Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ra6006 i kilka pytań

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ra6006 i kilka pytań

Cześć, zostałem posiadaczem wzmacniacza infinity ra6006 i nie wiem czy dobrze rozumiem jego parametry. Otóż ma on wyjścia front/rear/sub oraz takie parametry:
    6/5/4/3 channel

4 x 50 + 2 x 75 Watts RMS @ 4 OHM

4 x 75 + 2 x 125 Watts RMS @ 2 OHM

550 Watts RMS @ 4 OHM Bridged

800 Watts Max Power Output

Signal/Noise Ratio 92dB

Frequency Response 10Hz – 40kHz

Defeatable Low/High Pass Filters

Continuously Variable 12dB X-over (30-320Hz).

Bass Boost +6dB @ 45Hz

Speaker Level Input

Overload protection

Jeśli dobrze rozumiem to powinno się dać radę podłączyć jednocześnie do niego 2 głośniki w drzwiach o mocy 75w RMS oraz subwoofer w bagażniku 550w RMS? Bo nie wiem czy te 550w RMS to moc ogólnie na wszystkie kanały czy moc jaką mamy pod zmostkowanym wyjściem od subwoofera.

Pozdrawiam
    Last edited by Brownie; 31.01.2022, 16:06.

4 x 50W jest uzyskane przy impedancji obciążenia 4 ohm.
    4 x 75W -//- -//- 2 ohm.

To jest dla sekcji zasilającej FRONT i REAR lub aktywnie - jak masz np. radio z DSP (zwrotnica 3 way ustawiona na 2 way plus sub) i wyjściem poziomu w postaci 3 par RCA.

Wtedy Front zasila TW, Rear zasila WF.
    A SUB zasila SW :)

Sekcja suba oferuje:
    2 x 75W dla 4 ohm
    2 x 125W dla 2 ohm.

W opisie użyte jest słowo Bridget.

W takim razie możesz dwa kanały przeznaczone do zasilenia suba "zatrudnić" poprzez zastosowanie krosowania typu mostek (Bridge) dwóch kanałów.
    Będzie wtedy jeden kanał oddający moc 250W przy obciążeniu 4 ohm.

Sub jedno cewkowy 4 ohm lub dwu cewkowy 2 x 2 ohm, gdzie cewki mają być połączone szeregowo w 4 ohm.
    Tylko 4 ohm możesz podłączyć do tak zmostkowanych kanałów (5 i 6).

Wtedy:
    + suba (głośnika) podłączasz do +L SUB
    - suba (głośnika) podłączasz do -R SUB

A podane 550W jest mocą sumaryczną dla 2 ohm na wszystkich kanałach.

Last edited by grzeczny_52; 01.02.2022, 12:43.

Skomentuj

Ok, dziękuję czyli jednak muszę szukać coś innego, miałem w planach podłączyć TW pod radio, wofery pod front a subwoofera 400w RMS z pionieera do bagażnika.
      Last edited by Brownie; 01.02.2022, 14:23.

Skomentuj

Te moce są podawane prawdopodobnie przy napięciu zasilania w granicach 13,5V.
        Instalacja podczas jazdy generuje ok. 14,2/14,3V standardowo, więc moce mogą być wyższe.
        W takim przypadku, gdybyś przód miał zasilony nie więcej jak 50W na kanał dla WF i TW, przy czym wysoko tonowe zapewne nie będą pobierać więcej jak 6...10W, to nie byłbym zdziwiony, jak kanał suba w mostku odda ok. 300W lub nieco więcej.

Ale to twoje decyzja :)

PS. Prawdopodobnie jest on bliźniakiem JBL GTO 6000, a on przy 13.5V oddaje:
        https://www.amp-performance.de/en/273-JBL-GTO-6000.html

Skomentuj

No lecz 300w przy 400 będzie oznaczało że nie będzie za dobrze kontrolował ten wzmacniacz głośnika i trzeba będzie wysoko kręcić potencjometr, aby go rozpędzić. Wolałbym jednak mieć zapas w drugą stronę.

Skomentuj

Jasne, jasne... ale uważasz, że sub jak dostanie 150W przy codziennym, normalnym, nieco głośnym słuchaniu, nie będzie kontrolowany przez wzmacniacz?
            Tu raczej chodzi o to, że przy wyciskaniu soków z suba powinien być zapas mocy, aby sub nie dostawał prostokąta.

Skomentuj

Wszystko zależy od tego jak głośno chcesz słuchać. Nie znam też tego Twojego suba Pioneer. Z ciekawości podłączałem kiedyś Focal 27V pod różne wzmacniacze. Dostał 300W od Rodek, podłączyłem pod Signat Rock3 i pod końcówkę na TDA7294, najsympatyczniej zagrał pod Rock3, dobrze też pod TDA, pod Rodekiem, najgłośniej, ale najgorzej, buczał. Dużo zależy od kombinacji. Nie sama moc się liczy.

Skomentuj

Miałem kiedyś głośnik 200w RMS i był chwilę podłączony do wzmacniacza 160w RMS i 300 RMS. W pierwszym przypadku aby dawał ładny bas musiałem kręcić radio dość wysoko a w drugim można było słuchać muzykę dość cicho a subwoofer sobie mruczał basem. Ogólnie to słucham muzyki stosunkowo cicho jedynie mi zależy na mocniejszym wolnym odprężającym basie, ale też potrafiącym zatrzęść plecami w razie potrzeby.

Skomentuj

Czaruję...
                X