Witam, przepraszam jeżeli temat nie w tym miejscu ale jest nowy. Posiadam wzmacniacz tropic 4x675 jakaś chińszczyzna, na jednym kanale jest prąd stały. Końcówki mocy sprawne, były spalone dwa rezystory które wymieniłem. Natomiast wzmacniacz dalej leży, gdzie mogę szukać przyczyny? Oczywiście pozostałe 3 kanały są sprawne, a rezystory które wymieniłem były w torze końcówek 4 kanału. Pozdrawiam serdecznie.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Prąd stały na jednym kanale wzmacniacza samochodowego.
Collapse
X
-
Dziekuje bardzo za odzew, przepraszam, ze bez polskich znaków ale pisze w telefonie. Wiec tak końcowe tranyzstory sprawdzę dzis. A mam pytanie które to sterujace. Jest tam 8 końcowek po 2 na kanał (pary komplementarne) 6 tranzystorow które są bliżej trafo oraz dwa między nimi a końcami mocy, wiec które sprawdzać?
Skomentuj
-
Te trafo to element przetwornicy. Jeżeli pozostałe kanały działają to możesz porównać parametry elementów i napięć na innych kanałach (pewnie są takie same). Sterujące będą gdzieś w okolicy stopnia mocy :) i niekoniecznie będą przykręcone do radiatora. Jeśli nie masz za dużo pojęcia o elektronice to możesz więcej popsuć...
Skomentuj
Skomentuj