Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

problem z instalacją, brum w głośnikach

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

problem z instalacją, brum w głośnikach

Witam

opiszę dokładnie swój problem i liczę na wasze sugestie, ja zgłupiałem

Pacjent, E46 kombi 2004 rok 2l diesel

robię sobie w nim całe car audio, pociągnąłem przewody zasilające - kawałeczek bo akumulator w bagażniku, przewody sygnałowe, środkowym tunelem, z dala od czegokolwiek.
    kupiłem radio Dynavin e46, wzmacniacz Alpine pdx-f4 i głośniki niskotonowe audio system xion oraz wysokotonowe wavecor, wszystko spięte i gra cacy tylko jest lekki szum niezależny od poziomu głośności czegokolwiek, szum jest zawsze stały..., natomiast gdy przełączę stacyjkę na zapłon dochodzi średniej głośności brum w głośnikach, a na odpalonym aucie jeszcze świst alternatora, i teraz najlepsze bo to co napisałem to żadna nowość w źle poprowadzonych instalacjach, ale ta taka nie jest gdyż:

odpinam całkowicie radio i przewody cinch, podłączam w bagażniku tylko i wyłącznie wzmacniacz z podpiętymi głośnikami odpalając go na krótko, cisza jak makiem zasiał, włączam stacyjkę cisza, podłączam przewody cinch do wzmacniacza ale nic poza tym, nic do przewodów, rzucam je z bagażnika na dwór, objaw identyczny jak z radiem tylko brum 10 razy większy, i nie zależnie czy cinche są w aucie czy poza nim czy jedne czy drugie cinche ( mam kilka kompletów) , odpinam jakiekolwiek cinche znowu cisza. dodam tylko że identyczny obiaw występuje na również dwóch różnych wzmacniaczach bo mam też audio system f4-240 Twister, zamieniam wzmaki i to samo, znowu wachluje przewodami i nic, sprawa wygląda tak jakby wszystkie śmieci pochodzą z instalacji +/- z auta bo tylko to pozostaje bez zmian, dziwne tylko że na obu wzmakach jest cisza do momentu podpięcia cinchy - na obu gdy podepnę do cinchy też radio to brum ucichnie ale nie do końca, tylko z jednym radiem ucichnie do 90% z drugim do 65% ale dalej jest... jakieś pomysły ? ja już głupieje. bo wszystko dzieje się tylko na załączonej stacyjce, nie zależni jaką kombinację stworzę jest tak samo cicho z samego aku i tak samo brum po stacyjce...

3 lata czekałem na kogoś kto ma taki sam problem jak ja miałem w Leonie. Identycznie objawy walczyłem z tym jak tylko moglem i poddałem się.

Skomentuj

zrób big3
      i chincze podłącz kierunkowe lub quzi zbalansowane
      połacz masy urzadzen
      sprawdz "bezpiecznik" masy w radiu

rca z radia byly wyciagniete czy sam robiles?
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Cinche są zrobione z przewodu mikrofinowego, od strony radia oplot miedziany i zyla biala to masa, czerwona sygnał, od strony wzmacniacza oplot nigdzie, bialy masa czerwony sygnał. Masy urządzeń są ok, w jednym radiu ( tym na ktorym usterka jest większa - brumy większe) pre in fabryczne, w tym ktorym brumy mam mniejsze sam wyprowadzalem. Wszystkie bezpieczniki ok. Zauważyłem ze na krótszych przewodach mniej to słychać. Ale z tematem poradzilem sobie po 2 tygodniach walki :) juz jest ok, na długich, ale i tak planuje je skrócić i wzmacniacz zrobić pod podlogą. Natomiast co do rozwiązania problemu opisze go pozniej, idealnie nie jest ale jest na poziomie akceptowalnym.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Jakie big3?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Juz wiem co to, jesli o to chodzi to ja fabrycznie mam okropnie grube przewody, akumulator z tylu... Stąd fabryczne przewody są na prawdę grube, minimum jak kciuk.

Skomentuj

A jak masz gain ustawione na wzmacniaczu?
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Wlasnie ustawienie gain na minimum usunęli usterkę, lub zamaskowało ją do poziomu niesłyszalnego bez wsadzania ucha w głośnik. Natomiast usuniecie w 100% tego efektu jest niemożliwe, okazuje się że to częsta przypadłość bmw... Ale radio ma mocny sygnał na wyjściu co pozwoliło na ustawienie gain na min bez przedwzmacniacza, a z głośnością do końca i tak nie dolecę... Czyli aktualnie wszystko jest jak należy. Jednakże chcę zamknąć wzmacniacz pod podłogą gdyż po co ciągnąć sygnałówki do bagażnika i znowu do przodu przewody głośnikowe. A skrócenie instalacji też pomniejszało poziom tych brumów i szumów. Natomiast swist alternatora zniknął calkowicie nawet teraz. Jednymi słowy już jest dobrze ale chcę sprawdzić jak będzie lepiej.

Skomentuj

To skąd wziąłeś taki wysoki poziom sygnału?
              Zazwyczaj jest mniej niz 1V
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

No u mnie w nowym radiu sygnał na wyjściu ma 4V (fabrycznie - tak podaje producent, ja nic nie mierzyłem) , jednakże ciągle tyle miało (jak wspomniałem fabrycznie) a na początku tak głośno nie było by gain skręcić na min, nagle zaczęło być głośniej... może gdzieś jakieś zwarcie było lub na radiu przykręcone... ale radio resetowałem kilka razy. Nie wiem, ważne że teraz już jest ok.

Skomentuj

Czaruję...
                X