Mam pytanie związane z wytłumieniem zamkniętej obudowy. Na stronie jest dość obszerny opis tego zagadnienia, pisze między innymi o tym że w przypadku wysokiego Qtc należy mocno wytłumić. Tylko nie jestem pewien do końca czy "mocne wytłumienie" polega tutaj na wypełnieniu całej objętości obudowy luźnym wypełnieniem czy chodzi o wytłumienie całej objętości ale przy mocno skompresowanym wypełnieniem. Luźno weszłoby mi ok. 4 paczki waty, natomiast przymocnym ściśnięciu nawet 2x tyle. Wytłumienie zwiększa pozorną objętość obudiwy, ale czy przy tak ściśniętym wypełnieniu nie będzie odwrotnego efektu (zmniejszenie objętości)? Czy cewka głośnika nie przegrzeje się z powodu braku wentylacji przy tak wytłumionej obudowie (zasłoniętym otworze wentylacyjnym)? I zastanawiam sie jeszcze czy wata nie będzie zasysana przez otwór wentylacyjny do cewki głośnika... Siateczka niby jest w otworze ale czy to wystarczy...
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Wyłumienie obudowy zamkniętej
Collapse
X
-
Re: Wyłumienie obudowy zamkniętej
Zamieszczone przez SlaweckTylko nie jestem pewien do końca czy "mocne wytłumienie" polega tutaj na wypełnieniu całej objętości obudowy luźnym wypełnieniem czy chodzi o wytłumienie całej objętości ale przy mocno skompresowanym wypełnieniem.
Czy cewka głośnika nie przegrzeje się z powodu braku wentylacji przy tak wytłumionej obudowie (zasłoniętym otworze wentylacyjnym)? I zastanawiam sie jeszcze czy wata nie będzie zasysana przez otwór wentylacyjny do cewki głośnika... Siateczka niby jest w otworze ale czy to wystarczy...
oczywiscie zatykanie otworow z wyjatkiem ...tych ktore lubimy konczy sie tragicznie :)
jezeli masz faktcznie odprowadzenie ciepla to wystarczy okolo 3-5cm
ja na przyklad w gt12 jbl wytlumilem ciasno obudowe tylko do polowy
gra ...super ale to jak przyprawa tylko do smaku :)
Skomentuj
-
Wlasnie chodzi o subwoofer JBL GT4-12. Zrobilem do niego obudowe 27 litrów (Qtc 0.9). Chciałem poprawić jakość dźwięku szczególnie w dolnej części pasma i jak najbardziej obniżyć Qtc przez większe wytłumienie, no i nie wiem czy ma sens wypchanie skrzyni mocno ściśniętą watą. Skompresowane wypełnienie jest raczej wokół głośnika, pod głośnikiem troche luźniej. Magnes głośnika jest wbity w to wypełnienie, a otwór wentylacyjny jest przysłonięty. Skoro cewka wytrzymuje takie temperatury to chyba nie powinno sie nic stać. Wolałem dla pewności zapytać bo w końcu po coś ten otwór wykonali. Na pozostawienie luzu raczej nie ma miejsca bo magnes jest w odległości ok. 4 cm od scianki więc musiałbym prawie całkowicie zrezygnować z wypełnienia w tej części obudowy. Co do jakości dźwięku to chyba różnica jest niewielka (na plus oczywiście) ale być może to siła autosugestii :)
Skomentuj
Skomentuj