Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pianka w drzwi? I priorytet wygładzania samochodu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pianka w drzwi? I priorytet wygładzania samochodu

Witam
    czytałem temat o matce i zdecyduje się prawdopodobnie na gms 08 w drzwi i nadkola plastikowe od zewnątrz. Ale mam pytanie, cz w drzwi na zewnętrzną blache dawać piankę na mate? Bo byłem w serwisie car audio i powiedzieli ze trzeba tak robić żeby zredukować ilość dźwięku z zewnątrz? Czy lepiej na boczki albo na wewnętrzną warstwę blachy? Dodam że boczki nie są u mnie plastikowe tylko z korka albo czegoś podobnego.
    i jeszcze mam pytanie co następne wygłaszać? Nadkola czy podłogę? Jeżeli moja wykładzina na podłodze ma warstwę ok 10-15 mm pianki to jest sens dawać jeszcze pod nią mate i piankę? Zależy mi głównie na wyciszenie hałasu z zewnątrz i silnika i wydechu.
    czy może lepiej zabrać się za bagażnik albo dach?

Wspaniała autokorekta... juz było na tyle późno ze nie zauważyłem co mój tel napisał. Chodzi oczywiście o wygluszenie a nie wygładzenie i o maske:)

Skomentuj

Zamieszczone przez cysio528 Zobacz posta
      Bo byłem w serwisie car audio i powiedzieli ze trzeba tak robić żeby zredukować ilość dźwięku z zewnątrz?
      Sama pianka mało, ale coś tam pomoże, ale jakbyś na nią nałożył warstwę sztywniejszego materiału jak nie wiem, 1mm sprasowanego papieru to wtedy ma sens. Taka pianka bardziej wpłynie na tłumienie fal generowanych przez tylnią stronę przetwornika i odbitych od drzwi, coś w rodzaju tłumienia echa.
      Jeżeli zależy ci na wygłuszeniu hałąsu z zewnątrz to skup się na nadkolach. Tarcie opon o jezdnię generuje największą część mocy akustycznej całego hałasu, czyli są poprostu głównym źródłem. Problem, że spektrum częstotliwościowe skupione jest w dolnych rejestrach.
      A takto to aerodynamika geometri samego auta zostaje :)

Skomentuj

Czaruję...
      X