Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dobór wzmacniacza do głośników

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dobór wzmacniacza do głośników

Witam Forumowiczów. Poszukuję wzmacniacza do głośników i nie wiem jaki dobrać. Z tego co czytałem, to dobierając wzmacniacz samemu powinien on mieć około 1.5-2 razy mniejszą moc od mocy ciągłej głośników (na jednym kanale) lecz nie wiem czy to prawda. Wzmacniacz jaki potrzebuję to czterokanałowy (2 komplety głośników przód + tył). Głośniki jakie mam to JBL Stage2 604C - odseparowane tweetery i midbass'y, zwrotnica w komplecie. Auto to mondeo MK3 HB (prawdopodobnie mam jakiś fabryczny wzmacniacz, ponieważ po wymianie radia na BLOW- AVH9610 i słuchaniu muzyczki na maksymalnym poziomie głośności nic nie trzeszczy i nie harczy, ale pewności co do obecności wzmaka nie mam).

Parametry, jakie podaje producent głośników:
    Moc ciągła: 45W
    Moc szczytowa: 270W

Co do impedancji aktualnie nie pamiętam. Będę też dokupować drugi taki sam zestaw głośników. Chciałbym, aby to fajnie zagrało i nie mam pojęcia co do wzmacniacza. Najlepiej by było, jakby był od JBL bo chcę budować audio tylko na tej marce. Liczę, że ktoś coś sensownego doradzi.

To kup teraz wzmacniacz o 2 razy mniejszej mocy niż 45wat. Bzdury totalne. Zacząłeś od błędu jakim jest to radio z nom nic nie zagra dobrze.

Skomentuj

Fabryczne audio z tym radiem gra bardzo dobrze, to po pierwsze (nic nie harczy, bassy czyste i głębokie, wszystko ładnie słychać, a bass i tony wysokie mam podkręcone na maksa) i było warte zakupu. Ale dla mnie to za mało. Fakt faktem, że chcę to radio wymienić na dotykowe, ale później, narazie starczy to, co mam. Po drugie to co do wzmacniacza, to no właśnie podczas szukania też nie znalazłem takiego. Znalazłem JBL A6004 bodajże, o mocy RMS 4x60 watów, ale nie wiem czy będzie ok do tych głośników. Chcę możliwie jak najlepiej wyciągnąć z tych głośników potencjał.

Skomentuj

Każdy wzmacniacz będzie mocniejszy od radia.

Skomentuj

Jak już kupiłeś JBL, to trudno.
          Potencjał w tej klasie jest raczej mizerny .
          Z tego co widzę, mają dość wysoki FS = 85Hz.
          Dlatego podbijasz na max niskie.
          Prawdę mówiąc powinieneś pomyśleć o subwooferze do bagażnika.
          Coś o mocy RMS 250/300W.
          Tylko znowu, nie jakiś BLOW czy inny Peying.
          Coś markowego z niższych serii i średnicy 10".

Samo radio, przynajmniej na zakresie FM, ma okrojone pasmo.
          Nie wiem jak wygląda sprawa na wyjściu RCA.
          Być może po AUX czy USB będzie nieco lepiej.

Zanim zaczniesz inwestować, to dobrze by było upewnić się co do faktycznego pasma przenoszenia toru AUX/USB --> RCA --> wzmacniacz.

​​​​​​​

Skomentuj

@UP

Mam w planach subwoofer, ale to też za jakiś czas. Co do RCA, AUX i USB to nie mam zielonego pojęcia, ja się łączę przez BT. Wracając do wzmaka co z nim? Jakiś 4x60 coś tych okolicach szukać? Czytałem, że jak się da wzmacniacz za mocny to można spalić głośniki (co prawda mam zwrotnicę, która nie tylko rozdziela sygnał, ale ma też chronić przed spaleniem głośników, tylko nie wiadomo do jakiej mocy jest w stanie wytrzymać, ona na pewno też ma jakieś ograniczenia).

Skomentuj

Jak chcesz JBL, nie będziesz go zmieniać przez jakiś czas, to zwiększ budżet o 100zł i poszukaj A9004.

Nie szkodzi, że ma "za dużo mocy", będzie ewentualnie w przyszłości zasilał suba.

Wtedy pozostaw tylko przedni zestaw, bez tyłu.
              Obowiązkowo wygłusz przednie drzwi matami.
              Koszt niezbyt duży, natomiast efekt odczujesz podczas odsłuchu.

Nie zapomnij dać odpowiedni kabel zasilający wzmak.
              A9004 pobierze ok. 600W w pliku.
              To przekłada się na prąd ok. 40A, co odpowiada bezpiecznikom 2x20A we wzmacniaczu.
              Z zapasem wystarczy kabel o przekroju rdzenia 16mm2.
              Ma być z miedzi OFC lub typu spawarka.
              Nie CCA.
              Moc wzmacniacza ustawisz bez problemu na 4x45W.
              Od tego jest Gain wzmaka.
              W przyszłości w mostku dla suba będziesz miał do dyspozycji ok. 220W/4ohm.
              Last edited by grzeczny_52; 01.06.2022, 17:41.

Skomentuj

Tak, tak, drzwi będę wygłuszał, już mam kupione maty butylowe. Ja generalnie jeśli chodzi o wzmacniacz myślałem nad Club 704, ale A9004 sobie obczaję z chęcią. Dzięki

Skomentuj

Proponuje alpine mrv-f400 lub philips xp640 lub dap6040.

Skomentuj

Ja nigdy ze wzmacniaczy nie korzystałem i nie mam nic do polecenia, ale proponuje się przejść do jakiegoś sklepu z takim sprzętem

Last edited by ameli; 13.06.2023, 09:22.

Skomentuj

Czaruję...
                    X