3way oodseparowane z x-over z bi-amp polaczenie z car radio bez wzmaka ???
Witam serdecznie i bardzo prosze o pomoc czy takie polaczenie jest mozliwe bez zastosowania wzmacniacza samochodowego ? Czy raczej moze doprowadzic to do spalenia glosnikow ,koncowek mocy etc..?( see pic.)Bi_Amp_ connection.png
Co to za schemat?
Masz radio i zaznaczone wyjście końcówek mocy oznaczone jako okablowanie do głośników L/R przodu i tyłu.
Tu rozumiem.
A co oznaczają te dwie listwy INPUT/OUTPUT i MAIN .... TW?
Bo chyba nie zwrotnicę?
Możesz albo zasilić wzmacniaczem radia podając Full Range na wejście zwrotnicy 3-way, gdzie każdy z przetworników dostanie swoje pasmo - jedno wejście i trzy wyjścia.
W bi-amp zwrotnica m u s i mieć trzy wejścia i trzy wyjścia dla każdego toru - czyli dla WF, dla MID i dla TW.
Wtedy na każde z wejść podajesz sygnał ze wzmacniacza, resztę załatwia zwrotnica.
Napisz konkretnie - czy to i jaki - zestaw kompletny/fabryczny, czy chcesz własnym pomysłem robić druciarnię.
Co to za schemat?
Masz radio i zaznaczone wyjście końcówek mocy oznaczone jako okablowanie do głośników L/R przodu i tyłu.
Tu rozumiem.
A co oznaczają te dwie listwy INPUT/OUTPUT i MAIN .... TW?
Bo chyba nie zwrotnicę? ...
Hi , zapewniam , ze nie jest to schemat instalacji elektrycznej domu jednorodzinnego Wybacz , ale nie wiem jak prosciej naszkicowac polaczenia zwrotnicy z Bi amp do 3 droznego zestawu glosnikow
"Możesz albo zasilić wzmacniaczem radia podając Full Range na wejście zwrotnicy 3-way, gdzie każdy z przetworników dostanie swoje pasmo - jedno wejście i trzy wyjścia."
Oczywista oczywistosc
"W bi-amp zwrotnica m u s i mieć trzy wejścia i trzy wyjścia dla każdego toru - czyli dla WF, dla MID i dla TW.
Wtedy na każde z wejść podajesz sygnał ze wzmacniacza, resztę załatwia zwrotnica.
Napisz konkretnie - czy to i jaki - zestaw kompletny/fabryczny, czy chcesz własnym pomysłem robić druciarnię."
Najlepiej jak napiszesz do Powerbass ze ich zwotnica z Bi amp to "druciarnia " bo "musi" miec 3 polaczenia sygnalowe na wejsciu
A teraz powaznie , chyba mylisz Bi amp z Tri amp , ktorego ja jeszcze nie spotkalem w zadnym zestawie glosnikow samochodowych , gdzie nie jest powiedziane ze nie mozna czegos takiego skonstruowac , tylko po co??? Zwotnica z Bi amp polega na tym ze sygnal z jednego kanalu ze wzmaka kierowany jest na tweeter i mid-range a drugi kanal na woofer co zapewnia lepsza efektywnosc danych glosnikow oczywiscie przy zachowaniu lewej i prawej strony , zeby otrzymac efekt stereo.
I tutaj moje pytanie bo wiadomo ze wykorzystujac 4- kanalowy wzmak sprawa jest prosta z polaczeniem ,ale nie wiem jak to sie ma jezeli uzyjemy tylko radia samochodowego i wykorzystamy przednie wyjscia na glosniki w radio do polaczenie "main" na zwrotnicy , a tylne wyjscia do polaczenia "bi-amp" i nie doprowadzi to do uszkodzenia czegokolwiek?
Teoretycznie powinno zadziałać.
Jak piszesz - lewy przód i lewy tył oraz prawy przód i prawy tył.
Warunek - to radio daje takie samo pasmo, nic nie zmienia na tyle w stosunku do przodu.
Tylko czy ten set zagra przy podaniu 15/22W?
Wydobędzie z siebie cały potencjał?
Bo jednak, pomimo dużego SPL, wymaga nieco więcej mocy.
Hi szczere sorry za moja impertynencje naprawde , ale uwierz mi ze w nocy jakies blm-y wycieli mi cata z auta na parkingu i o 5 rano mialem shitcago police na chacie i caly dzien na qrwie...
W sumie to powinienem podziekowac Ci ze w ogole zainteresowales sie tematem bo zalozylem tez watek na elektroda.pl i od 2 tygodni zero odpowiedzi i nie wiem czy moje pytanie to "oczywista oczywistosc" i dlatego zostal olany .
Jak zainstaleje wrescie te powerbassy to dam znac czy chinczyk na androdzie jest wstanie to pociagnac i wyciagnac w miare spoko brzmienie,
Jeszcze raz przepraszam i pozdrawiam
Spoko.
Żartowałem nieco :)
Podłącz pod tego chińczyka... a jak masz gdzie dorwać (czyt. pożyczyć) 4 x 60W, to sprawdź. Prawdopodobnie możesz zmienić zdanie co do efektu. Natomiast tradycyjnie - powinieneś mieć "zrobione" drzwi, bo WF luzem nie zagra jak powinien.
Pozdr.
Skomentuj