Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer do Renault captur

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer do Renault captur

Witam. Zastanawiam się nad pewna kwestią... Czy mogę zbudować subwoofer do samochodu i zamknąć go w podwójnej podłodze bagażnika? Wydaje mi się że chyba jego skuteczność mocno spadnie... Mam rację?

Druga sprawa już bardziej techniczna. Chciałbym zastosować głośnik Stxa W.20.300.2x2.MC. Zastanawiam się jaką wersję głośnika wybrać 2x2 czy 2x4? dysponuję wzmacniaczem alpine mrv-f250 2x100w 4ohm w mostku.

Skrzynia będzie mała 15-17L zamknięta.

Chętnie posłucham sugestii i porad.

Zamieszczone przez schwalba Zobacz posta
    2x2 czy 2x4? dysponuję wzmacniaczem alpine mrv-f250 2x100w 4ohm w mostku.
    w tym przypadku bym bral 2x4ohm i podlaczyl pod oba mostki

Skomentuj

Switch Input Channel ustawiasz na 1+3 i 2+4.
      Dobrze by było ustawić taką samą moc dla mostka nr1 i nr2.
      Czyli na mostkach ustawiasz po 100W.
      Wtedy każda z cewek dostanie niemal taką samą moc przy określonym poziomie Volume.
      Nie wiem jak z jakością/dokładnością w ustawieniu filtra LPF. Ewentualnie jak masz możliwość ustawienia cięcia suba w radio, to na wzmaku Off i tniesz z radia.
      Jak nie da rady, to wzmakiem...
      Last edited by grzeczny_52; 04.06.2020, 09:57.

Skomentuj

Zamieszczone przez grzeczny_52 Zobacz posta
        Nie wiem jak z jakością/dokładnością w ustawieniu filtra LPF
        o wlasnie, w takim przypadku obie pary kanalow musza miec LPF lub wlasnie sygnal z radia

Skomentuj

Z tego co widzę to obie pary mają filtr. W radiu nic takiego nie znajdę, żeby coś filtrować. Właściwie to mam zamiar się wpiąć pod głośniki z tyłu przez ten konwerter Hi-LO. Regulację głośności suba będę miał wtedy rozwiązaną przez regulację przód-tył. Nie mam bladego pojęcia czy za tym wyświetlaczem w Capturze znajdę jakieś wyście niskiego sygnału, szczerze wątpię. A co sądzicie o tym głośniku w małej zamkniętej skrzyni? Zda to egzamin?

Skomentuj

Zamieszczone przez schwalba Zobacz posta
            A co sądzicie o tym głośniku w małej zamkniętej skrzyni? Zda to egzamin?
            jak ma uzupelniac pasmo i byc szybki to spisze sie bardzo dobrze
            ale jak ma masowac plecy i robic wrazenie na innych to lepiej wsadz w b-r

Skomentuj

Siemka ja dzisiaj kupiłem obudowę chyba ma z 8 litrów closed i stara wersja głośnika 2x2ohm.Powiem że mnie zaskoczył i schodzi nawet nisko jak na takiego małego pyrtka.Robi robotę.Ja tą obudowę kupiłem z możliwością zwrotu,ale powiem tak zostaje!!! Lepiej gra niż RF P1 10 cali w closed.Znaczy jakościowo mi sie przynajmniej wydaje.Nie wiem jak ta nowa wersja głośnika gra ,ale każdy tak pisze,więc jak już byś go miał to opisz wrażenia z odsłuchu.

Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka
              Last edited by lukiel84; 10.06.2020, 15:12.

Skomentuj

w tak malej obudowie to az dziwne
                ale skoro sie podoba to nie zmieniaj
                chyba ze z ciakawosci

Skomentuj

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy "-" może być wspólny? Już objaśniam o co chodzi. W subie mam gniazdko takie jak w zasilaczu komputerowym a ze wzmacniacza idzie kabel który na końcu ma wtyczkę. Zrobiłem tak w razie potrzeby szybkiego wyciągnięcia suba z bagażnika, kabel może leżeć a zwarcia nie zrobi. Natomiast taka wtyczka ma 3 piny i 3 przewody ma kabel. Dlatego pytam czy mogę zewrzeć minusy żeby mieć tylko 3 przewody do suba czy też muszę to inaczej rozwiązać?

Skomentuj

Zrób lepiej to na gnieździe i wtyczce Speakon.

Skomentuj

ale do glosnika czy zasilanie?
                      bo do glosnika NIE MOZE byc!

Skomentuj

W samochodówce połączenie minusów na wyjściu radia/wzmacniacza = zwarcie, bo większość takich sprzętów idzie w mostku.

Skomentuj

Czyli ze wzmacniacza 4 żyły pójdą i muszę mieć w subie Port ze czterema zaciskami?

Skomentuj

Tak

Skomentuj

Czaruję...
                            X