Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SW.STX.10.2.400.2x2.F.S.PP w zamkniętej skrzyni

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

SW.STX.10.2.400.2x2.F.S.PP w zamkniętej skrzyni

Witam,

Długi czas chciałem sprawdzić jak gra owy głośnik w obudowie szczelinowej bass reflex, aktualnie jestem po pierwszych odsłuchach 30l 35hz projektu Pawła, gra to fajnie. Basu jest naprawdę dużo, ale porównując z poprzednimi głośnikami w skrzyniach closed jakie miałem jest go...za dużo i troszkę przyznam stracił na jakości, cięcie ustawione na 60hz, slope 12db. generalnie w niektórych utworach brzmi naprawdę przyjemnie ale przy niektórych mam wrażenie, że nieco wręcz męczy i brzmi alphardowo, peyingowo, co rzecz jasna może być też skutkiem jednego mojego błędu konstrukcyjnego, ale ja nie o tym - jako że zostało mi trochę materiału z budowy skrzyni Pawła, chciałbym poekperymentować tak na szybko z budową skrzyni closed, wiem że producent nie zaleca dawania go do zamkniętej (swoją drogą czemu?), ale może ma ktoś jakieś doświadczenia z odsłuchu takiego głośnika w closedzie i podpowiedziałby jaki litraż byłby optymalny? Ciekawi mnie zachowanie tego głośnika w takiej skrzynce

Testowałem ale 12 w oz ale wg zaleceń czyli 30l. Na pewno byś musiał mieć mniej, może posymuluj sobie coś pomiędzy 22 a 27l i zobacz jak to wygląda. Zawsze można zrobić ciut większa i uzupełniać czymś co zmniejszy litraz

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

w zamknietej mial go dosc dlugo przemcio
      ale nie mialem okazji sluchac i nadal nie wiem jak on gral w tej obudowie

tak wiec smialo rob i testuj

bym zaczal od 15 litrow

Skomentuj

Panowie, normalne to ze win isd po wpisaniu parametrów pokazuje ze odpowiednią skrzynia zamknięta dla tego głośnika bedzie... 9.5l? :-)

Wysłane z mojego VX2 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

to normalne ze program SAM Z SIEBIE prawie nigdy nie pokazuje odpowiedniej skrzyni :p

Skomentuj

Rzeczywiście, myślałem że program sam z automatu wywala litraż jaki widzi mu sie dla danego głośnika :) W każdym razie zacząłem sprawdzać wykresy dla określonego litrażu i zacząłem rozumieć chyba czemu producent nie zaleca go do zamkniętej, ustawiłem dla porównania głośnik wzrocowy, którego brzmienie słyszałem w zamkniętej i które mi się podobało. I nie idzie kompletnie przyrównać, wykresów aby w miarę się zbiegały, wydaje mi się że najbardziej możliwie wygląda to przy 20l ale patrząc na te spadki db przy częstotliwościach 40-60hz, jakoś odechciewa mi sie robić takiej skrzynki - nie wiem czy będzie to zadowalająco grać. Zarzucam zrzuty ekranu, z porównaniem obu wykresów: niebieski - stx, żółty jl audio może coś robie źle?

Gain: https://ctrlv.cz/xzN0
            Zejscie: https://ctrlv.cz/nyj9

Tu link do zapisanego projektu - może ktoś będzie miał ochote i sam rzuci na to okiem: http://przeklej.org/file/HIsd7h/stx.WID
            Last edited by kuuutax; 17.07.2016, 17:34.

Skomentuj

Więc tak, jestem już po odsłuchach, no i jednak szału nie ma - w 20L, gra to przeciętnie - pierwsze odczucie to zauważalny spadek efektywności głośnika, źle nie jest ale chyba przyzwyczaiłem się już do wyraźnego basu z BR. Generalnie granie trzeba ocenić indywidualnie, komuś może się podobać, komuś nie. Mi podobało się to, że bass, który w skrzyni 30l 35hz brzmiał nieco męcząco, zbyt mocno tu brzmiał całkiem dobrze - mowa tu o szybszych utworach np. klubowych, jednak jeśli chodzi o zejście to słabo, no ale co tu dużo mówić - taka specyfika grania obu skrzyń, i coś z coś. Próbowałem porównywać te granie stxa w zamknietej do JLa którego miałem ostatnio też w zamkniętej, co prawda półka cenowa inna ale w JLu brzmiał o niebo lepiej, bass w rockowych utworach był bardzo melodyczny, nie męczył, w klubówkach też mimo mimo małej mocy jaką dostawał (160w w 2ohm). Podsumowując - osobiście nie widzę tego stx-a w zamkniętej skrzyni, mi się raczej nie podobało brzmienie - jak na tą moc w closedzie brak mu pazura, może warto było pokombinować z litrażami ale mi się nie chciało - głośnik wrócił do BRa i tam już pewnie zostanie. Pozdrawiam.

Skomentuj

Hmm co do OZeta dla STX owego to nie wiem, ale mialem 12.2.500 2x4 [te samochodweczke] no i powiem szczerze, ze jeśli ktoś chce dostać fajnego mocnego kopa w plecy, miękkiego zejścia, ale właśnie niezbyt głębokiego. To do rock/ metal jakiś club polecam. Naprawdę fajny impuls i równowaga. Ja mialem go w budzie 35L czyli glosnik 3,5L to wychodzi ok. 30-32L tyle co tam producent wola + wytłumienie troche biedowate bo to zwykla gąbka ze starego materaca grubosci 5-6cm na cala tylnia scianke - swego czasu sporo z tym eksperymentowalem i taka forma wytłumienia dawała najlepsze rezultaty. Teraz ten głośnika jeździ u mnie w BR 45L@39-40Hz i roboty konkretny zamiot Spadła jakość tj. gra wolniej, dłużej, ale za to bardziej miękko i mocniej - cóż, to jest BR. Ale ja wiedziałem co czynię, gdyż chciałem dobrego zejścia no i mam 28Hz dobrze miło słyszalne z flexem lekki szybek, dodam, że furynka to hatchback ;3 Także jest fajnie.

P.S Ostatnio pisałem do STX i z tego co się dowiedziałem to zalecany litraż podają netto czyli bez uwzględniania głośnika i tunelu [ewentualnego], bo jak zauważyli "tunel może być rożnych wymiarów i nie jesteśmy w stanie tego przewidzieć". Ale z drugiej strony jak podają zalecany litraż i zalecane strojenie to czyli już zabezpieczyli się na wypadek wielkości tunelu, bo biorąc pod uwagę rozsądek ładujemy tam tunel co najmniej 10cm w przypadku 12tek, a dobrać już długość do strojenia to chwila moment, więc to mogą już przewidzieć, no ale ok nie każdy może chce stroić na 35Hz czy inną wartość i stąd też pewnie z braku chęci babrania się w takie pierdoły po prostu prościej napisać netto budy

Pozdro
                Last edited by JirkHF; 25.07.2016, 17:23.

Skomentuj

Czaruję...
                X