pamiętam, sprawdź) Odcinasz kilka powiedzmy 3cm długości kawałków, do połowy wtykasz a od połowy izolujesz np. termokurczką. Możesz tak powsadzane zalać czymś i masz taką swoją kostkę....
                              Tak, jest to żeńska wtyczka, same konektory wewnątrz są takie same/prawie takie same jak molexy w zasilaczu komputerowym(link do takiego molexa podałem wyżej), problem leży w kształcie obudowy, który wymusza posłużenie się pilnikiem/papierem ściernym, żeby to dopasować.

Dobrze by było, jakby udało się znaleźć nazwę tego wynalazku, bo mimo wszystko lepiej byłoby zrobić to zgodnie ze sztuką, bo szkoda spalić wzmacniacz i złapać jakieś ewentualne bonusy w elektryce samochodu przez druciarstwo, gdzie płynie całkiem sporo prądu

EDIT

http://forums.moneysavingexpert.com/...3569013&page=1

Ktoś podał nazwy częśi, ale cena 25 dolców za jedną kostkę z kabelkami?:o

Skomentuj

Nie dziwi mnie to
                                Popatrz na ceny plastyków do hifonixow
                                Hifon bez kostek traci na wartosci o ok 50%
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

To samo z PPI

Skomentuj

Mały update, bo dochodzenie dobiegło końca, a na przyszłość może się przydać

Nazwa: CONNFLY DS1069-02-4MW6C - Złącze sygnałowe rastrowe 4,5

Nazwa : Tamiya (duża, bo są 2 wersje) - Złącze DC - teraz używane często do zasilania pojazdów RC i broni ASG

Tym skromnym postem można zakończyć temat:rolleyes:

Skomentuj

a ja kupiłem molexy i musiałem piłować a i tak to nie jest to co powinno, dzięki kolego

Skomentuj

Czaruję...
                                      X