Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Fabia1 i 2000pln

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Fabia1 i 2000pln

Mam do dyspozycji ok 2000zł, radio Pioneer DEH-MP5800 i jakiś tam cienki wzmacniacz JBL może ma 2x50W. Chciałbym zrobić w miarę dobre granie,wiec tak
    po 1. wiem że trzeba zacząć od wygłuszenia drzwi - pytałem w konkretnej firmie (tak mi się wydaje) maty Dynamat Extreme do środka, zamknięcie drzwi i gąbka pod tapicerkę plus dystanse MDF na głośniki 165mm wycenili na ok 800pln tańsza opcja ok 600pln (pewnie inne materiały). Pytanie czy warto dać te 800pln? Od razu pisze że sam to bym robił pewnie z tydzień (mieszam w bloku i nie mam garażu, słabo z czasem itp.)
    po 2. trzeba kupić jakieś głośniki są jakieś tam cienkie 13-ki, znalazłem takie: Morel Tempo 6 i wzmacniacz Audison LRx 2.4 za 1099pln z przesyłką. Tylko nie wiem czy te głośniki się zmieszczą gł.motażowa 62mm, w tej firmie od drzwi polecili mi Rainbow IL-W6F, tylko co lepiej zagra?
    po 3. zostało pociągnąć kable od akumulatora myślę że 21mm2 (starczy?), i teraz 2 po 5m + i -, czy mase krótszą ?, bezpiecznik i końcówki kabli. Tu żeby się zmieścić w budżecie mogę wziąć urlop i rozebrać moją Fabie, oczywiście jeszcze kable pod głośniki 2x2,5mm2 chyba by były?
    Pytanie do speców, czy czegoś nie ominąłem?, jakieś inne opcje tańsze/lepsze?, mogę naciągnąć koszta byle by dało lepszy efekt.
    Pozdrawiam i proszę o rady z góry dzięki za konkretne odpowiedzi.

Czego oczekujesz od dźwięku?

Skomentuj

Zamieszczone przez PalmaMDC Zobacz posta
      Pytanie czy warto dać te 800pln? Od razu pisze że sam to bym robił pewnie z tydzień (mieszam w bloku i nie mam garażu, słabo z czasem itp.)
      poszukaj amatorow pasjonatow w twojej okolicy. powinni to zrobic za ok 500zl
      trzeba kupić jakieś głośniki są jakieś tam cienkie 13-ki, znalazłem takie: Morel Tempo 6
      poszukaj opinii czy bez problemu wchodza 16-stki

po 3. zostało pociągnąć kable od akumulatora myślę że 21mm2 (starczy?), i teraz 2 po 5m + i -, czy mase krótszą ?, bezpiecznik i końcówki kabli.
      warto kupic zestawy - odpada problem z kompletowaniem. ale tam tylko krotki masowy. obie opcje z masa sa poprawne, ale 90% osob zapomina o dolozeniu kabla aku-masa!

Pytanie do speców, czy czegoś nie ominąłem?, jakieś inne opcje tańsze/lepsze?, mogę naciągnąć koszta byle by dało lepszy efekt.
      proponuje zrobic to samemu i sporo zaoszczedzic. warto kupic wzmacniacz 4 kanalowy i w przyszlosci dolozyc suba
      jakbys robil to sam + polowal na uzywki to za te pieniadze da sie zrobic bardzo dobre granie

Skomentuj

Ad. kaka22
        Czego oczekuje od dźwięku hmm? ma grać czysto, bas schodzić nisko, głównie słucham reggae, hip hopu ale Metallica czy taki Korn ew. Rammstein też poleci.
        EQ mam ustawiony w takie V tzn. niskie i wysokie wyżej średnica niżej.

