Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nagłosnienie do busa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nagłosnienie do busa

Witam !
    jak w temacie- potrzebuję pomocy przy zrobieniu nagłośnienia w dostawczaku Opel Movano
    Planuje zrobić to etapami .Proszę o trochę rad
    Do tej pory wymieniłem fabryczne głośniki na zestaw odseparowany GMS-965 PRO , niestety (stety?) zamontowane w suficie + wytłumiłem sufit
    Pewnie trzeba będzie wygłuszyć jeszcze matami ten sufit(taraz jest wypchany watoliną) .Narazie wysokotonówki mam przyklejone do przedniej szyby(docelowo bvędą zamontowane w słupkach )
    Kolejnym etapem będzie zakup radia .Nie mam określonej marki ale wpadł mi w oko taki model ALPINE CDE-173BT
    w wyborze radia najważniejszą cechą będzie jakość dzwięku, Bluetooth ( wykorzystanie radia jako zestawu głośnomówiącego), odtwarzanie z CD i USB, raczej nowe
    Następnie jeżeli bedzie taka koniecznosć zakup wzmacniacza i subwofera ,Tutaj w gre wchodzi używka i z tego co doczytałem to czterokanałowy.
    Co do wzmacniaczy to prosze o podanie jakich marek powinienem szukać żeby nie kupić jakiejś chińszczyzny. Sub zrobię sam
    Jeżeli okaże się że wzm. i sub bedą konieczne to prosze o rady lub jakieś linki do art. na ten temat jak i co ze sobą pomontować .Kiedyś tu na forum przeczytałem żę wzm. musi mieć osobno doprowadzone zasilanie
    Na dzięń dzisiejszy najważniejszy jest zakup radia i tak jak wspomniałem reszta będzie robiona stopniowo
    Za wszelkie porady i podpowiedzi b. dziekuję
    Pozdrawiam

????????

Skomentuj

Dlaczego akurat w suficie masz głośniki? W drzwiach nie ma miejsca?
      Głośniki na przód i radio są ok.
      Jakie masz wymagania co do suba?
      Głośniki przednie dobrze jest też zasilić wzmacniaczem.
      Zasilanie do wzmacniacza jest konieczne.
      Najważniejsze to żebyś narazie przygotował porządnie miejsce na głośniki czyli wygłuszył matami i usztywnił yen sufit.
      Chociaż drzwi chyba byłyby lepsze.

Skomentuj

dzięki Adzik94 za odpowiedź
        Jeżeli chodzi o suba to jeżeli niema takiej potzreby i radio zagra na przyzwoitym poziomioe to nie montował bym wcale
        Znalazłem za niewielkie pieniądze wz dwukanałowy ALPINE 3503 i mam ochote go kupić bo jest naprawde tani ( być może później coś lepszego np 4 kan.
        Teraz chcę zainwestować w dobre radio
        Dobry pomysł z tym usztywnieniem sufitu,narazie gł. zamontowane mam w dystansach z mdf , chyba jako usztywnienie trzeba włożyć jakąćs płytę pod sufit ew. sklejke i do tyego zamontować gł?
        czy mata 4mm będzie ok.?
        Nie mogę znaleźć nic o podł. wzm (linki nie działają ) z tego co pamietam to trzeba pociągnąć przewód prosto od akumulatora? Przydałby sie jakiś namiar na taki kabel

Skomentuj

Ta alpinka jest słaba. Zerknij na 3522s. Popatrz też na wzmaki philips. Jest to to samo co alpina.
          Musiasz tak usztywnic żeby się nie ruszało i żeby na głowę nie spadło. Pianka taka jak się zmieści.
          Są gotowe zestawy kabli do wzmacniaczy.
          Przeczytaj FAQ Nazara o car audio.
          Link z innego forum http://www.strefacaraudio.pl/topic/8...zi-faq-nazara/
          Last edited by Adzik94; 14.11.2017, 07:47.

Skomentuj

ok na youtube znalazłem o podlaczeniu wzm.

Skomentuj

takie mogą być? http://allegro.pl/przewody-kable-cca...806978540.html (Przewody Kable CCA24 do wzmacniacza 21mm2/600W)

Skomentuj

Ja bym unikał CCA jest to kabel z aluminiowym rdzeniem pokryty miedzią.

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

W jakiej długości będzie kabel + od aku do wzmacniacza jak go zamontujesz?

Skomentuj

widzę że udałoby sie poprowadzić przewód tak , że wyjdzie ok 2.5- 3 m .Kable mogę polutowć sobie sam ,tylko jakieś namiary by się przydały co kupić

Skomentuj

Do małego wzmacniacza wystarczy przy tej długości 8-10mm2. Ewentualnie 12mm2.
                      Ja użyłem linki miedzianej 10mm2 z elektrycznego. Problem tylko w tym że jest dość sztywna. Dla mnie to nie problem. Wzmacniacz mam zamontowany na sztywno na stałe i nic się nie rusza.
                      Mam też kabel typowo do car audio taki ładny czerwony przekrój 8mm2. Jest miedziany i super miękki.

Skomentuj

Czaruję...
                      X