Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wygluszanie auta....

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

wygluszanie auta....

jak wiadamo jest to dosc istotny element w projektowaniu zestrawu car audio czesto dosc jednak pomijany przez poczatkujacych konstruktorow wiec w tym topicu mozna by sie troche na ten temat porozwodzic... na temat jaka mata na jakie czesci auta... ja zwiazku ztym tematem ma takie zapytanie czy mozna w tym celu stosowac maty bitumiczne ktore sa dostepne np. w obi na dziale papy izolacje itp...

postaram sie w najblizszym czasie o obszerny opis wyklejania auta matami bitumicznymi.
    proste ..allegro APP i opalarka ...wiecej po weekendzie
    nie wiem czy chce zeby w moim aucie smiradzialo smola w lecie
    moze bagaznik

ps.. juz prawie koncze "zabudowa tweeterow"

dzieki za przypomnienie

Skomentuj

Śmiało można używać mat dekarskich,takich o których wspomina Kudłaty.Co do pytania jaka gdzie-wszędzie mozesz użyć tej samej,tzn.drzwi,bagażnik czy nawet podłoga,oprócz komory silnika i miejsc narażonych na wysokie temperatury.Ja dodatkowo w miejscach słabo dostępnych stosuje paste wygłuszającą na pędzel.
      A co do samych prac to myślę że ktoś kto potrafi bez problemu rozebrać poszycie drzwi nie powinien mieć z resztą problemów.

Skomentuj

witam!
        Papy nie polecam, bo rzeczywiście śmierdzi gdy dzrzwi sie nagrzeją. co do uszczelniaczy dekarskich, to wychodza minimalnie taniej niż maty, a sa gorsze bo nie są tak sztywne jak mata.

Skomentuj

no wlasnie umberto... sa maty twarde miekkie polimerowe... w przypadku drzwi twarde sluza do zatykania otworow miekkie do wewnetrznych czesci drzwi... polimerwoe sa bardziej uniwersalne i mozna stosowac tu i tu.... podejzewam ze podlogi i sufity tlumi sie miekkimi... no ogolnie temat ten jest dosyc szeroki... oczywiscie mozna to wszysko osrac i wszystko wylozyc jednym rodzajem mat... jednak mi sie wydaje ze kazda znich ma swoje okreslone wlasciwosci ktore przy roznych potrzebach spelniaja lepiej lub gorzej swoje cele...ps uka nie pisalem o stosowaniu papy...

Skomentuj

Kudłaty, twój wywód jest jak najbardziej poprawny.Jednak tak jak w życiu tak i tu.Zasady sa po to by je łamać.
            Otwory-żadnej maty nie zastąpi kawałek przynitowanej blachy i dopiero tak zaklejony matą.No ale komu by sie chciało docinać blachę,nitować.Prościej dociąć mate,wkleić ją od jednej i drugiej strony blachy z otworem.Też będzie dobrze.
            Twarde,miękkie, kto by sobie głowe w domowych warunkach tym zawracał.Chodzi przecież o to aby pozbyć sie rezonansów oblachowania nadwozia,prawda?Więc najpopularniejsza sie tu sprawdzi.Czyli najtańsza,twarda.
            Oczywiście można trzymac się zasad i regół ale to chyba lekka przesada.
            Co do śmierdzenia,ja ostatnio dostałem z soudala kawałek maty dekarskiej 50cmx 2000cm i przy ostrym traktowaniu opalarką nie wydawał żadnych nieprzyjemnych zapachów.A ponoć docelowo uzywa się palnika do jej układania.

Skomentuj

czy ja dobrze zrozumialem ? ...chcecie zrobic zamknieta obudowe z drzwi ? :)

Skomentuj

Tatuś, coś Ty z księżyca spadł?Nie ma nawet takiej mozliwości,no co Ty!Bo niby jak?

Skomentuj

silikonem trzeba zakitrowac przy szybie ...jak sie nie ma klimy to w lecie zostaje rowerek
                  hihiihihihihiihih
                  ...to glupi pomysl hehehehhehe

Skomentuj

Eee tam,ja bym zaspawał a szyby od żuka założył.I dywanik asfaltowy na podłodze zrobił.A na ścianki drzwi karton-gips + cekol.Może tak być?

Skomentuj

to wtedy bys z miejsca nie ruszyl

Skomentuj

Zaczynacie spamować a to przecież taki ważny temat.

Może ktoś jakiegoś manuala napisze?

Skomentuj

ja postaram sie ale nie obiecuje ze sie uda ...jak cos bedzie nie tak ...to poprawi sie

chcialbym zeby ktos mi w tym pomogl tzn jakies sugestie i uwagi, zlepi sie do kupy, doda foty i bedzie manual :)

Skomentuj

Czekam z niecierpliwością

Skomentuj

TatoTurbo póki co jeszcze czekamy na tego prawie skończonego:
                              "zabudowa tweeterow"
                              :)

Skomentuj

Najlepiej jednak robić matą wygłuszającą, specjalną do CA.A jak się robi?!? Wywalamy wszystko z auta, tapicerkę z podłogi, tapicerki z drzwi. I naklejamy wszędzie matę na blachy, po czym składamy wszystko w całość - ot cała filozofia. Ale, że mata droga i całe auto okleić to trochę jej trzeba więc poprzestajemy najczęściej na elementach najbardziej "samoistnie grających" czyli drzwi i tylna klapa. No chyba, że nasz samochodzik ma być w stylu "demo car" wiec wtedy wszystko oklejamy przymusowo:]

Skomentuj

prosze na maila:
                                  tatoturbo@op.pl
                                  wszystke wypowiedzi (oczywiscie te na temat) posegreguje wyciagne sok znich i wspolnie zrobimy fajny topic!

ps. co do tweeterow to bedzie moze nawet jutro jak mnie baba do kompa dopusci
                                  juz wsztstko mam naszykowane itp :)

Skomentuj

A ja myślę, że sztywne i twarde maty powinno się stosować na dużą powierzchnię drzwi, ponieważ skutecznie one ja usztywnia, a to bardzo ważne. Dlatego lepiej sztywne i twarde niż giętkie i miękkie...

Skomentuj

ja czyutalem i slyszalem ze na odwrot

Skomentuj

one i tak nie usztywnia czy to miekkie i czy twarde chodzi tylko zeby blacha i duze jej powieszchnie nie wpadaly w rezonans

Skomentuj

Czaruję...
                                        X