Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Skrzynia do głośnika powerbass ps-10

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Skrzynia do głośnika powerbass ps-10

witam mam głośnik powerbass ps-10 i skrzynię typu bandpass która nie odpowiada litrażem głośnikowi i gra marnie. Czytałem tematy jak wyliczyć skrzynię ale niestety nic z tego nie kumam. w ulotce głośnika mam podane litraże rekomendowane , minimalne i maksymalne i proszę aby ktoś wyliczył mi rozmiary ścianek skrzyni .

Dane obudowy :

obudowa zamknięta : Recomended- 10.8L / Maximum 25.5L / Minimum 14L
    obudowa bass reflex: Recomended 35L (76mm x 3.5mm) / Maximum 42L (76mm x 279mm) / Minimum 28L (76mm x 330mm)

Dane głośnika:

Głośnik: 1-cewkowy
    Średnica: 10" (25 cm)
    Moc RMS: 225 W
    Moc Max: 450 W
    Impedancja: 1x4 Ohm
    Pasmo przenoszenia: 33 Hz - 500 Hz
    Skuteczność 1W/1m: 90 dB
    Średnica cewki: 51 mm
    Magnes: 3,1 kg, wentylowany
    Głębokość montażu: 129 mm
    Membrana: 2-warstwowa celulozowa membrana powlekana antyrezonansową substancją DDC (Dynamic Damping Coating)
    Górne zawieszenie: santopren
    Oryginalny produkt firmy PowerBass USA Inc. (kraj produkcji: Chiny)

Fs: 32,7 Hz
    SD: 333,29 cm2
    Vas: 35,86 L
    Cms: 227,34 µM/N
    Mms: 104,23 g
    BL: 11,84
    Qms: 6,91
    Qes: 0,47
    Qts: 0,44
    No: 0,256 %
    SPL: 90 dB
    Xmax: +/- 8 mm

Chciałem wypróbować obie obudowy i proszę tylko o wymiary poszczególnych ścianek . Jeżeli chodzi o bass refleks był bym wdzięczny jeżeli ktoś obliczył by obudowę szczelinową jak i tą ze zwykłym otworem. Grubośc materiału wynosi 20mm
    Last edited by zerdziu; 05.04.2015, 19:39.

Chwila moment. Chcesz powiedziec, ze nie potrafisz obliczyc pojemnosci szescianu?

Skomentuj

no spoko ale jak to się ma przy nachylonej tylnej ściance ?

Skomentuj

Skoro potrafisz obliczyć objętość sześcianu pochylona ścianka nie powinna stanowić problemu. Przyjmijmy umowne wymiary skrzyni : szerokośc 30cm wysokość 30cm głębokość 40cm. co daje nam 24,3L netto. Podstawa wynosi 40 cm , góra również 40 cm wiec co trzeba zrobić aby tylna ściana była pochylona ? odjąć 3 cm od wymiaru góry i dodać do podstawy dolnej. Wymiary do ciecia 37cm góra 43cm dol. Mam racje ?

Skomentuj

trapez

Skomentuj

Widzisz Paweł masz temat do FAQ . obliczanie skrzyni w kształcie innym niż sześcian czy prostopadłościan :)

Skomentuj

http://www.rockfordfosgate.com/Support/BoxWizard.aspx

Można zastosować gotowe rozwiązania

Wymiary podałem przykładowe.... z głowy. Należy uwzględnić pochylenie oparcia (przeważnie 65*) oraz objętość tunelu bassreflex. Proporcje skrzynki należy dobrać sobie już doświadczalnie. (Żeby nam ani krowa nie wyszła ani nie mały pyrtek ;D)
              Last edited by ploter; 05.04.2015, 22:54.

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                Widzisz Paweł masz temat do FAQ . obliczanie skrzyni w kształcie innym niż sześcian czy prostopadłościan
                i w odpowiedzi podac tytuly podrecznikow do matematyki do podstawowki? :blink:

Skomentuj

Dokładnie tak :)

Skomentuj

Bez przesady panowie :thumbup: w tym tempie to będą pytania ile jest 2 + 2 :bored:

Skomentuj

Sory za OT ale zaraz będzie jak br wyliczyć

Skomentuj

Czaruję...
                      X