Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

prosty zmacniacz mono do auta dosuba 12V

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

prosty zmacniacz mono do auta dosuba 12V

Witam.
    Czy da się niewielkim kosztem zbudować wzmacniacz mono do auta dla głośnika 16cm ? ( mam małe autko i chcę malutką skrzynkę ).
    Myślałe o tym głośniku http://obrazki.elektroda.net/51_1243162931.jpg ( mam w subie domowym LW800 i w zupełności mi to wystarcza ).
    Czy da się zrobić we wzmacniaczu filtr dolnoprzepustowy czy muszę kupić osobno ( tak mam w subie DIY domowym - wpiete kable w filtr i obok wychodzą juz z obcietym pasmem ).
    Wzmacniacz do suba domowego pomagał mi robić kolega ale już nie mamy aktualnie kontaktu.
    Na elektronice niewiele się znam ale lutownicą potrafię się posługiwać i wiem jak wyglada kondensator , rezystor , potencjimetr , końcówka mocy itp.
    Da się to zrobić na uniwersalnej płytce?
    Zamiast kabla wzbudzającego wzmacniacz ( remote ) wolałbym zrobić przełącznik ON/OFF ( czasami jeżdzę z dzieckiem i wtedy suba bym nie używał )
    Ktoś ma pomysł jak puścić sygnał z fabrycznego radia ??? które nie ma zapewne wyjść na wzmak ( chinch )?
    Są do tego jakieś przejściówki - np taka http://allegro.pl/konwerter-sygnalu-...699878572.html

Cośtam googlowałem ale nic sensownego nie znalazłem.
    Czy Kity pod 12V będą współpracować z zasilaniem w samochodzie? 14.4V ?
    Większość wzmacniaczy to 2x "XX"W a ja potrzebuje 1x "XX"W.
    Ile W powinien mieć wzmacniacz skoro głośnik ma 80W MAX , 40W RMS ???
    A może nie bawić się tylko kupić jakiś tani wzmak za 40-60zł - takowe są na allegro np Voice kraft.

Z góry dzięki za pomoc.
    Last edited by Zryty_Berecik; 23.02.2016, 11:33.

Nie ma sensu robić samemu. Nie opłacalne. Kup niewielki wzmacniacz z opcją mostkowania. Tylko nie jakieś voice krafty czy inne wynalazki. Poszukaj starszej używki żeby miała filtr niskotonowy.
    Wzmacniacz może być a nawet powinien być mocniejszy. W kwocie do 60-70 zł można znaleźć philipsa, Werconic, kenwood. Widziałam nieduży wzmacniacz daewoo db23 na znanym portalu z ogłoszeniami. Poszukaj na pewno coś trafisz ciekawego.
    Do pobrania sygnału będziesz potrzebować taki adapter lub wzmacniacz z wejściem wysokopoziomowym.
    Last edited by Adzik94; 23.02.2016, 12:39.

Skomentuj

uzywany dobry wzmacniacz 2-4 kanalowy kupisz od ok 80zl w gore
      problem w tym ze potrzebujesz do tego jeszcze okablowanie, ktore bedzie kosztowalo drugie tyle!

Skomentuj

Najlepszym wyjsciem będzie mały 2 kanałowy wzmacniacz z filtrem i możliwością mostkowania. Dobrze również gdyby miał wejscie wysokopoziomowe.
        Mała wymiary umożliwia zamontowanie wewnatrz auta np. pod schowkiem pasażera. Zaoszczedzi to na kablach i nie trzeba bedzie ich prowadzić aż do bagażnika.
        Taki maly wzmacniacz nie bedzie potrzebował aż tyle prądu więc mniejsza średnica przewodu 6 mm2 wystarczy w zupełności. Druga sprawa to sygnał wysokopoziomowy z odtwarzacza który też będzie blisko miejsca montażu wzmacniacza.
        Kupując kable w elektronicznym jest taniej i lepszej jakości. (miedz a nie aluminium).
        W 100zł powinieneś się wyrobić.

Skomentuj

Z tanich poszukaj RTO.

Skomentuj

Troche sie naczytalem o podpieciu wzmaka do fabrycznego radia w Yarisie II i nie jest tak prosto.
            Jedyne sensowne w/g mnie rozwiązanie to podpięcie tego :
            http://allegro.pl/adapter-wyjscie-na...699878821.html
            Tylko jak rozwiązac remote ? ( wzbudzenie wzmacniacza )?
            Z resztą sobie poradzę ( podpiecie wzmaka i okablowania ). Myślę o zabudowie głośników w boczkach bagażnika ( z obu stron ).
            Mam na oku wzmacniacz z zestawem kabli.
            Dozbieram troszkę kaski i kupie coś markowego ...
            Głośniki w drzwiach zostają pod radiem , pod wzmak będą ewentualnie te w bagażniku ( uzupelnienie audio o niskie tony ).
            Last edited by Zryty_Berecik; 26.02.2016, 15:23.

Skomentuj

Powiedz co masz na oku.

Skomentuj

Zamieszczone przez Zryty_Berecik Zobacz posta
                Jedyne sensowne w/g mnie rozwiązanie to podpięcie tego :
                http://allegro.pl/adapter-wyjscie-na...699878821.html
                Tylko jak rozwiązac remote ? ( wzbudzenie wzmacniacza )?
                sa takie adaptery z wbudowanym remote

Skomentuj

Blaupunkt EMA 255

chyba styknie do LW650

Skomentuj

daj link do aukcji
                    moze da sie cos taniej wyrwac

Skomentuj

Ten blaupunkt to będzie nowy czy używka?

Skomentuj

To jest ten markowy wybór?

Skomentuj

Czaruję...
                        X