Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

BMW E39 Poprawa jakości dźwięku

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

BMW E39 Poprawa jakości dźwięku

Witam,
    Kupiłem od teścia E39. Kiedyś zamontował tam JBL GTO 528 oraz radio Pioneer deh-1700. Radio było za 300 zł, głośniki za 180 zł. Ktoś to kiedyś montował, moim zdaniem gra to mizernie

1. Czy kupienie do tego wzmacniacza np Sony xm-2020 (80 zł na Olx) poprawiło by tutaj dźwięk względem wzmaka w radiu ?
    2. Z tego co wiem w drzwiach jest oryginalne wyciszenie drzwi... Czyli ma 22 lata ... Czy wygłuszenie całych drzwi na nowo pomoże tu coś?

Ogólnie wystarczy podkręcić do średniego poziomu i charczy, trzeszczy, bas pierdziawkuje. Chyba aż tak słabe to te głośniki nie są....

Nie chcę Bóg wie ile inwestować. Proszę o porady co można zrobić niskim kosztem 😁
    Ps. Ustawiałem eq żeby wydobyć co najlepsze, napiszę z góry że basy nie są podbite na 6...
    Boost bas 2/6
    50 Hz 2/6
    80 Hz 2/6
    250 Hz 0/6

BMW to paskudne auta do audio
    zeby to gralo z sensem to trzeba wlozyc bardzo duzo pracy w przebudwe drzwi

Skomentuj

Nie oczekuje cudów
      Zrobiłem loudness off, hpf 100 Hz, wszystkie korekcję na 0.

Nie oczekuje cudów
      W domu nam ushery z symasymem + dacmagic 100 więc mam czego słuchać. Chodzi to o to żeby w aucie nie było irytujące.

Może dodac w bagażniku jakiś prosty sub np magnat xpress 10? Do tego jakiś prosty wznak i po prostu tak to rozwiązać ?

Skomentuj

Zmienić auto, to najniższy koszt w audio w przypadku BMW

A tak poważnie, nic nie zrobisz, miałem 2 kolegów z takimi autami, bez cięcia tapicerki i robienia pod 16,cm wooferów nic z tego nie będzie. Jakie byś nie dał 13cm głośniki, to one grają w BMW pod tapicerką. Zero basu itp.
        I ta grodź w bagażniku, albo robią głośnik 10 w to miejsce na narty + obudowa płaska z tyłu lub w ogóle głośnik free air.
        Jednym słowem, albo rzeźba i koszty albo sobie dać spokój.
        Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
        Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Ok.
          Może tak
          Jak dorzucę tam suba do bagażnika 8" czyli 20 cm. I wzmacniacz np Blaupunkt ema 455 (może będzie okazja na zakup) i podłącze do tego przód i tego suba - będzie to grać w miarę normalnie z basem ?

Nie chodzi mi o Napier...... Uważam że to wieś 😁
          Chodzi o wmiare normalne granie z podkreśleniem basu kontra opcja bez jakiegokolwiek basu.
          Dzięki

Ps. Na pewno nie będę ciąć tapicerki pod woofer 16 cm 😁

Skomentuj

Zamieszczone przez syrius1337 Zobacz posta
            Ok.
            Może tak
            Jak dorzucę tam suba do bagażnika 8" czyli 20 cm. I wzmacniacz np Blaupunkt ema 455 (może będzie okazja na zakup) i podłącze do tego przód i tego suba - będzie to grać w miarę normalnie z basem ?
            jezeli glosniki sa sprawne (a nie wyprute zawieszenia) to podlaczenie pod wzmacniacz sporo poprawi

Skomentuj

https://m.olx.pl/oferta/wzmacniacz-b...5-IDwx3Bn.html

A taki dodatek ? Może urwalbym za 300 zl

Skomentuj

Nawet za sugerowaną cenę warto. Bardzo zgrana ekipa do podniesienia ciśnienia z klasą...

Skomentuj

https://m.olx.pl/oferta/wzmacniacz-b...5-IDwx3Bn.html

A taki dodatek ? Może urwalbym za 300 zl
                  Powiedz mi jak chcesz wsadzić to w otwór na narty ? Z bagażnika może być ciężko mu się przebić.

Tam 10 to chyba max. Popatrz jak ludzie robią suby w ten przelot na narty.
                  Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                  Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Nie przewidywałem montować go w miejscu gdzie jest przegroda na narty. to jest dość wąskie szerokosci podłokietnika 😉

Z bagażnika nie da rady? 😣

Skomentuj

W E38, a więc samochodzie bliźniaczym pod względem audio, zamontowałem VDO HPC1300 zasilane wzmacniaczem Sony XM6020/Yamaha YPA-720. Różnica była wyraźna na plus.
                      Plastikowe puszki i wygłuszenie za nimi pociąłem, żeby głośnik grał w drzwi. Od frontu, na obręcz głośnika nakleiłem piankę rozprężną, która miała uszczelnić front głośnika z boczkiem.

Skomentuj

Zamieszczone przez cursor Zobacz posta
                        W E38, a więc samochodzie bliźniaczym pod względem audio, zamontowałem VDO HPC1300 zasilane wzmacniaczem Sony XM6020/Yamaha YPA-720. Różnica była wyraźna na plus.
                        Plastikowe puszki i wygłuszenie za nimi pociąłem, żeby głośnik grał w drzwi. Od frontu, na obręcz głośnika nakleiłem piankę rozprężną, która miała uszczelnić front głośnika z boczkiem.
                        Bardzo dobry post 😉

Czyli po prostu zamontowałeś głośnik z koszem w miejscu maskownicy którą wyciales i tym co jest pod tym. Teoretycznie zwiększył się trochę litraż widziany przez głośnik prawdopodobnie.

