Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przerobienie subwoofera

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przerobienie subwoofera

Witam, czy warto przerabiać subwoofer aktywny jakim jest Edge active edb12a 12" ? Chodzi mi o zmianę wzmacniacza na jakiś inny i zamknięcie skrzynki, bo teraz jest BR. Ogólnie ma to dość mocny bas, trzęsie całym autem, ale jakościowo nie ma takiego przyjemnego, mięsistego basu. Słuchałem słabszych subwooferów w skrzynkach zamkniętych, które grały lepiej i miały taki przyjemny bas, który mimo, że nie tłukł tak mocno to powodował, że był bardziej odczuwalny.

Jego specyfikacja:

4 Ohmy
    12 cali
    300 RMS
    900 W
    20 Amperowy bezpiecznik
    Ma regulację od 50 od 250HZ i chyba gdzieś kiedyś widziałem, że ma też 92dB.
    Wymiary: 408mm x 338mm x 413mm

Pozdrawiam i przy okazji chciałbym się zapytać czy dobrze zrobiłem, że dałem 30A bezpiecznik przy akumulatorze, do tego subwoofera, wydaje mi się, że jest wystarczająco.

1. musisz mieć parametry T/S głośnika, żeby sprawdzić czego się można spodziewać w closed oraz ile litrów wymaga
    2. zatkaj testowo otwór i zobacz jak gra
    3. jaki bezpiecznik jest obecnie przy wzmacniaczu (jaki zaleca producent)?
    4. sprzedaj to i kup normalny głośnik + obudowę + wzmacniacz
    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax Zobacz posta
      1. musisz mieć parametry T/S głośnika, żeby sprawdzić czego się można spodziewać w closed oraz ile litrów wymaga
      2. zatkaj testowo otwór i zobacz jak gra
      3. jaki bezpiecznik jest obecnie przy wzmacniaczu (jaki zaleca producent)?
      4. sprzedaj to i kup normalny głośnik + obudowę + wzmacniacz
      1. Właśnie tych parametrów szukam po całym necie, ale nie mogę znaleźć.
      2. Zatkałem ten otwór za pomocą ręcznika i dźwięk zmienił się na delikatnie lepszy moim zdaniem.
      3. Pisałem tam wyżej, jest bezpiecznik 20A na wzmacniaczu.
      4. Zastanowię się, ale chciałbym sprawdzić, czy da się jakoś ulepszyć taką konstrukcje.

Takie specyfikacje znalazłem wzmacnacza, który jest założony do tego głośnika.

Specification:

•Type: Monoblock
      •4 ohm mono 1 x 200 watts RMS
      •2 ohm mono 1 x 400 watts RMS
      •1 ohm mono 1 x 600 watts RMS
      •Max Power: 1200 watts

Oraz dodatkowo pasmo przenoszenia: 25-1500Hz, ale u mnie na regulacji jest zakres 50-250 i nie wiem czy to jest informacja dla głośnika czy wzmacniacza, bo znalazłem to na innej stronie.
      Last edited by DonSon; 03.03.2018, 11:20.

Skomentuj

1. To pakiet ARTA, prosty układ pomiarowy i jechane! Tyle, że parametry będą przybliżone, bo puścisz w głośnik małą moc, więc zdeka inaczej będzie się zachowywał.
        2. Wetknij w dziurę jakąś butelkę z wodą, na przykład, żeby szczelnie zatkać. Albo deska. Cokolwiek, żeby tylko nie przechodziło powietrze, bo ręcznik nie pokaże Ci, jak gra głośnik w zamkniętej budzie.

Skomentuj

Bezpiecznik 20A i moc 600 RMS przy 1ohm?! Na pewno nie jest to oryginalny bezpiecznik lub moc jest podana nie w RMS a PMPO...

Skomentuj

Regulacja to jest do zwrotnicy aktywnej wzm, jesli powiedzmy twoje przednie glosniki sa w stanie dociagnac do np 60Hz, ustawiasz filtr na subie by odciac go np od 55-60Hz. By zmierzyc parametry glosnika potrzebujesz w miare dobra karte dzwiek., program jak ARTA, REW, jig z polaczeniami miedzy karta a glosnikiem i cos by obciazyc membrane z 20-30g przyklejone plastelina do membrany. Jig zrobisz samemu, programy sa za darmo. Jest podane jak zrobic pomiary na forum. Wiekszosc glosnikow bedzie miala parametry T/S w katalogu ktore odbiegaja od pomiarow ktore my wykonujemy, w wiekszosci przez zmiany w produkcji, tolerancje, itp. Na szybko wsadz zwinieta gabke w tunel BR i moze troche przestanie dudnic. Mozliwe ze ten glosnik nie jest dobrym zawodnikiem i nawet zmiana obudowy mu nie pomoze. Kiedys uzylismy u kolegi tanie niskotonowe 12 cali Peerlessa i w clozecie (F3 okolice 40Hz) i czasem graly ladniej niz samochodowe suby za dwa razy tyle.
            Powodzenia

Sent from my XT1032 using Tapatalk

Skomentuj

Na stronie producenta pisze:
              RMS Power: 300 Watts
              Max Power: 900 Watts
              Fuse: 20A
              Też mi się wydaje, że ten bezpiecznik to trochę mało jak na taką moc.

Zaraz poszukam tematu z tymi instrukcjami jak zrobić pomiar. Znalazłem również, że ten głośnik ma pasmo przenoszenia 25-1500Hz, a wzmacniacz zamontowany w tym głośniku ma 50-250Hz, oraz regulację od 0 do 250dB.

Czyli podsumowując:

Głośnik:

1 lub 4 Ohmy
              12 cali
              300 RMS
              900 W
              25-1500Hz

Wzmacniacz:

•Type: Monoblock
              •4 ohm mono 1 x 200 watts RMS
              •2 ohm mono 1 x 400 watts RMS
              •1 ohm mono 1 x 600 watts RMS
              •Max Power: 1200 watts
              •Fuse: 20A

Zastanawiam się, czy zamiast robić nową obudowę, to wymontować wzmacniacz i zabudować to miejsce MDF, podłączyć pod inny wzmak i później sprawdzać czy lepiej mi odpowiada z BR czy zamknięte lub dać jakieś wygłuszenie itd.
              Last edited by DonSon; 04.03.2018, 11:03.

Skomentuj

Czyli podsumowując weź to sprzedaj.

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka
                Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Pożyczyłem od znajomego wzmacniacz, zatkałem butelką z wodą BR i okazało się, że gra dużo przyjemniej.

Skomentuj

Zamieszczone przez DonSon Zobacz posta
                    Pożyczyłem od znajomego wzmacniacz, zatkałem butelką z wodą BR i okazało się, że gra dużo przyjemniej.
                    Jest takie przysłowie że z g.... Bata nie ukręcisz , sprzedaj to i kup lub zrób coś sensownego pod swoje widzimisię bo ten sprzet który masz jest raczej kiepskiej jakości i nie opłaca się przy nim dłubać i cudować .

Skomentuj

To poszukam w takim razie czegoś innego, no nic dzięki.

Skomentuj

Zamieszczone przez DonSon Zobacz posta
                        To poszukam w takim razie czegoś innego, no nic dzięki.
                        Nie musisz koniecznie szukać z wbudowanym wzmakiem , możesz równie dobrze przykręcić go do obudowy suba i wyjdzie na to samo jeśli zdecydujesz się zrobić suba to pisz śmiało na pewno nie jeden z nas pomoże Ci w doborze głośnika i obudowy .

Skomentuj

Czaruję...
                        X