Witam, posiadam A4 B6 z radiem KENWOOD 101RY i do tego dokładanym subwooferem ALPINE ALPINE SGB 1244 na wzmaku ALPNIE BBX-F1200. Sprzęt grał w tej konfiguracji około pół roku i nie było problemu. Jakiś czas temu po włączeniu radia dźwięk nie dochodził na głośniki, a grał sam subwoofer, lecz po włączeniu i wyłączeniu radia problem ustał, był to pojedyńczy incydent. Dzisiaj znów mi się to zdarzyło, tak samo wyłączyłem i włączyłem radio, wszystko pograło z powrotem około 30 sekund i na radiu pokazało się ”then power on miswiring check wiring”. Od tego czasu każde wyłączenie i włączenie radia powoduje ten sam komunikat, oczywiście nic nie gra. Czy ktoś wie z której strony do tego podejść i o co może chodzić?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Problem z radiem KENWOOD 101RY
Collapse
X
-
Omomierz w łapę i pomierz rezystancję każdej gałęzi okablowania głośników.
Standardowo dla impedancji 4 ohm powinno być w okolicach tych 4 ohm na mierniku.
Jak jest poniżej 3 ohm, to do sprawdzenia.
Zakładam, że nie masz zwrotnic.
Istnieje też możliwość wystąpienia zwarć na płytce PCB w okolicy złącza kostki ISO, którą wspinasz z tyłu radia.
Możesz ewentualnie zdjąć obudowę i spojrzeć na luty, czy przypadkiem nie ma jakiegoś podejrzanego nalotu.
Skomentuj
Skomentuj