Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[ BMW E46 Coupe ] Wymiana głośników Harman Kardon na Morel Maximo 6.2 zwrotnica

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[ BMW E46 Coupe ] Wymiana głośników Harman Kardon na Morel Maximo 6.2 zwrotnica

Heja,

- jaki sygnał leci na głośniki na przod e46 z HK
    Potrzebuje je wywalić i wstawić zestaw Morela.
    Obawiam się tylko, że nie będę miał jak tego podłączyć bo albo tweeter ze średnim albo bass ?

( drzwi przód )
    Tweeter przez kondensator ze średniakiem lecą na jednym kablu.
    Bass na oddzielnym.

Jak to jest poodłączane do czego mam podłączyć tege morele ?

Każdy kanał jest zasilany z ze wzmacniacza w bagażniku. Front aktywnie dzielony we wzmacniaczu w bagażniku.

Nie widzę możliwości podpięcia dwudrożnego zestawu do obecnego trójdrożnego zestawy Harman Kardon.
    Jedyna opcja to dołożenie nowego wzmacniacza. Sygnał będzie ukradziony gdzieś na wejściu do fabrycznego wzmacniacza HK.
    Tu też jest jakiś kosmos. Chyba bardziej nie mogli tego skomplikować.

Skomentuj

Nie znam tego zestawu/wzmacniacza.

Ale jeśli jest pasywny kondensator we mid/tw to jesteś pewny, że we wznscnuaczu jest to jeszcze pocięte aktywnie?

Podepnij jakąś kolumnę i sprawdź chociaż na słuch czy jest jakaś filtracja czy jej nie ma na kanałach.

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka
      Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
      Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax Zobacz posta
        Nie znam tego zestawu/wzmacniacza.

Ale jeśli jest pasywny kondensator we mid/tw to jesteś pewny, że we wznscnuaczu jest to jeszcze pocięte aktywnie?

Podepnij jakąś kolumnę i sprawdź chociaż na słuch czy jest jakaś filtracja czy jej nie ma na kanałach.

Tak zrobiłem. Przez zwrotkę do tweetera sprawdziłem każdy z dochodzących przewodów.
        Aktywnie. Może ten sam sygnał biegnie do średniego i tweetera i dlatego przy nim jest kondensator.
        Nie wiem... wypieprzę to wszystko, ale staram się zrobić wszystko żeby radio fabryczne zostało.

Skomentuj

Nie wiem jak w BMW ale fabryczne radia to zazwyczaj straszny szajs.
          Po wymianie fabrycznego toyoty na alpine 178bt opadła mi szczęka parę lat temu. I potem już poszło dalej, maty, głośniki, kable wzmacniacze, teraz zewnętrzny procesor ... [emoji23]

Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
          Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Tu jest jakieś coś od alpiny. Pomijając fakt, że na półce w domu mam 88RSII'a to liczę na to, że fabryczne nie wyschło do końca hahah

Tym czasem zamonotwany jeden dystans ...chyba sobie to za kare jakąś wymyśliłem.
            Oczywiście dystanse od bassera nie do konca pasują :) zrobie z tego jakąś relacje bo auto popularne może się komu przyda :)

Skomentuj

najpierw wygłuszenie

Skomentuj

Wg schematów:
                https://www.newtis.info/tisv2/a/en/e...p-hifi-system/
                Każdy głośnik jest podłączony niezależnie do wzmacniacza.

W środku są końcówki na jakimś TDA jak dobrze pamiętam, a podział jest realizowany przed końcówką.
                Tweeter ma kondensator tylko w celu zabezpieczenia

Skomentuj

Udało się, wkrótce przygotuję relacje,
                  Helix D Four + Morel Maximo 6.2 + fabryczne radio z navi / zestaw Harman Kardon

Skomentuj

Jestem ciekaw jak sobie poradziles z drzwiami, u mnie w planie jest morel zapiety do chinskiego androida.

Skomentuj

Wrzucaj fotki do nas na serwer. Linki wygasną i temat będzie bezużyteczny.
                      Dzieki

Skomentuj

Czaruję...
                      X