Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiana tweetera a zwrotnica

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zmiana tweetera a zwrotnica

Witajcie
    Korzystając z gotowego projektu odtworzyłem zestaw kolumn domowych, ale przez przypadek zamówiłem inne tweetery niż powinienem -.-
    Chciałbym je zaaplikować do samochodu, gdzie moje focale grają zbyt ostro.
    http://audiotransducers.com/pl/poniz...tw030wa01.html
    Sam nigdy nie projektowałem zwrotnicy, a przypuszczam że do zmiany tweeterów jest to wymagane(?) Czy zrobi mi to jakiś warsztat car-audio, albo ktoś z forum? i czy ten tweeter może pracować z praktycznym brakiem przestrzeni za membraną? (montaż w trójkącie lusterek)

Dzięki za wyrozumiałość i za odpowiedzi

Napisz jak działa filtr tego focala w samochodzie (pasyw / aktyw / f podziału)

Ta kopułka gra od 2kHz

Efektywność 94dB chyba będziesz musiał dać jakiś tłumik :)

Obudową się nie martw

Zależy czego oczekujesz, bo jak tylko tego by go zamienić to myślę, ze nie trzeba nawet zwrotki ruszać :) Jak chcesz żeby zagrało to rób pomiary i napisz z czym to ma grać, bo może gra nie będzie warta świeczki :)

Skomentuj

http://www.focal.com/en/expert/280-p...052750119.html
      To mój zestaw pocięty pasywnie. Nie pamiętam f - była to środkowa wartość dostępna na fabrycznej zwrotnicy.
      Wzmacniasz Audison LRX 2.400
      Radio Kenwood bt53u

Jakiego sprzętu potrzebuję do pomiarów?

Skomentuj

Potrzebujesz tzw. JIGa lub ArtaBoxa, ale to tylko wtedy, gdy chcesz aby robienie zwrotnic pasywnych stało się Twoją pasją. :)
        W przeciwnym wypadku musisz znaleźć kogoś w okolicy, kto zrobi Ci te pomiary i będzie wiedział co dalej z nimi zrobić.

Tak patrząc tylko na przebiegi impedancji tego Focala i Wavecora, to podmieniając Focala na Wavecora lepszego grania nie uzyskasz.
        Może być nawet gorzej.
        "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
        JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Zamieszczone przez SowaZ Zobacz posta
          Zależy czego oczekujesz, bo jak tylko tego by go zamienić to myślę, ze nie trzeba nawet zwrotki ruszać Jak chcesz żeby zagrało to rób pomiary i napisz z czym to ma grać, bo może gra nie będzie warta świeczki
          Trzeba zmienić zerotnice
          A juz napewno przy tej zamianie

Jak nie zaprojektujesz poprawnej zwrotnicy to bedzie gorzej niz na focalach
          Wiec taka zmiana nie ma sensu

Ja znam kogos kto ci to moze zrobic
          Ale dopiero we wrześniu
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
          X