Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wymiana membrany w głośniku Focal P30DB oraz jaki wzmacniacz?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wymiana membrany w głośniku Focal P30DB oraz jaki wzmacniacz?

Cześć,

Wyciągnąłem trupa z szafy, a tak na serio, po wielu latach postanowiłem znowu zamontować w nowym focusie kompletny głośnik Focal P30DB. Czuje niedosyt niskich tonów a tym bardzie że w tylnych drzwiach boczki są puste i głośniki w ogóle nie grają. No ale przejdźmy do meritum, jakieś 7 lat temu miałem incydent i skrzynka narzędziowa wpadła mi w głośnik. Membrana została rozdarta, znalazłem speca który odratował mi to na zasadzie spawania i to działa nawet dobrze. Koniec końców chciałbym doprowadzić to do porządku i pytanie czy dostanę taką membranę pełną oraz czy zabieg będzie mocno skomplikowany?

Znalazłem coś takiego jak „C.STX.PP.R.301.52.60” ale wydaje mi się że średnica wewnętrzna bedzie zbyt duża

Poprzednio był napędzany wzmacniaczem AXTON który przywiozłem sobie z DE, na dzień dizsiejszy chciałbym kupić jakiś budżetowy wzmacniacz który go napiędzi, może coś d 500zł znajdę?

Last edited by technikibart; 07.09.2023, 20:53.

Na intrenecie są filmy jak się taką wymianę robi. Nie tak dawno wymieniałem membrany w głośnikach pod instruktażem znajomego i wyszło całkiem dobrze tak więc z minimum kontroli nad palcami i narzędziami dasz radę. (generalnie byłem zaskoczony że tak łatwo udało się to zrobić ale oddzielałem cewkę od membrany (nie maiłem potrzeby wymieniać cewki)

Co do tego czy dostaniesz membranę o wyglądzie oryginalnej to inna sprawa i tu już nie podpowiem by ja montowałem chińskie wynalazki ...

Skomentuj

Wygląda na to że problem jest z otrzymaniem membrany o odpowiednie wysokości i średnicy wewnętrznej, musiałbym zamówić u producenta ale nie wiem czy to będzie opłacalne.
      Poza aspektem wizualnym to brzmienie jest bez zastrzeżeń. Jak to mówią "Polak mądry po szkodzie", założyłem maskownice. Teraz zastanawiam się czy dostane taką maskownice obitą materiałem, przynajmniej nie będzie kłuło w oczy. :)
      Planuje wymienić obudowę z 45l na 35l otwartą, bo słucham muzyki bardziej dynamicznej a po tym jak postanowiłem kupić mocniejszy wzmacniacz to w 45l bass reflex strasznie się dławi przy tym jak troszkę bardziej głośnik napędze.
      Jak wyciągnąłem tunel to nie było tego efektu. zastanawiam się czy nie spróbować tunel skrócić co 1cm aż do zadowalającego efektu.
      Last edited by technikibart; 14.09.2023, 08:54.

Skomentuj

Ogólnie da się coś takiego wymienić, szczególnie jak się ma jakąś znajomą pomocną dłoń, ale tak się zastanawiam, czy nic się tam nie popsuje/uszkodzi? Daj znać czy się udało wymienić i czy wgl wszystko gra, jest okej

Last edited by Kruchan; 12.12.2023, 10:23.

Skomentuj

Czaruję...
        X