Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Co to jest procesor dźwięku?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Co to jest procesor dźwięku?

Witam, tak jak w tytule. Ciekawi mnie temat audio a car audio jeszcze bardziej, przeczytałem FAQ by nazar. Ale tam tego nie znalazłem. Wiem że jest to bogaty equalizer i nic po za tym.
    pyt.
    1. Czemu jest taki rozstrzał cenowy?
    2. Jak to działa, czy to ma wzmacniacz wbudowany czy łączy się osobno?
    3. Jak to podłączyć?
    4. Jak to wysterować?
    5. Czy do budżetowego audio +/-2000 zł opłaca się to dokupić?
    Z góry dziękuję za pomoc. Pzdr.

Zamieszczone przez Hoopoe Zobacz posta
    Witam, tak jak w tytule. Ciekawi mnie temat audio a car audio jeszcze bardziej, przeczytałem FAQ by nazar. Ale tam tego nie znalazłem. Wiem że jest to bogaty equalizer i nic po za tym.
    pyt.
    1. Czemu jest taki rozstrzał cenowy?
    2. Jak to działa, czy to ma wzmacniacz wbudowany czy łączy się osobno?
    3. Jak to podłączyć?
    4. Jak to wysterować?
    5. Czy do budżetowego audio +/-2000 zł opłaca się to dokupić?
    Z g�ry dziękuję za pomoc. Pzdr.
    1. Bo każdy z nich zawiera przetwornik cyfrowo analogowy DAC i są różne ich klasy, różnią się ilością kanałów, lub jakością użytych elementów, itp. to tak w skrócie
    2. Są z wbudowanymi wzmacniaczami i bez ale w większości bez wzmacniacza. Do wyjść RCA podpina się wzmacniacze.
    3. Do zasilania + do radia lub dap itp. + wyjścia do wzmacniaczy
    4. To wymaga sporo doświadczenia ustawienie czasu czy filtrów czy equalizacji. Lepiej dać do ustawienia komuś zanim uszkodzi się głośniki.
    5. Nie za mały budżet. Kup radio które na czasówki i podstawowe filtry, equalizer. Resztę zrób na zwrotnicach pasywnych dołączonych do gotowych zestawów 2way.
    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

A ja z ciut innej strony. Czy zasadne jest stawianie na równi z fabrycznymi dsp tych aftermarketowych? Ostatnio rozmawiałem z kolegą, to stwierdził, że on w lexusie(mark levinson u niego) ma dsp i to tak, jakby ten i ten "zewnętrzny" były "konkurencją". A wzięło się to z tego, że powiedziałem, że znajomy do burmestera w mercedesie dołożył dsp i zaczęło grać sporo lepiej(po strojeniu oczywiście).

Skomentuj

Wszystko zależy jakiej klasy te dsp. Można kupić za 1000 i za 20tys.
        Nie można jednoznacznie odpowiedzieć. I fabryczne dsp zazwyczaj ma ustawione funkcje przez producenta i ich modyfikacje są mocno ograniczone. I fabryczne dsp przeważnie to nic wysokogatunkowego pomimo nalepki znanej marki i dużej ceny.
        A w aftermarketowym zrobisz wszystko jak ty chcesz.

Skomentuj

Dzięki za odpowiedź. Troche mi to rozjaśniło.

Skomentuj

https://www.youtube.com/watch?v=82pYzfP7Plc
            Jak nie znasz angielskiego, zawsze możesz włączyć na komputerze napisy, i ustawić, żeby tłumaczyło na pl.

Dsp są różne od prostej kostki w radio która najczęściej ma korekcje czasu, ale ten skok czasu jest duży bo 0.1ms czyli 3.4cm i np. 9 band equalizer, czyli 9 suwaków korektora, i to najczęściej wspólne na wszystkie kanały i podstawowe filtry na subwoofer czy odcięcie basu od wooferów.
            Taki lepszy dsp osobny ma już przeważnie mniejszy skok czasu czyli 0.05ms = 1.7cm, a jeszcze lepszy 0.01ms. I equalizer np. 16 band albo 31 itp. i to każdy osobno na każdy kanał, a filtracja jest rozbudowana od 6dB do nawet 72dB na oktawę, poprzez wybieranie częstotliwości co 1hz, a nie co oktawę, oraz wyboru filtra czy Butterworth czy Linkwitz itp.

Na początku drogi, wystarcza radio z podstawowym DSP. Można wtedy wyregulować sobie połączenie subwoofer/midwoofery oraz opóźnić przeważnie lewą stronę (Pioneer prawą), żeby wokal był na środku deski, a filtracja z zwrotnic pasywnych dołączonych do zestawu.

Skomentuj

Teraz wiem jeszcze więcej, dziękuję ci bardzo! Polecisz jakieś radio? Dopiero zaczynam i jak dotąd otaczam się tylko i wyłącznie pionnierami. Bałem się zaufać JVC, Kenwood, Clarion czy Alpine

Skomentuj

Jeśli nie chcesz montować wzmacniacza na przód to może zainteresuj się takim radiem.
                Realnie ma 50W na kanał.

https://www.sony.pl/electronics/radi...odowe/dsx-gs80

Skomentuj

Ma oczywiście czasówki, obsługę tel itp.
                  A ma 50W realne bo ma wbudowane wzmacniacze klasy D.

Skomentuj

Czaruję...
                  X