Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośniki do samochodu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośniki do samochodu

Witam, zmieniam głośniki w moim samochodzie Honda civic 6, 1995 rok, FastBack. Wchodzą… w niej do drzwi 16/16,5cm gł‚ośniki, a na półce™ 6x9*, mam radio kenwood kdc w-4031, które kupiłem z samochodem i raczej zostanie aż uzbieram więcej pieniędzy, bo aktualnie priorytetem są… głośniki ponieważ tylko charczą, do wydania mam około 300 zł na najlepiej używane. Chciałbym się™ zapytać‡ o opinię™ na ten temat osób, które się™ na tym znają… lepiej i ocenili czy warto kupować‡ dane komponenty, głównie słucham muzyki rap/hip hop/trap i jakieś› utwory z podbitym basem, ale nie lubię™ jak strasznie łupe, że nie słychać nic, tylko wolę taki nisko schodzący bas. Znalazłem na aukcji głośniki mac revolution x 2.16, ale nie mogę znaleźć opinii na ich temat, jedynie znalazł‚em dane:

System: 2-drożny modułowy
    Moc szczytowa RMS/maks.: 80/360 W
    Impedancja: 4 Ω
    Charakterystyka częstotliwościowa: 34 - 26000 Hz
    Czułość: 90 dB
    Średnica DIN: 165 mm/13 mm
    Wycięcie: 143 mm/40 mm
    Głębokość montażowa: 62 mm/20 mm

Poza nimi znalazłem jeszcze takie TAKARA TD16 DEUX VOIES, jedyne co znalazł‚em to: 90W, 4Ohm

Co sądzicie o tych głośnikach, warte uwagi, czy szukać dalej ?

Pozdrawiam
    Last edited by DonSon; 02.11.2017, 02:22.

Jeśli chodzi o głośniki o których piszesz to nigdy ich nie słyszałem / nie widziałem.

Podstawowa sprawa, to odseparowane głośniki - bez tego wysokie tony nie będą brzmiały tak jak powinny.

Jeśli głośniki mają grać bez wzmacniacza pomyśl o czymś w styli Helix 62b.2. Jeśli chcesz coś lepszego to koniecznie musisz dać do tego wzmacniacz - ale w tym budżecie będzie ciężko się wyrobić.

Skomentuj

Poszukam jeszcze, ten Mac Revolution dość ciekawie się prezentuje, ale jest mało opinii na jego temat, mam jeszcze okazję kupić za 100 zł wzmacniacz Magnat Cobra 400 i do niego głośnik Helix 120RMS, ale nie wiem czy warto.

Skomentuj

Jeśli chodzi o wzmacniacz to zawsze warto bo samo radio nigdy nie zagra tak dobrze. Przy wzmacniaczu możesz też kupić jakieś Hertzy.

Skomentuj

Nie napisałeś kolego czy chcesz wygłuszyć drzwi i czy użyjesz wzmacniacza do napędu przodu? Dopiero wiedząc to wiele osób będzie mogło Ci coś podpowiedzieć.

Skomentuj

Raczej będę wygłuszał, ale na początek tylko z przodu, a na wiosnę mam zamiar robić konserwację to resztę auta wygłuszę. Co do wzmacniacza nie zastanawiałem się nad tym, czy napędzać nim przód, ponieważ myślałem raczej nad podłączeniem wzmacniacza do subwoofera i głośników na półce.

Skomentuj

Zamieszczone przez DonSon Zobacz posta
              Raczej będę wygłuszał, ale na początek tylko z przodu, a na wiosnę mam zamiar robić konserwację to resztę auta wygłuszę. Co do wzmacniacza nie zastanawiałem się nad tym, czy napędzać nim przód, ponieważ myślałem raczej nad podłączeniem wzmacniacza do subwoofera i głośników na półce.
              Wygłuszenie musi być, bez tego nawet nie ma o czym rozmawiać.

Jeśli na przód nie chcesz podłączać wzmacniacza to poszukaj czegoś w stylu helixów o których pisałem lub np. hertz dsk. Jeśli będzie wzmacniacz to dopiero można myśleć o czymś mocniejszym. Chociaż przy subie w bagażniku też nie trzeba bardzo uzbrajać frontu - wystarczy, żeby wysokotonówki były przyzwoite i przede wszystkim dobrze zamontowane.

Skomentuj

Dobre wysokotonówki to chodzi ci o te zazwyczaj montowane na słupkach, czy do drzwi jakieś.

Skomentuj

Zamieszczone przez DonSon Zobacz posta
                  Dobre wysokotonówki to chodzi ci o te zazwyczaj montowane na słupkach, czy do drzwi jakieś.
                  Tak, chodzi o tweetery montowane np. w słupkach. Chodzi o to, że muszą być mniej więcej na wysokości głowy.

Skomentuj

Odpuść głośniki w półce!
                    Tak się nie robi dobrego audio.
                    Zrób porządnie przód i suba. Zasil to wzmacniaczem i będziesz zadowolony.

Skomentuj

Popieram @Adzik94.
                      Nie będziesz miał uporządkowanej sceny.
                      Dawno, dawno temu, kiedy jeszcze Cinquecento dwucylindrowe (!) miałem, zastosowałem takie (półka) rozwiązanie ze względu na kiepskie głośniki z przodu.
                      Jak pamiętam, to jakieś dźwięki były słyszalne - ale satysfakcja raczej dyskusyjna.
                      Od kilkunastu dni słucham ori pod radiem wspomagane skrzynią z 8' cięte wszystko na 80Hz. Mocy wystarcza, zniekształcenia zniknęły, pojawił się bas.
                      Pomimo zalet długo tego "nie wytrzymam"

Skomentuj

W takim razie, zrezygnuję z tych w półce i dołożę pieniędzy na głośniki do słupkach i w drzwiach, a mam jeszcze jedno pytanie, otóż posiadam butlę z gazem w bagażniku i znajomy mechanik powiedział mi, że jak wstawię subwoofer do bagażnika to mogę rozszczelnić przewody od gazu ponieważ będą wstrząsy, czy to prawda ?

Skomentuj

Jak jeździsz samochodem to się samochód nie trzęsie?
                          Jak masz dobrze zrobioną instalację to co ma się stać?

Skomentuj

w budżecie ok 300 pln popatrzyłbym za Morel Maximo. Pod radiem pograją całkiem przyzwoicie ale z wzmacniaczem pokażą co potrafią.

Skomentuj

Myślę, że rezygnując z głośników w półce można przeznaczyć większe fundusze na głośniki i wzmacniacz na front co i tak będzie grało całkiem dobrze. Potem dorobić do tego sub do bagażnika i wtedy mamy już kompletne, całkiem przyzwoite audio.

Skomentuj

Czaruję...
                              X