Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Citroen c25 kamper. Projekt nagłośnienia

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Citroen c25 kamper. Projekt nagłośnienia

Witam wszystkich. Jak w temacie. Kupiłem kampera z 90 roku i go dopieszczam. Mam w zamyśle między innymi nagłośnienie. Jest radio Pioneer 7400, stare ale jarek no i ma wyjścia na wszystko co trzeba. Wzmacniacz zaszalalem. Była okazja wiec Vibe Slick a4. 2000W. Co planuje (na razie jeszcze walczę z dziurami w podłodze ). Zabudowa subwoofera w siedzeniu kanapy, moc Rms 300 może więcej. Vibe w mostku wyciągnie 500W.

Jesnak sprawa nagłośnienia muzycznego mnie zastanawiała i nagle przyszło olśnienia. Mam stare kolumny Unitra zg2. Chce je powiesić na samym tyle auta, pod szafka, na wysokości ok 120cm. Podpiąć pod wzmacniacz. Odległość od głośnika do szoferki ok 4m, wiec dźwięk miałby gdzie się rozpędzić.

No i pytanie odnośnie głośników. Jakie dobrać. Jest miejsce na 16cm, jest też wysokotonowy, ale go zostawię do zaslepienia otworu, lub przerobie gdybym robił obudowę reflex. Zatem obudowa zamknięta czy otwarta. Jaki głośnik do tego dobrać. Myślałem o dwudroznych. W środku jest gąbka jako wygluszenie, ale rozpada się. Robić wygluszenie czy zostawić samo drewno?

daj fotki tego ustrojstwa bo nie do konca rozumiem o czym piszesz

Skomentuj

Witam ponownie, już prostuję. Głośnik to jednak Unitra ZG 15C. Wymiary wewnętrzne skrzynki to W314/ Sz174/ G148.
      Zabudowa albo jak się uda pod tylną szafką na oknie, albo w szafce. Zdjęcie poniżej.

Poglądowe zdjęcie głośnika, jak widać głośniki to próchno. Dla podsumowania wymiana na 16cm, mam nadzieję wcisnąć coś o mocy 100RMS, pytanie co. I dlatego do was pytanie zamknięta czy otwarta skrzynia, czy wygłuszyć środek (gąbka rozpada się). No i jaki głośnik wtedy.

P.S.
      Fotki się nie wyświetlają? Prawym i Otwórz obrazek.
      Last edited by yohnell; 30.04.2017, 11:36.

Skomentuj

http://diyaudio.pl/uploader.php

Skomentuj

Głośnik w stanie martwym

Zaznaczone na czerwono, miejsce na głośniki po remoncie.

Last edited by yohnell; 30.04.2017, 13:41.

Skomentuj

wyrzuc te tonsile!
            albo wystaw na allegro od 1zl (pojdzie, pytanie za ile)

jaki masz budzet na te glosniki?
            lepiej skup sie na montazu glosnikow z przodu w fabrycznych miejscach
            a pozniej to samo z tylu dla ujednolicenia brzmienia

Skomentuj

Jest głośnik Dexon IRB16/60/01, którego próbowałem w tak małej objętości jak ZG15C. Mam ten głośnik w swoich kolumnach gdzie gra pasmo do ok. 700Hz, więc zrobiłem symulację układu IRB16/60/01 z filtrem z moich kolumn z szerokopasmówką Visatona FRS8 w obudowie ZG15C. Może Cię to zainteresuje.

Skomentuj

Na same głośniki myślałem przeznaczyć 200-300 za komplet dwudrożnych. Chcę zrezygnować z niskotonowego. W drzwiach nie ma miejsca seryjnego, więc trzeba by było modyfikować i wygłuszać drzwi. Na kokpicie są zamontowane jakieś Blaupunkty w obudowie przypominającej coś na wzór głośnika komputerowego. Jak wspominałem na początku, do tego dojdzie w zabudowie na wymiar subwoofer 25cm, więc bas mi będzie zbędny w Unitrach, ważniejsze będzie brzmienie reszty. Jeśli to pomoże skupiam się na muzyce rockowej, cięższej, ale też Dub, Regae, czy DnB, zatem bas często zawita i wyjdzie z Suba.

