Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX AP

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

STX AP

Hej! Zastanawiam sie od pewnego czasu co to za głośnik ten STX GDN-30-300-4-AP . Czy faktycznie jest taki dobry? Nie uważam sie za fachowca od subwooferów ale z parametrów tego głośnika i z jego charakterystyki w WinISD wynika że to straszny hebel, który raczej kwalifikuje sie na woofer a nie subwoofer. Polecana była do niego obudowa zamknięta 40L ale z wartością Qts 0,29 kwalifikuje się raczej do obudowy bass-reflex. Przy obudowie zamkniętej 40 litrów -3dB wypada przy 76Hz! Pomyślałem, że chyba źle wpisałem dane głośnika do WinISD ale okazało sie że wszystko było wpisane tak jak podano na stronie www.stx.pl. W obudowie bass reflex już nieco lepiej bo przy 35 litrach i zestrojeniu na 42Hz -3dB wypada przy 47Hz, ale to i tak kiepsko jak na głośnik 30cm. Aha i jeszcze jedno: skok membrany 6mm przy 300W mocy - chyba porażka.... :P
    Przyznam się, że jeszcze nie słyszałem jak on gra, ale napiszcie o tym co w nim jest takiego, że jest taki dobry bo naprawdę nie mam pojęcia. Jak on gra? Czy słychać z niego głęboki bas czy przy zejściu poniżej 50Hz...-cisza.? Czy jakość dźwięku jest przyzwoita czy raczej tylko głośno wyje? Odpiszcie :)

http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?t=6709

Skomentuj

Dzięki za link ale to już kiedyś przeczytałem :)
      Wynika z tego artykułu, że dolne rejestry są dobrze słyszalne, żywe, mimo to nadal nie wiem jak się to ma do straszliwie kiepskich wyników w WinISD.
      Być może w samochodzie po zamontowaniu w bagażniku dolne rejestry zyskują na dB i charakterystyka się wyrównuje, ale czy ktoś miał porównanie z subwooferem innych marek np. JBL, Infinity, Earthquake?
      Oczywiste jest że wiele z tych subwooferów ma kosmiczną cenę, a cena STXa jest bardzo korzystna, nie mniej jednak są subwoofery Infinity i JBL w cenie do 400zł, które mają świetne parametry (250-300RMS, skuteczność 91-94dB Qts w granicach 0,43 dzięki czemu można go zamontować w zamkniętej skrzynce, bass-reflex albo bandpass) i WinISD do -3dB schodzi charakterystyka nawet poniżej 30Hz dla obudowy br. W zamkniętej skrzyni -3dB wypada nieco wyżej ok. 40Hz ale charakterystyka w samochodzie wyrównuje się prawie do płaskiej.
      Więc gdy zobaczyłem charakterystykę STXa, kóra zaczyna opadać już od 100Hz i -3dB przy 78Hz to się przeraziłem, a na forum co chwilę ktoś pisze że to świetny głośnik...
      Trzeba wziąć też pod uwagę fakt, że podawane parametry głośnika są raczej orientacyjne bo nie da się stworzyć idealnie takich samych subwooferów tego samego modelu, ale wynikałoby z tego że albo STX robi subwooery o lepszych parametrach niż podaje albo WinISD oszukuje (raczej mało prawdopodobne). Najlepiej oczywiście ocenić własnym uchem :)

Skomentuj

Czaruję...
      X