Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa skrzyni subwooferowej pod 2x15" Peavey 1508 SPS w stylu Crunch Fatboy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa skrzyni subwooferowej pod 2x15" Peavey 1508 SPS w stylu Crunch Fatboy

Witam, chciałbym zmontować subwoofer na 2 głośnikach 15" Peavey 1508 SPS gdyż mam takie w posiadaniu i chciałbym je wykorzystać. Mój zamysł jest taki aby osiągnąć efekt bardziej estradowy niż wyczynowy/ pompujący ciśnienie tak, że auto puchnie. Wyjściowo myślałem o projekcie z yt Link ale niestety na ten projekt zbyt ogranicza mnie miejsce w sedanowym bagażniku. Znalazłem suba Crunch Fatboy który po małej modyfikacji wymiarów byłby dla mnie idealny. Zastanawiam się tylko jak wygląda ta konstrukcja wewnątrz. Czy ktoś pomoże mi w projekcie takiej skrzynki?
    W załącznikach specyfikacja głośnika i skrzyni której mam na myśli.
    Specyfikacja głośnika Peavey 1508 sps:

Impedance: 8 Ohms
    Power capacity: 2000 W Peak 1000 W Program 500 W Continuous
    Sensitivity: 96.7 dB / 1 W 1 m
    Usable freq. range: 40 Hz ~ 2 kHz
    Cone: Kevlar impregnated cellulose
    Voice coil diameter: 4.0" / 100 mm
    Znom (ohms) 8
    Revc (ohms) 5.27
    Sd (Square Meters) 0.084
    BL (T/M) 15.37
    Fo (Hz) 41.9
    Vas (liters) 185.9
    Cms (uM/N) 158.5
    Mms (gm) 77.60
    Qms 10.36
    Qes 0.457
    Qts 0.437
    Xmax (mm) 4.7
    Le (mH) 0.42
    SPL (1W 1m) 96.7
    Vd (cu. in. / ml) 48.1 / 789
    Pmax (Watts pgm.) 1000
    Disp (cu. in. / ml) 197/ 3229
    15"

Cześć,

No można zrobić taki bandpass, ale... To nie jest głośnik do subwoofera. Obudowa którą podałeś nie pasuje kompletnie do głośników które masz. Trzeba by ją zaprojektować od nowa. No i obudowa z dwoma takimi głośnikami zajmie dużo miejsca, podczas gdy jeden 15" ale dedykowany do suba zagra ładniejszym dźwiękiem i zajmie dużo mniej miejsca.
    Zastanów się czy warto.
    Last edited by Granat; 30.01.2024, 17:42.

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
      Przeniosłem w odpowiednie miejsce :)
      DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Dziękuję za odpowiedź i zainteresowanie tematem. Dlaczego twierdzisz, że nie jest to głośnik do subwoofera? Jest to właśnie głośnik wykorzystywany stricte w 15" subwooferach estradowych. Może nie ma kosmicznego Xmax ale tak jak zaznaczyłem na początku- nie jestem zwolennikiem ciągłego pompowania ciśnienia w niskich częstotliwościach- cenię sobie dynamikę i rytmiczne uderzenia bassu. W moich kolumnach dwudrożnych głośnik średnio/niskotonowy ma Xmax tylko na poziomie 0.9 i bardzo cenię go za dynamikę i podoba mi się bas który on generuje. Ta skrzynia jest zbudowana na dwóch 15" głośnikach i jest bardzo kompaktowa, czy twierdzisz, że jest to kiczowy projekt?
        Tutaj wycięty fragment specyfikacji- sekcja zalecanych obudów do tego głośnika, z czego szczególnie w tym przypadku zwróćmy uwagę na poz. 4
        Dla 1508-4/8sps:
        1. Mała wentylowana obudowa- Doskonała wydajność w kompaktowych zastosowaniach ogólnego przeznaczenia. Ciepła odpowiedź średniego basu. F3 to 51 Hz
        2. Średnia wentylowana obudowa- Znakomity kompromis wydajności basu i rozmiaru obudowy. Ciepła odpowiedź średniego basu. F3 wynosi 45 Hz
        3. Duża wentylowana obudowa- Duże pudełko, duży bas! Świetny jako subwoofer lub dolny koniec dużej, wielodrożnej obudowy. F3 wynosi 41 Hz
        4. Obudowa typu Single Reflex Bandpass Specjalna konstrukcja obudowy, która wykorzystuje obudowę jako filtr akustyczny w celu uzyskania ukształtowanej reakcji. Świetny wybór dla kompaktowego systemu subwoofera. Odpowiedź wynosi 48 Hz – 138 Hz
        5. Zamknięta obudowa- Może być preferowany w przypadku monitorów scenicznych do kontrolowania dudnienia i sprzężenia zwrotnego niskiej częstotliwości na scenie. F3 to 73 Hz
        Czyli wychodzi na to, że mamy to czego bym się spodziewał- zastosowanie do subwoofera i kompaktowość.
        Dodatkowo wrzucam wykres charakterystyki który również wygląda obiecująco.
        Last edited by Medick91; 30.01.2024, 20:16.

Skomentuj

Tak sądzę na podstawie jego parametrów. Nawet na estradę ma za mały xmax. Ok, może nie jest do typowy midbas, ale subwooferem bym go nie nazwał.