A czy wg Ciebie sub z bagażnika będzie dawać radę ? 😉

Skomentuj

Czyli po prostu zamontowałeś głośnik z koszem w miejscu maskownicy którą wyciales i tym co jest pod tym. Teoretycznie zwiększył się trochę litraż widziany przez głośnik prawdopodobnie.
                          Nie. Jak zdejmiesz tapicerkę drzwi to zobaczysz, że woofer gra w plastikowej puszcze. Z tyłu puszki, za głośnikiem, wyciąłem otwór w tej puszcze. następnie, w tym samym miejscu zrobiłem otwór w wygłuszeniu drzwi. Dzięki temu, woofer zaczął grać pod wygłuszenie w pełne drzwi. Zapewne jeszcze lepszym rozwiązaniem byłaby zmiana puszki na panel z MDF, a oryginalne wygłuszenie zastąpić stelażem z płaskowników alu oraz matami bitumicznymi, ale miało być tanio i tak było

Źródłem był oryginalny tuner radiowy z nawigacji(BM24) z wyprowadzonymi RCA z przed układów TDA

Skomentuj

Gadałem z tym gościem co ma na sprzedaż tego Suba i wzmak i cena dogadana to 330 zł. Sub + wzmak
                            Jak potem wygląda w skrócie podłączenie całego zestawu ?
                            Z podłączeniem tych JBLow i do radia. Tak aby wzmak napędzał przód i Suba.

Kable lecą pod mata w bagażniku, i gdzie one potem leca żeby dojść do przednich drzwi ?

Najlepiej jakby ktoś podał link do takiego info żeby nie powielać 100 razy tego pytania
                            Last edited by syrius1337; 01.01.2019, 23:34.

Skomentuj

Zacznij od tego
                              http://www.strefacaraudio.pl/topic/8...ara/#entry6594

Skomentuj

Jeżeli chodzi o e39 i poprawę audio niskim kosztem to ja bym wrzucił subwoofer w dedykowana tapicerowaną obudowę zamiast podłokietnika z tyłu albo pod fotel pasażera. Ew policzyć litraż i zabudować nadkole w bagażniku, ale to jak na moje tylko w obudowie zamkniętej i tylko do poliftowej bmki która nie ma litej blachy za fotelami tylnymi. Jeżeli chodzi o przód to nie przesadzajmy nie ma aż tyle roboty żeby wsadzić większe głośniki. Wywalić całą plastikowa puszkę wyciszyć drzwi matami bitumicznymi i na dystansie z mdf zamontować nowe głośniczki.

Skomentuj

Tylko małe pytanie o JBL:
                                  - dlaczego pod radio zostały one podłączone? Mają 2ohm... więc nie dziwne, że wzmacniacz w Pionku jeszcze działa. Charczenie może być spowodowane, a raczej na pewno, obciążeniem wzmacniacza radia.
                                  Można założyć, że są jeszcze sprawne i powinny zagrać poprawnie pod wzmacniaczem. Jest tylko jedno ale - ich moc rms wynosi 45W. Raczej nie należy jej przekraczać, bo to nie jest głośnik wysokich lotów. Moc powinna być podawana na niego bez zniekształceń - wyregulowanie gainem mocy wzmaka. Druga sprawa to słusznie trzeba je podciąć od dołu, bo przenoszą i tak od 65Hz, więc jakiekolwiek podbijanie niskich i szukanie u nich basu jest szukaniem czegoś, czego nie znajdziesz.
                                  Dlatego dobrze zauważyłeś, że potrzebny jest Sub.
                                  Rockford Fosgate R1S412 co prawda ma 150W rms, ale wzmacniacz powinien mieć minimum 250W. Ten sub nisko schodzi i wzmacniacz musi mieć zapas mocy podczas pojawienia się impulsu. Sub wtedy nie dostanie przesteru i odda ten impuls w twoje plecy...
                                  Na początek ten Blaupunkt może być. Mocno budżetowa konstrukcja - jak nie oczekujesz cudów, to OK. Tylko przód musisz ustawić gainem na nie więcej jak 40W rms. Inaczej podasz na nie maksymalnie ok. 80W. Przynajmniej według katalogu. Na sub niech idzie pełna moc. Nieco mało i będzie ryzyko, że w pewnym momencie możesz go potraktować małym przesterem.
                                  Pionek ma jedną parę RCA. Dlatego będziesz musiał zastosować rozgałęziacz tzw. "Y". Podasz wtedy sygnał z RCA Pionka na oba kanały wzmacniacza. Filtry w radio będziesz musiał wyłączyć i ustawić na wzmaku. HPF na Front i LPF na Rear. Nie stosuj bass bost - oba na "0". Co do kabli dla JBL, to powinieneś je wymienić, ale jak nie będziesz szalał, to te fabryczne powinny starczyć. W kostce ISO radia masz zakończenie tych kabli.
                                  Instrukcja Pionka, strona 10. Tam masz kolory kabli w drzwiach przednich:
                                  https://catalogs.pioneer-car.eu/Manu...anual/?page=10
                                  I poczytaj nieco o instalacjach car audio. @Adzik94 podał Ci link.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X