Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ustawienie wzmacniacza, radia. Problem z ustawieniem pasma.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ustawienie wzmacniacza, radia. Problem z ustawieniem pasma.

Witam,
    mam problem, albo pytanie raczej.
    Mam radio Kenwood 120Y i wzmacniacz Magnat Rock 6000.
    Chodzi o to, że pasmo muszę ustawić ok 300, czyli prawie max, żeby fajnie grało.
    Patrzałem na dwóch skrzynkach z głośnikiem 250RMS i 500 RMS i tu i tu ten sam efekt. Działa prawie to jak gain.
    Gdy daje 80 co jest chyba polecanym standardem to cicho gra. Razem z podkręcaniem gra lepiej i w podkręceniu blisko maxa gra tak jak sobie bym życzył i nie słyszę, aby był problem z dźwiękiem. Mój znajomy ma słabszy sprzęt, a przy 80 gra bardzo fajnie. Może ktoś mi wytłumaczy dlaczego tak jest u mnie?
    W radiu częstotliwość środkową mam ustawioną na 60, bass boost na 3, wiadomo.
    Z góry dzięki za rozjaśnienie mi tematu.
    Last edited by TakiTyp; 21.02.2015, 15:53.

Lepiej powiedz co ma kolega, pewnie zaplaciles za kWaty w pmpo / 2R xD
    Last edited by SowaZ; 22.02.2015, 22:17.

Skomentuj

Wklej zdjęcie ustawień wzmacniacza.

Skomentuj

Tak samo działa w skrzyni BR z Lanzarem Max 10 i Powerbass 12 w klozecie.
        Niżej zdjęcia i podpisałem czego ile jest ustawione

kolega ma jakiś chiński głośnik z wzmacniaczem Infinity 300W, a w RMS nie wiem ile dokładnie, ale ze 150 będzie raczej. XD
        Last edited by TakiTyp; 23.02.2015, 16:12.

Skomentuj

Wykorzystujesz kanał 3 i 4 w mostku na suba tak?
          A Kanał 1 i 2 masz wolny?
          Pokaż jeszcze zdjęcie jak masz podpięty sub.

Skomentuj

Zgadza się. Tak widziałem na zdjęciach z tego wzmacniacza u innych i tak mi powiedziano, więc tak podłączyłem.

Skomentuj

Spróbuj tryb mode dać na 2.

Skomentuj

Bo teraz nie grasz w mostku, tylko plusik bierzesz z jednej końcówki a minusik z drugiej. Czyli W zasadzie grasz na jednym kanale. Przełącz na 2, kolega dobrze prawi. O ile dobrze rozumiem 4 oznacza 4 kanały, 3 oznacza 2+1 (tylko pytanie który to mostek a który stereo), 2 oznacza stereo w mostku. Ale i tak gain powinien mieć w miarę normalnie. A w radiu jakiś nie masz ściszonego dźwięku? Chyba można wybrać czy rca z radia idą full, czy z odcięciem na suba. Moze spróbuj radio full, a odcięcie we wzmacniaczu? Spróbuj najpierw dzień dobry podłączyć jakieś inne źródło (telefon, czy coś), jak zagra głośno to masz coś w ustawieniach radia..

Skomentuj

Tylko, że jest oznaczenie od skrajnego + do skrajnego - że BRIDGED, więc chyba most?
                  Gdy w radiu ustawie 200, to gra ciszej. Przy ustawieniu 60 w radiu gra najlepiej.
                  Z trybem mode nie sprawdzałem, sprawdzę jutro, ale wydaje mi się, że gdy kiedyś tym kręciłem to zmian nie widziałem.

A tutaj podpinam zdjęcie z ustawień dźwięku. Jedyne co zmieniałem to częstotliwość na 60, bass na maxa wszędzie i loundess na 2.

Last edited by TakiTyp; 24.02.2015, 20:59.

Skomentuj

Zamieszczone przez TakiTyp Zobacz posta
                    Tylko, że jest oznaczenie od skrajnego + do skrajnego - że BRIDGED, więc chyba most?
                    Jak nie przełączysz w mostek (mode 2 lub 3) to grasz z jednej końcówki (a właściwie to nie wiem jak, bo nie wiem jak to wewnątrz połączone. Gdyby normalnie grała jedna kocówka, to mogłoby ci mocy brakować, ale raczej nie wzmocnienia. Tak czy siak musisz spiąć dwie końcówki z odwracaczem fazy na jednej, czyli przełączyć mode.
                    Oj, spróbuj przełączyć mode, jak nie pomoże włącz inne źródło. To nic nie kosztuje, napisz jak efekty.

Skomentuj

Przełączałem mode i żadnej różnicy, kompletne zero :P
                      A inne źródło w sensie jak?

I to chyba nie jest wina radia, bo wcześniej miałem inny wzmacniacz i na 80 grało normalnie. A wzmacniacz zmieniłem bez żadnych innych kombinacji i na tym wzmacniaczu muszę pasmo dawać na full.
                      Last edited by TakiTyp; 25.02.2015, 13:36.

Skomentuj

Włącz jakiś telefon, cd czy inne mp3 kablem jack-chinch i zobacz czy lepiej. Poruszaj przełącznikami, potkami, może banalna sprawa, któryś przerywa czy coś. Spróbuj podłączyć głośnik pod każdy kanał oddzielnie, spróbuj podłączyć do złączy górnych a nie dolnych... Usiądź na 15 minut w samochodzie, przełączaj wszystko co ci przychodzi do głowy, może znajdziesz.
                        Tak na zdjęciu to wygląda jakby potek od dolnego odcięcia był wciśnięty do środka, tak jest czy wrażenie? Może coś pourywane?
                        Jeśli przy innym źródle i kombinacjach nie będzie lepiej, to wzmak do naprawy albo uszy do czyszczenia

Skomentuj

Podłączałem pod skrajne + i - u góry, zmieniłem chincze na ch1,ch2 to wgl nie gra. Potencjometry dobrze regulują, nic nie przerywa. Nie mam możliwości podłączenia auxa. Wzmacniacz raczej wydaje się ok, nigdy nie miałem problemów z potencjometrami, czy przełącznikami. Ale co tu uszy do czyszczenia? Mi to nie przeszkadza niby, ale pytam się w czym tkwi problem. Ogólnie gra mocno i tak jakbym sobie życzył - czysto. Tylko mnie zastanawia dlaczego tak działa ten LFP, że im więcej tym mocniej gra, a na 80 taka lipa.

Skomentuj

Zrozumiałem z twojej wypowiedzi że gra za słabo/cicho. Nie chodzi o aux w radiu, tylko o podłączenie do wejść wzmacniacza z pominięciem radia, ale jak działa normalnie, to nie ma co sprawdzać:)

Skomentuj

Moje pytanie od początku było raczej w celu zapytania dlaczego mój sub potrzebuje całego pasma, a nie odcięcia przy 80. Gdy ustawie gain na 70%+ i LFP na 300 to jest elegancko. Gra mocno, ale nie wieśniarsko, że pół osiedla słyszy. W końcu to konstrukcja zamknięta, więc nie ma chyba co się spodziewać wyginania blach, w dodatku ze wzmacniaczem raczej niższych lotów. I w dodatku nie na tym mi zależy. Raczej zawracam Wam głowę czysto z ciekawości, bo podobno przy pełnym pasmie nic głośnikowi nie szkodzi, więc mi to nie przeszkadza.

Skomentuj

Czaruję...
                              X