Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośniki w półce i jednocześnie sub w bagażniku.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośniki w półce i jednocześnie sub w bagażniku.

Witam mam dwa pytania, pierwsze jak w temacie: jaki wpływ na głośniki zamontowane w półce bagażnika będzie miał subwoofer grający w tym samym bagażniku?Czy te głośniki nie powinny być umieszczone w osobnej obudowie?Bo według mnie tak, ale nie znalazłem w sieci jednoznacznej odpowiedzi na ten temat .

Druga sprawa dotyczy wyboru głośników do drzwi, miały by one zastąpić fabryczne, które już odmawiają posłuszeństwa, konkretnie są to przetworniki 10x15cm (VW Scirocco takie same jak w Golfie II)zależy mi jednak na tym zeby drzwi zachowały swój pierwotny wygląd więc nie wchodzą w gre zadne większe przerubki, innymi słowy mówiąc szukam głośników o wymiarach takich samych jak fabryczne które to można bez problemu kupić np. na allegro.I tu jest moje pytanie ile są warte takie nie drogie głośniczki typu Boschmann
    http://allegro.pl/show_item.php?item=81504095 czy wogule warto coś takiego kupić, a jeśli nie to co o takich wymiarach w cenie do 150zł polecali byście wiadomo że jest to raczej niskobudżetowe przedsięwzięcie i nie spodziewam sie cudów.Aha zapomniałem dodać ze głośniczki te oczywiście będą odpowiedzialne za średnie i wysokie tony i narazie zasilane będą z radia 4x30W.

jaki wpływ na głośniki zamontowane w pułce bagażnika będzie miał subwoofer grający w tym samym bagażniku?Czy te głośniki nie powinny być umieszczone w osobnej obudowie?
    mogą, nie muszą. ogólnie to jak nie masz limuzyny (lub dłuuugirgo ogromnego auta) to głośniki w półce to bardzo zły pomysł.
    I tu jest moje pytanie ile są warte takie nie drogie głośniczki typu Boschmann
    tyle samo ile Twoje fabryczne lub troszkę mniej. zależy co ci tam wsadziła fabryka.
    czy wogule warto coś takiego kupić,
    nie
    konkretnie są to przetworniki 10x15cm będą odpowiedzialne za średnie i wysokie tony
    coaxialne (współosiowe) są najgorszym rozwiązaniem jakie zanam. tzn. nawet dobre formy CA wypuszczające takie na rynek, produkują przetworniki którym daleko od przyzwoitego brzmienia.
    raczej niskobudżetowe w cenie do
    mam do zaoferowania fabryczny zestaw odseparowany z peugeota 206 woofer + tweeter jakbyś był zainteresowany.

pozdr.

[ Dodano: 2006-01-15, 23:20 ]
    tzn. dwa woofery i dwa tweetery, cena do uzgodnienia.

Skomentuj

Spotkałem się już z opinią że głośniki w tylniej półce to złe rozwiązanie, nigdzie jednak nie znalazłem uzasadnienia, więc jak to dokładnie jest?Z praktycznych prób wiem że system "Car Audio":) oparty tylko na głośnikach zamontowanych w tylniej pułce gra lipnie, dzwięk dobiega gdzieś zza pleców, a średnie i wysokie tony są jakieś takie nie wyraźne-takie przynajmniej są moje odczucia oczywiście moge sie mylić, bo nie jestem specjalistą ani nie dysponuje wysokiej klasy sprzętem,a poza tym w różnych samochodach może być różnie.Jednak z uwagi na to że tak jak napisałem w pierwszym poście głośniki które planowałem zmontowac do drzwi mogą być nie wystarczajace(przeróbka dzrwi pod inne głośniki nie wchodzi w grę-własciciel się nie zgadza)dodatkowo chciałem zamontowac gdzieś z tyłu dwa inne głośniki, mogły by one być w np.w półce, ale nie koniecznie może w boczkach?Co o tym sądzicie czy jest sens coś takiego robić?Docelowo całość ma uzupełniać subwoofer najprawdopodobniej na STX 27/150 i do tego narazieTDA 7294 z przetwornicą.Co wogóle sądzicie o tego typu zestawie?I jeszcze raz chce podkreślić że nie spodziewam się żadnych cudów, to ma po prostu w miarę normalnie grać, a nie tylko robić dresiarski chałas:).

Magik jeśli chodzi o głośnikczki z peugota to do drzwi raczej nie wchodzą w grę bo z tego co wiem to one nie będą pasować(qmpel ma 206, chyba że się myle)a tak jak mówilem nie moge zmodyfikować w drzwiach orginalnego miejsca na głośniki, chodzi mi o to czy można kupić coś godnego uwagi w wymiarach 10x15cm, czy wogóle nie ma sensu pakować sie w coś takiego,a wyżej wymienione Boschmanny i im podobne są juz najlepsze w przedziale cenowym nie przekraczającym 150 góra 200zł.
      Pozdrwiam.