Projekt jest dobry, ale nie dla tych głośników.
          W skrzyni którą wskazałeś się nie sprawdzi. A z doświadczenia mogę powiedzieć, że dla Twojego głośnika skrzynia musiałaby być większa a nie mniejsza.
          Dlatego zalecam zastanowienie się. Może na początek użyj jednego głośnika (w odpowiedniej skrzyni) i jeśli uznasz, że jest ok, to dorobisz drugą, identyczną skrzynkę.
          Last edited by Granat; 30.01.2024, 20:13.

Skomentuj

Kurde to już zwątpiłem bo w jak małych obudowach Peavey stosował te przetworniki, zobacz Peavey impulse 1015- fakt, że tutaj nie jako subwoofer ale już do tej paczki jako zestaw był dedykowany subwoofer na tym samym przetworniku i był to Peavey impulse 1015 SUB. Jeszcze raz podkreślę, że nie lubię efektu non-stop pompującego ciśnienia i ciągłych wibracji takich jak na zawodach car audio gdzie szyby falują i włosy- nie wyobrażam sobie słuchania muzyki w takich warunkach. Większy x-max da mi tylko więcej powietrza/ciśnienia którego nie oczekuję właśnie a wręcz jest to dla mnie niepożądane a z tym mniejszą responsywność/dynamikę głośnika. Bass jak dla mnie musi być dynamiczny i rytmiczny. Może więc inna obudowa pod te głośniki ale również kompaktowa?
            Last edited by Medick91; 30.01.2024, 20:46.

Skomentuj

Niech Ci będzie. Więc jest to subwoofer ale o przeciętnej, raczej niskiej, wydajności względem tego co oferują współczesne głośniki tych rozmiarów.
              O tym właśnie cały czas piszę. Że lepiej byłoby użyć jednego lepszego, mniejszego głośnika i z mniejszej skrzynki mieć fajny bas, niż stosować dużą skrzynię żeby uzyskać to samo. Coś tam pisałeś o miejscu w samochodzie itd.

No ale skoro musi być ten to co ja poradzę

Skomentuj

Zrobiłem symulacje dla tej skrzyni i Twoich głośników. Wytrzymałość mechaniczna to jakieś 250W na każdy głośnik.. Nie powinno być tak źle. Myślę, że będziesz zadowolony, biorąc pod uwagę to co napisałeś wcześniej.
                Przesyłam flim z rysunkiem 3d tej skrzyni. W dokumentacji którą podałeś jest wszystko opisane, ja tylko ją przerysowałem.
                https://youtu.be/7W49CCHvndM
                Last edited by Granat; 30.01.2024, 21:42.

Skomentuj

Wiesz nie chodzi o to, że musi być ten głośnik ale takie mam więc staramy się zrobić obudowę pod te głośniki a nie na odwrót :) Gdybym nie miał tych głośników i nie chwalił ich sobie to sytuacja wyglądałaby inaczej.
                  Trochę mnie pocieszyłeś :) wspominałeś, że do tych głośników lepsza byłaby większa obudowa- mamy jeszcze zapas w bagażniku po jego długości i do dyspozycji 600-650mm max, ciekawe jakby to wyglądało po przeliczeniu. Zasadnicze też pytanie czy BP a czy nie lepiej może BR? Wzmacniacz i tak ma crossover a czy jest więcej zalet BP oprócz pracy w wyznaczonym LF przez skrzynię; raczej nie. Jeśli możesz to przelicz proszę jeszcze raz tę skrzynię pod większy litraż i zobaczmy efekty na symulacji, może sam masz jeszcze jakiś inny pomysł na obudowę w podobnych wymiarach? Z góry dzięki.
                  Last edited by Medick91; 31.01.2024, 19:06.

Skomentuj

Samo zwiększenie zamkniętej komory o 25L powinno nieco poprawić.
                    Natomiast przeliczenie na wymiary skrzyni musisz zrobić sam. Najwyżej sprawdzimy czy jest ok. Nie zapomnij o objętości zajmowanej przez głośniki, około 5L na głośnik.

Skomentuj

Wychodzi na to, że mogę pozwolić sobie na 2x97L po odliczeniu głośników i taka konfiguracja wychodzi najlepiej. Z większą tylko komorą zamkniętą mam niższy szczytowy SPL. Trochę różni się ta nasza symulacja w konfiguracji 2x66L ale może delikatnie coś różni się u nas we wprowadzonych parametrach głośnika. Załączam symulacje:

Skomentuj

97/67 najlepsza.
                        symulacje różnią się, bo ja wprowadziłem Ql portu br na poziomie 7, zamiast domyślnych 10. Moim zdaniem bardziej realne. i pewnie zapomniałeś o uwzględnieniu indukcyjności cewki głośników.

Skomentuj

Skąd ten wniosek? Czy chodzi o lepszy SPL przy niższych częstotliwościach?

Skomentuj

Czytam dużo o tym cały czas i właśnie się uczę. Wszyscy wypowiadają się, że to właśnie komora otwarta powinna być większa w BP i tak też wydaje mi się z symulacji a tymczasem tutaj mamy inną teorię.

Skomentuj

Komora powinna być odpowiednia dla efektu który chcesz uzyskać. To nie jest takie zero-jedynkowe.
                              A czemu sądzę, że 97/67 jest najlepsze? Bo krzywa spl wygląda najlepiej według mnie.
                              Sam stwierdziłeś, że nie interesuje Cie maksimum spl, tylko ładne granie. Tez jestem tego zdania i pod tym kątem patrzę na wykres.

Skomentuj

Czaruję...
                              X