Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Szukam głośnika, który narobi zamieszania w niewielkiej obudowie (do ~1000zł)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Szukam głośnika, który narobi zamieszania w niewielkiej obudowie (do ~1000zł)

Cześć,

Szukam głośnika na budowę subwoofera do Mazda CX-5. W miarę możliwości chciałbym coś w niewielkiej obudwie, ale możliwie nie zawieźć się ilością basu.

Jako referencję podałbym dość popularny w DIY kiedyś STX-300-4-AP, który pracował u mnie z Monacor HPB-602 (podobno ~225W RMS) w obudowie ~40L BR strojona ~45Hz (nie pamiętam czemu tak wysoko)

Pytanie brzmi, czy tutaj budżetem na da się nadrobić, by mieć coś podobnie mocnego, ale mniejszego? Czy do SB Acoustics SB23MFCL45 z podobnym wzmacniaczem w zamkniętej, była by przepaść w ilości basu do STX API?
    Może coś 25cm? Fajnie by było zejśc do 25-30L.

Budżet 1000zł na głośnik da się naciągnać, jeżeli na prawdę będzie warto i teoretyczna różnica nie będzie subtelna. Na wzmacniacz też przewiduję większą sumę niż monacor, może być też do 1000zł.

Mogę też rozważyć coś pod siedzenie, jeżeli bliskość głośnika trochę nadrobi jego wielkość.

Fajnie gdyby dynamicznie nie był to zamulacz, a jakościowo nie była to "tuba" grająca jedną częstotliwością. Ale ilość basu jest priorytetem ponad szybkość/dynamikę.

Proszę też w miarę możliwości o rekomendację wzmacniacza do zestawu (monoblok lub mostek)
    Last edited by kajluser; 05.08.2022, 23:50.

JL Audio 10W1V3 25cm 300rms i swietnie gra już w 15 closed, nowy okolice 850pln. Wzmak uzywka, 2 kanały lub mono ale też z markowych typu Rockford, JL i będzie dobrze.

Skomentuj

Dzięki za pierwszą sugestę, przyjrzę się mu, może zasymuluję.

Przeglądając losowo głośniki natraiłem na inny, ponad budżetem, ale też z sugestią na 15 litrów w zamkniętej - Helix Q 10W (~1300zł naginając budżet), ale aż 750 W RMS, co chyba znacznie zmniejsza ryzyko, że wypadnie bladziej niż STX AP.
      Czy ktoś zna ten glośnik albo ma przeczucia czego można się po nim spodziewać, albo chociaż czy faktycznie pasuje do zamkniętej?

Skomentuj

Miałem tego Helixa, wybrałbym JLa

Skomentuj

A czy warto dołożyć do JL Audio 10W3v3 (+ nieco większa skrzynia ~18L)? 500W RMS zamiast 300W, ale z drugiej strony kilka Hz gorsza F3 w closed. Jestem ciekawy jak inne aspekty.

Widzę, że 10W1v3 jest dostępny w promce razem z FOCAL RAINBOW BEAT 1+ (o ile takie coś istnieje, bo gdzie indziej widnieje po prostu jako rainbow, nie focal) i wtedy 699zł za wzmak
          Czy to byłby dobry zestaw? Wzmak ma bezpośrednie wejście hi level i to byłby dla mnie plus (niestety mój samochód i fabryczne radio BOSE nie ma wyjścia liniowego :/)
          Last edited by kajluser; 07.08.2022, 22:46.

Skomentuj

mnie się ten zestaw wydaje przyzwoitym, ale może niech ktoś jeszcze się wypowie
            Last edited by Kruchan; 02.12.2022, 11:37.

Skomentuj

Czaruję...
            X