Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośnik na suba SQ

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośnik na suba SQ

Witam

proszę o poradę.

800zł - 8 max 10 cali w closed. Ma być ni twardo ni miękko, ma schodzić nisko.

Patrzyłem po forach ale przewija się: Phase Aliante 10, Vega 10. Pierwszy słabo z dostępnością, drugi typ estradowy odpada. Coś fajnego jeszcze znajdę.
    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

ma schodzić niskow closed? To szukaj ze 12 cali,

albo 8 - 10 cali do BR.

Skomentuj

Phase Aliante 10 warto sobie ogarnąć to ja tam nie mam z tym problemu. Znajdziesz wszystko na forum

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax Zobacz posta
        ........ma schodzić nisko.

Patrzyłem po forach ale przewija się: Phase Aliante 10,
        Jeśli ma schodzić nisko to nie Aliante. Mam jedną sztukę w aucie w 18l obudowa zamknięta. Taką polecają na forach CA. Bardzo kulturalny i mega szybki głośnik, ale nisko nie schodzi. Porównywałem go bezpośrednio z Focalem 27V (ten w obudowie zamknietej 30l) Od razu słychać, że Focal grał niżej. Testowałem na Steg K4.01 i Rodek 680i.
        Dostepność jest trudna. Od dawna nie produkowany. Jedną sztukę kupiłem jako używka i gra w aucie, niedawno trafiłem na nowe leżaki magazynowe... wziąłem w ciemno 2 sztuki. Bo akurat brzmienie Aliante mi pasuje i pewnie kiedyś wykorzystam.
        Może właśnie Focal by Ci przypasował, jeździłem z takim parę lat i gra bardzo fajnie.

Skomentuj

Aliante dostaje kopa "na dole" pod starymi wzmacniaczami Rockforda.
          U mnie Aliante 12 w closed grał pod Stegiem K2.03 a potem trafił pod Rockford 801s ( 2x200 w mostku 800rms ) i od kilku lat jeżdżę z takim kompletem.
          RF znokautował Stega.

Skomentuj

Zamieszczone przez Domino Zobacz posta
            U mnie Aliante 12 .
            Kolega pytał o głośnik 8 max 10cali.

Skomentuj

Tak wiem o tym , nawet mu zaproponowałem taki (Aliante 10) ale piszę o graniu tych głosników zarówno 10 jak i 12", dobry wzmacniacz potrafi je ruszyć dołem.

Skomentuj

No i jak Ali 10" ma schodzić nisko jak go dusisz w 18L ?
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                  No i jak Ali 10" ma schodzić nisko jak go dusisz w 18L ?
                  Producent zaleca skrzynię zamknięta 16l, na forum Strefy, chłopaki zalecają skrzynię ok. 18l. Były jakieś testy głośnika w obudowie wentylowanej, ale chyba niewypał, bo nikt nie pochwalił się,że gra lepiej niż w dedykowanej. To tyle na temat duszenia.
                  Po za tym ja wyraźnie napisałem ,że mnie takie brzmienie pasuje, a kolega szuka głośnika 8-10 cali w obudowie zamkniętej z niskim zejście. W takim wypadku Ali 10 się nie sprawdzi, jak napisałem, Focal o tym rozmiarze zagrał niżej i wcale nie tragicznie gorzej.... kwestia gustu.

Skomentuj

Ale w dużo większej budzie.

Skomentuj

Ja bym dał focal utopia 21wx lub 27wx w zamknietej.
                      Jeden i drugi się sprawdzi.

Skomentuj

Zamieszczone przez dan124 Zobacz posta
                        Ale w dużo większej budzie.
                        Rozmiar obudowy nie był objęty kryterium, a 30l to wcale nie tak dużo.

Skomentuj

30L to takie maks dla mnie. Ali sobie jednak odpuszczę. W domu mam Beyma Power 12 i w domu lubię duże BxL, ale w aucie mi nie pasi z racji na moje wrażliwe prawe ucho. Raczej coś poszukam z 10-12 BxL. Wiem, powiecie że może muł, ale stwierdziłem, że jak zatyka ucho to nie będę go nadwyrężał.
                          Fakt jak ma być nisko to 8 cali w b-r ale dotychczasowe doświadczenia w b-r w aucie, to raczej przybuczanie było jak przyjemność z grania.

Krajewski pisał kiedyś,*że głośnik nie gra poniżej Fs. Jakie są wasze doświadczenia w tym temacie?

Kolega ma DLS reference rw10i, fajny ale niestety 2 ohm, a wzmacniacz mam 4 ohm w mostku.
                          Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                          Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

To wrzuć naleśnika w 30 i wtedy napisz opinie.

Daj równe szanse.

Skomentuj

Zamieszczone przez dan124 Zobacz posta
                              To wrzuć naleśnika w 30 i wtedy napisz opinie.

Daj równe szanse.
                              Kolega nie ma tego głośnika, a problemem może być dostępność. Ci co mają dobre sztuki, to albo słuchają, albo kiszą na półkach ;-)

.......... a wzmacniacz mam 4 ohm w mostku.
                              No własnie nie napisałeś wcześniej, że masz już wzmacniacz. Tu wypowiedź z innego forum z czym był słuchany Ali 10 i wrażenia:

"Co do wzmaka, mojego karmiły:
                              - Helix DB Two ( xxx czasu temu, 270W w mostku, niestety to nie było to );
                              - Rainbow Ipaul 2.400 ( to samo co wyżej 360W w mostku, podobna historia );
                              - Steg K 2.01 ( 430W w mostku, niestety jakoś mi nie przypadł do gustu, choć źle nie było );
                              - Helix B4 ( ok. 180W w mostku - fajny do uzupełnienia, jak by tak grał A1 to warto go zaryzykować );
                              - Audison LR435 ( bodajże 120W w mostku - wielkie oczy, to małe coś ruszyło go, niestety tak samo dobry do uzupełnienia i nic więcej );
                              - Alpine 3539 ( niby 400W na papierze, w realu ponad 600, najgorszy wzmak ... loudness mode on ... );
                              - Mosconi AS 200.2 ( ponad 600W - moim skromnym zdaniem jedno z najlepszych połączeń z alim, jakie do tej pory spotkałem, słyszałem );
                              - Audison Vrx 1.500 ( ponad 530W - tak samo brzmi to nieźle, choć czegoś brakuje moim zdaniem w stosunku do AS"

Skomentuj

Dls a6 :)
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Hifonics Atlas VII gen.

Skomentuj

Genesis monoblock.

Skomentuj

Kolega ma DLS reference rw10i, fajny ale niestety 2 ohm, a wzmacniacz mam 4 ohm w mostku.
                                      Tia...
                                      i pędzę go Sonym XM-2100G w mostku ma się rozumieć, jakby się kto pytał.
                                      I właśnie DLS RW10i jest taki ni twardy ni miękki a i zejście całkiem niezłe. Jak dla mnie ma taką barwę przypominającą bas z papierowych wooferów z domówki, chociaż ma membranę z polipropylenu a nie z papieru.
                                      Bardzo fajny i godny uwagi subik. :)

Wcześniej miałem Heliksa P10W - tu zejścia i zróżnicowania nie brakowało. Też fajne granie. Długo z nim jeździłem, ale mi się już po prostu znudził... :biggrin:
                                      "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                                      JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Czaruję...
                                      X