Witam, nabyłem ostatnio honde cr-v 2001r. Brakowało mi wysokich tonów w nagłośnieniu więc postanowiłem zakupić zestaw odseparowany. Po kilku godzinach spędzonych w sieci i szukaniu takich głośników, które wejdą w oryginalne miejsca wybór padł na zestaw hertz DSK 130.3 . Pomyślałem, że wysoka efektywność 93dB oraz spora moc- 60w jak na 13cm głośniki zagra dobrze. Niestety bardzo się zawiodłem. Syki grają dobrze choć trochę ostro natomiast woofery to porażka brakuje niskich tonów oryginalne głośniki grają 5 razy lepiej. Piszę ten post dla innych aby nie kupowali tego zestawu do hondy. Poza tym może ktoś ma lepsze propozycje, robił nagłośnienie w hondzie cr-v. Dodam że druga para głośników jest w bagażniku i tam szukał bym miejsca na niższe tony.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Nagłośnienie honda cr-v I
Collapse
X
-
Głośniki zasilane są z radio Alpine UTE-72BT , dzisiaj doszedł subwoofer zbudowany z 2X Re-audio 10s4 (ok. 50l closed + w środku gąbka wytłumiająca 5cm) i wzmacniacz CRUNCH GTI 750
Nie mam dodatkowego wygłuszenia niż oryginalne, dystanse jakie próbowałem użyć wydrukowałem na drukarce 3D tak aby pasował rozstaw śrub pod głośniki. Niestety w środku słuchać łupanie a nie granie nie wiem czy to wina akustyki auta czy braku dodatkowego wygłuszenia. W domu subik grał fajnie.Last edited by robertt_2008; 06.03.2019, 18:46.
Skomentuj
-
Drzwi wygłusz. Poczytaj co i jak należy zrobić. Po wygłuszeniu seria zapewne by została...
Jakieś filtry odpaliłeś w UTE?
Sub nie dostaje przypadkiem zbyt szeroko tzn. więcej jak 100/150Hz?. Będzie pukał. Próbuj cięcia poniżej 80Hz. I bez podbić niskich.
Chociaż jak masz LPF na wzmaku włączony, to możesz płynnie poszukać optimum w zakresie 40 do 150 Hz.Last edited by grzeczny_52; 07.03.2019, 08:28.
Skomentuj
-
Sprawdź jeszcze ustawienia wzmacniacza dla ustawienia przełącznika x-over w pozycji LP/BP. W tym ustawieniu sygnał z radia jest obwarowany pracą zarówno filtra LPF jak i HPF. W tym przypadku HPF jest równoznaczne z ustawieniem pozycji potencjometru HP SUBSONIC.
LPF ma zakres regulacji od 40Hz do 150Hz, natomiast subsonic od 15Hz do 55Hz.
Tu musisz zachować uwagę, bo niewłaściwe ustawienia mogą "brylować" w zakresie kolidującym jednego filtra z drugim.
Najlepiej jak ustawisz subsonic na 15Hz. Wtedy masz pełen zakres regulacji filtra LPF, czyli 40/150Hz. Bo jak subsonic jest przypadkowo ustawiony na np. 40/45Hz, to sporo tracimy w niskim zakresie typowym dla suba.
No i przede wszystkim wzmak masz ustawiony - gain/level input - stosownie do poziomu otrzymywanego z RCA radia?
Skomentuj
Skomentuj