Ad. Pawel S.
        Pasjonatów raczej nie znajdę zapytam jeszcze mechanika może zna kogoś, ale wątpię żeby taniej było to chyba pozostawię fachowcom jednak.
        Co do kabli zasilających to oprócz dwóch 5 metrowych musi jeszcze być ,,masa do blachy" - dobrze rozumiem?
        Myślałem tego JBL później pod suba jak się uzbiera $$$, a pod przód coś 2 kanałowego czy lepiej jeden 4 kanałowy?.
        Co do wielkości 160mm jak i 165mm wejdą wyszukałem na forum fabii (dystanse), znalazłem nawet firmę co robi panele do boczków - czekam na odpowiedź.
        A z używek co byście polecili nie zależy mi na mocy kosztem jakości.
        Last edited by PalmaMDC; 10.01.2014, 15:24.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          poszukaj amatorow pasjonatow w twojej okolicy. powinni to zrobic za ok 500zl
          Co zrobią za 500zl?
          Wyglusza drzwi dynametem?
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Cytat Zamieszczone przez PalmaMDC Zobacz posta
            po 3. zostało pociągnąć kable od akumulatora myślę że 21mm2 (starczy?), i teraz 2 po 5m + i -, czy mase krótszą ?, bezpiecznik i końcówki kabli.
            warto kupic zestawy - odpada problem z kompletowaniem. ale tam tylko krotki masowy. obie opcje z masa sa poprawne, ale 90% osob zapomina o dolozeniu kabla aku-masa!

proponuje kupic sparawrke a reszte bez problemu skompletujemy np Auto-Sonic powinno wyjsc taniej
            jesli chcesz to moge ci załatwic potrzebne elementy z rabatem w wyzej wymienionego sklepu
            oraz pomoc w instalacji jakby była potrzeba

Skomentuj

Nie dynamat - czyms tanszym
              Na hollywooda byla niedwno promocja. Gms nadalb tani

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                Nie dynamat - czyms tanszym
                Na hollywooda byla niedwno promocja. Gms nadalb tani
                Stp tez nie jest złe :)

Skomentuj

Żadna z ww nie umywa sie do stp albo silent'a
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

nie robilem jeszcze zadnym STP :/

dynamat jest dobry, ale budzet mocno ograniczony
                    EQ mam ustawiony w takie V tzn. niskie i wysokie wyżej średnica niżej.
                    w takim razie odpusc tempo a skup sie raczej na DLS R6A lub czyms podobnym

600zl drzwi
                    850zl dlsy
                    150-200zl okablowanie
                    nie wiem ile wolaja za instalacje okablowania
                    zostaje 200-400zl na wzmacniacz - chyba tylko uzywka :/

a sub by sie przydal :?

ja bym poszedl w uzywki, ale zapewne nie zgodza sie tego zamontowac

Skomentuj

Jednak chyba zaryzykuje i sam wykleję te drzwi mam nadzieję że nie zmarnuje tych mat. Wszystkie blachy wykleić np. tym ,,Stp Vibroplast/SILVER w wymiarze 53 cm na 75 cm" czy trzeba do tego coś jeszcze?
                      Te DLS R6A niestety mają głębokość montażową 76mm, a czytałem na forum fabii że z dystansami 165mm średnicy i 36mm głębokości wchodzą max 58 do 62mm - różnie podają (sprawdzę na wolnym). Pisałem jeszcze do firmy która się zajmuje przerabianiem boczków ale najtańsza opcja u nich to 500pln tyle że by weszło pewnie co mi pasuje maja odpisać czy zrobią pod głośniki.
                      Sub zostawię na deser czyli jak dozbieram zł.

Skomentuj

Daleko masz do mikolowa?
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ta firma od paneli przysłała wycenę:
                          ,,...robimy wszystko pod głośniki 8cali trzeba już zrobić solidna konstrukcje przy czymś takim od razu sprzydało by się wytłumić tapicerkę pianka doprowadzić od razu przewody 2,5 kwadrat do głośników bo jak będą już wytłumione to ciężko będzie
                          podliczając wszystko:
                          wytłumienie drzwi sz2 500zł
                          wytłumienie tapicerki szt 2 pianka 250zł
                          panele pod głośniki 500-650zł szt 2
                          doprowadzenie instalacji głośnikowej 2,5 kwadrat 200zł
                          jak dojdzie nam jakaś konstrukcja pod głośniki 20cm to dopłata 150zl"
                          Tak że postanowiłem drzwi i wszystkie kable zrobię sam jak tylko dostane wolne.

Do Mikołowa ok 50 km tak myślę.

Skomentuj

Mam tam dobrego specjalistę
                            Pasjonata

Napisz konkretnie co potrzeba zrobic to zapytam czy sie podejmie?
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Pod 8" chyba ich głowa boli.

Zdaj się na tego krokodyla nade mną.

Skomentuj

Czaruję...
                              X