Skomentuj

Zamieszczone przez yohnell Zobacz posta
                  Jak wspominałem na początku, do tego dojdzie w zabudowie na wymiar subwoofer 25cm, więc bas mi będzie zbędny w Unitrach,
                  kazdy poczatkujacy popelnia ten blad
                  bas to nie tylko "puk-puk" czy monotonne przeciaganie taniego suba :p
                  bas to tez meskie wokale i pelno instrumentow ktorych sub nie odtwarza, a satelitka wlasnie powinna!
                  tak wiec te kolumny powinny nadal grac basem, ale nie do samego dolu

czyli z przodu chcesz olac glosniki? tylko z tylu?

Skomentuj

Na razie nie wiem gdzie by je wcisnąć, na początek chcę zrobić tył, by na postoju była przyjemność z muzyki. Zostawię na razie przód tak jak jest, czyli żeby grał z samego radia. Sprawdzę czy w ogóle było by miejsce na montaż w drzwiach, ale to za jakiś czas. Na razie inwestycje w auto się ciągną, blacharka, silnik dopieszczam żeby kilka tys km od domu nie nawalił, no i wnętrze będzie również odnawiane.
                    Auto również miało by spełnić formę nagłośnienia, w pewnym sensie. Wyprawa na Woodstock to pozycja w kalendarzu. Plan jest by siedząc na zewnątrz było słychać muzykę. Myślałem w późniejszym czasie o montażu głośników zewnętrznych ale to na razie sprawa odległa.

Jeśli chodzi o zabudowę suba, głóśnik miał być skierowany bezpośrednio w drzwi wyjściowe z kampera, myślałem też o zmianie w kierunku zbudowania pełnoprawnej kolumny w tym miejscu, z basem, średnimi i sopranem. By faktycznie dźwięk wychodził na postoju przez drzwi. Jednak w aucie wszystko by było przy ziemi (zabudowa w siedzisku kanapy).

Jeśli koledzy i koleżanki mają inny pomysł. Jestem otwarty.
                    Last edited by yohnell; 30.04.2017, 18:46.

Skomentuj

Witam jeszcze raz, powiem jak się ma sprawa. Na razie wstawiłem głośniki 16cm dwudrożne w drzwi. Drzwi wygłuszone. Gra to całkiem przyzwoicie. Jednak ja zaczynałem na początku, chciałbym nagłośnić również od tyłu, głośniki pod wzmaczniaczem (Vibe A4 slick). Posiadam powyższe skrzynki od Tonsila, ok 8 litrów. Myślałem żeby je wyposażyć w nowe głośniki tylko czy od razu z gwizdkiem, czy odseparowane, i gwizdki zamontować zamiast starego wysoko tonowego w tejże skrzynce.
                      Pytanie do Pawła S. dlaczego miałbym je wyrzucić, sama skrzynka jest w dobrym stanie. Czy uważasz że sam materiał z jakiego są zrobione, są już do D.
                      Na powyższym zdjęciu zaznaczyłem gdzie by wisiały, około 120cm od ziemi. Co do satelit. Są jeszcze pierdzące 10cm głośniczki Blaupunkta w plastikowej obudowie. zaraz za siedzeniami kierowcy i pasażera. Skierowane do wewnątrz kabiny. Podłączone pod samo radio. By stworzyć jakąś scenę myślę by je też zmienić, ale na sam koniec.

Podsumowując jaki mieli byście pomysł na tył, by było słychać w miarę dobry bas i wokal. Montaż pod muzykę gitarową i reggae. Jeśli będzie to zadowalające to nie będę się bawił w subwoofer, bo i tak z miejscem dość ciężko. Koszt głośników rozmyślałem żeby te 300 za 2szt się zamknąć. Choć mniej jak najbardziej mile widziane.

Skomentuj

Czaruję...
                      X