Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz i radio nie startują

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz i radio nie startują

Witam, dziś składałem ręcznie nową skrzynie pod mój głosnik basowy, wszystko podłączyłem głośnik + do + - do -. Następnie gdy chciałem podłączyć głośnik do wzmacniacza podłączając kabel + nic się nie działo, ale gdy chciałem podłączyć - to głośnik dostawał jakichś dziwnych wzbudzen( maksymalne wychylenia membrany)
    Dodam że wzmacniacz miał odłączony kabel masowy ale samochód miał włączony zapłon. Odpiąlem + z głośnika podłączyłem masę od wzmacniacza i już bez problemu byłem w stanie podłączyć głośnik ale teraz nie startuje wzmacniacz ( nie zapala się lampka) oraz radio nie chce się włączyć. Bezpiecznik pod maską od kabla plusowego oraz bezpiecznik od radia cały, radio nie wydaje żadnego zapachu spalenia.
    Proszę o szybką pomoc, z góry dziękuję.

pisz do wrozki - tylko szklana kula tu pomoze

miernik w dlon i sprawdzaj

Skomentuj

A nasuwają się chociaż jakieś pomysły co mogło się stać i dlaczego?

Skomentuj

A może ten SUPERKondnsator jest rozładowany?
        Piszesz o włączonym zapłonie, więc jest szansa na rozładowany akumulator.
        Może rzeczywiście przyda się jakiś "miernik", jak pisze Paweł.
        Szukaj przerwy przed zasilaniem radia, skup się raczej na bezpiecznikach, niż na kablach. Te mogą być sprawne.
        Podłącz bezpośrednio i radio i wzmacniacz w celu ich sprawdzenia, możliwe, że któreś upaliłeś.

Skomentuj

Zamieszczone przez Grand* Zobacz posta
          Następnie gdy chciałem podłączyć głośnik do wzmacniacza podłączając kabel + nic się nie działo, ale gdy chciałem podłączyć - to głośnik dostawał jakichś dziwnych wzbudzen( maksymalne wychylenia membrany)
          czy wzmacniacz byl wlaczony?

Dodam że wzmacniacz miał odłączony kabel masowy ale samochód miał włączony zapłon.
          nigdy tak nie rob. masa czesto pojdzie po obudowie czy kablach sygnalowych i cos sie wlasnie spali :/

ale teraz nie startuje wzmacniacz ( nie zapala się lampka)
          podlacz plus bezposrednio do remote. moze radio sie nie wlacza przez co nie startuje wzmacniacza

no i koniecznie zaopatrz sie w miernik

Skomentuj

Problem rozwiązany, spalił się jeden z bezpieczników na tablicy, wymieniłem na nowy i wszystko działa.

Skomentuj

Czaruję...
            X