Skomentuj

"milion" ludzi wsadza glosniki w polke i sa zadowoleni :d
        ja nie jestem za cieciem orygianlnej polki ..zrob z mdf'u grubego i sztywnego (taki tani eksperyment ..jak Ci przypasuje to masz tanie CA jak nie to bedziesz sie bawil dalej ..wkrec glosniki od spodu obij materialem i bedziesz zadowolony ...
        co do buszmena ...to jakos nie jestem zwolennikiem tej marki :)

nad scena nie ma co sie rozwodzic bo takie glosniki nie beda jej mialy napewno
        osobiscie lubie jak tyl dominuje nad przodem wiec: ...czemu by nie :) polka

Skomentuj

a ja nie lubie jak coś mi popierdza zza pleców.. (nie oszukujmy sie głośników za 200zł na przód i tył nie kupimy nawet dostatecznych)
          poza tym słuchając muzyki lubię czuć sie jak na scenie i muze mieć przed sobą. głośniki w półce psują scenę.
          nad scena nie ma co sie rozwodzic bo takie glosniki nie beda jej mialy napewno
          ale są tacy którym na niej zależy. Tobie nie musi.
          lubie jak tyl dominuje nad przodem wiec: ...czemu by nie :) polka
          szkoda dobrego sprzętu na spapranie jego możliwości.
          nie należę.
          Magik jeśli chodzi o głośnikczki z peugota to do drzwi raczej nie wchodzą w grę
          są okrągłe.
          może w boczkach?
          gooood idea! lepsza idea niż półka IMHO oczywiscie.

[ Dodano: 2006-01-16, 21:55 ]
          http://www.essa.com.pl/oferta/index....id=179&pid=940

zrobisz adapter pod te głośniki z mdf. a brakuje ci tylko 30zł. do drzwi będzie najlepsze rozwiązanie pod radio.
          najtańsze z tych co są choć punkcik lepsze od boszmana

Skomentuj

Zamieszczone przez magik
            a ja nie lubie jak coś mi popierdza zza pleców.. (nie oszukujmy sie głośników za 200zł na przód i tył nie kupimy nawet dostatecznych)
            poza tym słuchając muzyki lubię czuć sie jak na scenie i muze mieć przed sobą. nad scena nie ma co sie rozwodzic bo takie glosniki nie beda jej mialy napewno
            ...cale szczesci mi nic nie pierdzi za plecami ...sam sobie zaprzeczasz jak scena ? za 200zł
            Tobie nie musi.
            A co cie to obchodzi co ja lubie?
            lubie jak tyl dominuje nad przodem wiec: ...czemu by nie :) polka
            szkoda dobrego sprzętu na spapranie jego możliwości.
            jakiego ? za 200zł ? jak masz to na mysli to ja sie nie wtracam
            nie należę.
            wsadz to zobaczysz
            może w boczkach?
            gooood idea! lepsza idea niż półka IMHO oczywiscie.
            tak siedzenia wszystko mu przeslonia co sie da ...bardziej jak zaglowki
            to sa glosniki typu popielniczka ...masz szanse ze o szybe cos sie o szybe robije

Skomentuj

nie podejmuję dyskusji o tym czy głośniki w półce są dobrym rozwiązaniem czy nie bo nie ma to sesnu. moje jest zdanie takie jak napisałem. i tyle.
              Cytat:
              nie należę.

wsadz to zobaczysz
              "wsadzałem" nie teges.. nie dla mnie.
              A co cie to obchodzi co ja lubie?
              przecierz napisałem ze nic. o tu: 'Tobie nie musi. '
              jakiego ? za 200zł ? jak masz to na mysli to ja sie nie wtracam
              tutaj to sie nie zrozumielismy.. nie miałem na myśli sprzętu za 200zł.
              masz szanse ze o szybe cos sie o szybe robije
              skladnia kolego. trudno to zrozumieć ale nie musisz tłumaczyć.

pozdro.

Skomentuj

W pewnym sensie jedno wyklucza 2gie... bo zrób taki eksperyment, dorwij kogoś kto ma głośniki w półce i porównaj dzwięk przy otwartej i zamkniętej klapie bagażnika - oczywiście siedząc na fotelu kierowcy... głośniki mają pewną pojemność z bagażnika i grają lepiej jak jest zamknięty-chodzi o basik :) - sub może zakłucic tą pracę.

Oczywiście jest zasada, żeby głośników niskotonowych i średniotonowychtonowych nie umieszczać w jednej komorze.........bo wiadomo co się stanie :) ale to raczej w kolumnach:)

Ale
                bo jak jest sub to i tak raczej tego nie odczujesz także nie ma to w tym przypadku większego znaczenia.

Skomentuj

Ja POLECAM glosniki 6x9 firmy JBL slyszalem jak graja po dradiem Blaupunkta najtanszym i jest genialnie bass+tony srednie wiem ze bardzo duza role odgrywa radio ale te glosniki sa naprawde godne polecenia http://www.allegro.pl/show_item.php?item=80866097
                  pozdro

Skomentuj

harman, serio JBL są dobre? jestem w szoku.. i to jeszcze 250zł?
                    rany..

Skomentuj

To jest moja opinia .... mysle ze napewno beda lepszym wyborem niz boschmany pod wzgledem dzwieku

Skomentuj

jesli ich cena by była równa to zgoda.
                        JBL są stanowczo za drogie

Skomentuj

Czaruję...
                        X