Podjąłem się ostatnio przeróbki oryginalnego radia BMW REVERSE RDS BECKER BE3251 w samochodzie BMW E39, która polega na dorobieniu do sprzętu wejścia AUX. Niestety jest to model który nie jest przystosowany do podłączenia zmieniarki, jedynym zewnętrznym źródłem dźwięku są kasety. To sprawiło że zdecydowałem się dorobić, dyskretnie ukryte wejście AUX jako że, to jedyny sposób na posłuchanie ulubionych nagrań bez "zaśmiecania deski rozdzielczej dodatkowymi transmiterami czy innymi nadajnikami. Uczyniłem to podpinając przez dwa kondensatory, przewód Jack 3,5 do wejść AM kontrolera TDA7340G poprzez nóżki 37, 38 i GND. Zamieszczam link do dokumentacji kontrolera : http://pdf.datasheetcatalog.com/datasheet/SGSThomsonMicroelectronics/mXyzrxzt.pdf . Udało mi się przesłać sygnał z telefonu przez radio samochodowe do głośników, niestety tylko MONO, ponieważ kontroler nie podaje sygnału poprzez nóżkę 38: AM_L (BEEP). Domyślam się że przyczyną jest, że układ pracuje w „trybie” mono na kanale AM, gdyż w karcie technicznej układu na stronie drugiej, jest napisane że kanał AM jest „programowalny”.
Tutaj nasuwają się moje pytania. Przede wszystkim czy obrany przeze Mnie sposób przeróbki jest dobry, a jeżeli tak to jak przestawić tryb pracy AM, MONO na STEREO? Dodam że przeglądałem sieć w poszukiwaniu informacji o takich przeróbkach, niestety są one nieścisłe i pogmatwane z powodu ilości modeli odbiorników montowanych w tym modelu samochodu. Natrafiłem na wskazówki od użytkownika, który odnosząc się do podobnego odtwarzacza montowanego do BMW E39 opartego na tym samym „TDA”, wskazywał że należy przeciąć mostek i wy lutować jeden z elementów SMD, prawdopodobnie kondensator. Dziękuję za ewentualną pomoc.
Tutaj nasuwają się moje pytania. Przede wszystkim czy obrany przeze Mnie sposób przeróbki jest dobry, a jeżeli tak to jak przestawić tryb pracy AM, MONO na STEREO? Dodam że przeglądałem sieć w poszukiwaniu informacji o takich przeróbkach, niestety są one nieścisłe i pogmatwane z powodu ilości modeli odbiorników montowanych w tym modelu samochodu. Natrafiłem na wskazówki od użytkownika, który odnosząc się do podobnego odtwarzacza montowanego do BMW E39 opartego na tym samym „TDA”, wskazywał że należy przeciąć mostek i wy lutować jeden z elementów SMD, prawdopodobnie kondensator. Dziękuję za ewentualną pomoc.
Skomentuj