Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc w ocenie mocy wzmacniacza

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc w ocenie mocy wzmacniacza

Cześć, mam wzmacniacz Soundwave Bo 1230 4x300W, chciałbym się dowiedzieć jakie on ma prawdopodobne parametry bo chcę dobrać sobie do niego głośniki. Otóż jedyne informację jakie mam to tak:
    4x300W
    2x20A
    Zasilanie 13.8V
    Impedancja Wyjściowa: 4-8Ohm

Ma możliwość mostowania kanałów oraz filtr 40-400 HZ.

Otóż patrząc na te parametry podejrzewam moce w okolicy 4x60w oraz 2x160w. Ale nie wiem jak interpretować impedancje, czy np 2x60w 4Ohm + 1x160W 8ohm czy może być np 2x160W 4ohm. Chciałbym się zapytać osób bardziej obeznanych w temacie takiego sprzętu o opinię na temat tego wzmacniacza. Firma z tego co wiem to tworzy fajne domowe sprzęty, ale informacji o CarAudio mam dość mało.

Pozdrawiam i liczę na pomoc.

Jakie ma bezpieczniki ?

Skomentuj

Teoretycznie, przy sprawności 60% i zasilaniu 14,3V powinien oddać 4 x 85W/2 ohm.
      Bardziej realne będzie 4 x 80W/2 ohm
      Dla 4 ohm powiedzmy 50 do 60W kanał.

Jak masz w okolicy kogoś z oscyloskopem, to możesz sprawdzić dokładnie te parametry.

Skomentuj

Bezpieczniki posiada 2x20A, według danych on jest stabilny przy 4-8 ohmach, więc jeśli 50/60W przy 4ohm to można powiedzieć, że około na 140/160 można liczyć po zmostkowaniu. Ale czy po zmostkowaniu mam wpiąć go pod 8 Ohm czy może być 4 Ohmy bo według tych danych podanych na nalepce myślę, że nie ma różnicy, ale mogę się mylić.
        Last edited by KikeR; 17.04.2022, 14:25.

Skomentuj

Te liczby są czystą spekulacją, opierającą się na bezpiecznikach 2 x 20A i zasilaniu 14.3V.
          Standardowo takie wzmaki mogą współpracować od 2 ohm/kanał w górę.

Czyli jak zrobisz 2 x 50W/4 ohm (przód) i mostek 1 x 160W/4 ohm (sub), to ten wzmak powinien dać radę.
          Tu masz w pigułce podstawy:
          http://audio-pragnienia.pl/poradnik-...zwiazania.html
          Ewentualnie:
          Całkowita podstawa- FAQ by B.Nazar
          Na
          zara mozesz pobrać bez obawy o problemy :)

Skomentuj

Zamieszczone przez KikeR Zobacz posta
            Firma z tego co wiem to tworzy fajne domowe sprzęty, ale informacji o CarAudio mam dość mało.
            Raczej dość przeciętne urządzenia. Ale przynajmniej nie jest to najgorszy badziew

Skomentuj

No czyli coś już faktycznie z tego można ciekawego złożyć. Chociaż scenę z przodu a tył pod jakiś dodatkowy wzmacniacz i powinno to już zagrać przyzwoicie. Dzięki za pomoc.

Skomentuj

Mo wzmacniacza to cięzka sprawa, ja pamiętam, jak swój kupiłem, to okropnie ciężko było mi go ustawić, ale jakoś się udało z pomocą innych

Last edited by Kruchan; 16.05.2023, 10:37.

Skomentuj

Czaruję...
                X