Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Stare radia Beckera - Grand Prix BE0612 i Europa BE0749

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Stare radia Beckera - Grand Prix BE0612 i Europa BE0749

Hej,

Zostałem obdarowany dwoma starymi radiami Beckera. Egzemplarze z późnych w123 (beczek), wczesnych w124 (baleronów). Radia mają podobną przypadłość. Po włączeniu zasilania działa podświetlenie, ale jest głucho i na wyświetlaczu i na w głośnikach.

Elektronik ze mnie marny chociaż jestem w stanie wlutować/wylutować elementy przewlekane coś pomierzyć multimetrem. Sprzętów jeszcze nie rozbierałem (oprócz zdjęcia pokrywy wierzchniej i spodniej - aby dalej się dostać potrzebuję specyficznych kluczy które zostawiłem na działce).

Bez specjalistycznej wiedzy nawet jak się dostanę do środka to prawdopodobnie niewiele zdziałam - jeżeli będą jakieś upalone elementy/spuchnięte kondensatory elektrolityczne to mogę je wymienić.

Czy ktoś forumowiczów dysponuje doświadczeniem z napraw Beckerów z połowy lat 80tych? Może macie jakieś service manuale do tych modeli? Może ktoś jest w stanie powiedzieć co może być przyczyną takiej usterki (chociaż wydaje się ona dość ogólnym objawem).

A tak żeby było wiadomo o czym mowa to poglądowe foto z internetów:
    Becker 612

Becker 749

Pozdro i z góry dzięki za pomoc.

Może są zakodowane?

Skomentuj

612 nie ma funkcjonalności kodu.
      749 wymaga podania kodu jednak to powinna ochoczo sygnalizować napisem Code na wyświetlaczu tymczasem jej wyświetlacz milczy :( W sensie widać jedynie podświetlenie. Nawet w przypadku gdy użytkownik wpisałby N razy błędny kod to coś tam wyświetla. Jak przywiozę śrubokręt to odczytam ten eeprom, ale wygląda to raczej na usterkę czegoś w radiu.
      Last edited by maciaswojtas; 23.06.2014, 23:22.

Skomentuj

Czaruję...
      X