Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2x Infinity Kappa 100.1se 10"

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

2x Infinity Kappa 100.1se 10"

Witam.

Zamierzam zbudować skrzynię do dwóch głośników Infinity Kappa 100.1se. Producent podaje objętość skrzyni dla jednego głośnika 35 litrów i strojenie 35Hz.

Obliczenia obudowy dla dwóch głośników.
    Zewnętrzne wymiary skrzyni: 70x40x34 szer/wys/gł
    Wewnętrzne wymiary: 66,4x36,4x30,4 = ~73 litry
    Wymiary szczeliny BR: 3x36,4x23

Wymiary płyt:
    Przód/tył: 2x 70x40
    Boki: 2x 36,4x30,4
    Góra/dół 2x 70x30,4
    BR: 2x 21,2x36,4

Skrzynia zostanie zrobiona z płyty MDF 18mm, nie będzie za cienka?
    Warto spiąć przednią ścianę z tylną, czy przy takiej mocy głośniczków nie ma takiej potrzeby?
    Czy szerokość szczeliny nie będzie za mała?
    Mógłby ktoś rzucić fachowym okiem, czy nie natworzyłem herezji? :biggrin:
    Pozdrawiam

ten b-r to na jeden glosnik czy na oba?

Zamieszczone przez Skierak Zobacz posta
    Skrzynia zostanie zrobiona z płyty MDF 18mm, nie będzie za cienka?
    Warto spiąć przednią ścianę z tylną, czy przy takiej mocy głośniczków nie ma takiej potrzeby?
    obojetnie jak gruba scianka bedzie i tak gorsza niz obudowa ze wzmocnieniami
    tak wiec zrob nawet z 10mm, byle solidnie ja wzmocnic od srodka

Skomentuj

Na oba. Skrzynia będzie miała jedną komorę i zastosuje wzmocnienia. Jak to wygląda, nigdzie się nie pomylilem, będą z tego "ludzie"? :biggrin:

Skomentuj

ok 110cm2
        hmm... tunel nie jest za dlugi wiec bym dal nieco wieksza szczeline - chociaz o te 6mm (2x18mm jako dystans)
        lepiej dac teraz wieksza, niz pozniej sie wkurzac ze tunel za glosno pracuje

Wewnętrzne wymiary: 66,4x36,4x30,4 = ~73 litry
        Wymiary szczeliny BR: 3x36,4x23
        23cm to dlugosc? cos mi inne strojenie wychodzi przy tym tunelu i tej pojemnosci
        przelicz jeszcze raz

Skomentuj

Liczę wszystko w WinISD, ale faktycznie liczyłem pod 70 litrów. Teraz wychodzi mi długość 21,5 cm przy szerokości 3 cm, a przy szerokości 3,6 cm, 28,5 cm. Teraz jest dobrze?
          Z góry przepraszam za moją niekompetencję i banalne pytania, ale będzie to mój pierwszy projekt i chciałbym dowiedzieć się jak najwięcej no i skonstruować coś co z założenia ma spełniać swoje zadanie, a nie tylko dociążać tył samochodu.

Skomentuj

Teraz wychodzi mi długość 21,5 cm przy szerokości 3 cm, a przy szerokości 3,6 cm, 28,5 cm. Teraz jest dobrze?
            mi tez cos dluzszego wychodzilo

Z góry przepraszam za moją niekompetencję i banalne pytania, ale będzie to mój pierwszy projekt i chciałbym dowiedzieć się jak najwięcej
            i tak wielki szacunek za to ze robisz cos sam. obecnie panuje trend na "dajcie mi gotowca bo tak!"

wyglada OK
            mile widziana jest pochylona tylna scianka, ale pewnie nie masz ochoty zbyt komplikowac pierwszej skrzyni

Skomentuj

Czaruję...
            X