Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

dostrojenie subwoofera

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

dostrojenie subwoofera

Cześć.
    Chciałem się zapytać o jedną rzecz, odnośnie dopasowania pasma przenoszonego przez subwoofer do reszty zestawu. O ile, tak mi się przynajmniej wydaje, w zestawach dwu i trójdożnych odseparowanych, podziałem pasm nie musimy się zbytnio przejmować, ponieważ producent w swoich zwrotnicach już o to zadbał, to problem może pojawić sie z dopasowaniem subwoofera. I tu zwracam się do was. Czy można samemu w jakiś sposób dopasować te pasma do siebie bez używania drogiego systemu pomiarowego (np. clio). Czy w prosty sposób można wykonać samemu jakiś system pomiarowy typu speaker workshop, który jest używany przez amatów do projektowania "home audio"?

Czy w prosty sposób można wykonać samemu jakiś system pomiarowy typu speaker workshop, który jest używany przez amatów do projektowania "home audio"?
    tak. wystarczy zrobić JIGa , preampa do mikrofonu i kupić mikrofon.
    W 100zl powinieneś się zmieścić :)

Skomentuj

jak masz suba pod wzmaka i przod pod wzmaka to masz pelna regulacje filtrow high i low wiec ustawiasz sobie tak zeby Ci pasowalo suba dajesz np pd 30hz do 90-120 a reszta pasma zajmuje sie przod ewentualnie przod podcinasz od dolu... wszystko zalezy jaki masz sprzet :)

Skomentuj

takie rzeczy zgrywa sie na ucho;]

Skomentuj

No właśnie Henry, po co Ci przyrządy do tego... :) Teoretycznie filtr górno-przepustowy na przód i dolno-przepustowy na subwoofer zestraja się na tą samą częstotliwość i pasmo jest równo rozdzielone. Ale co z tego jak okaże się, że nie słychać basu w wyższym zakresie albo znowu subwoofer przeraźliwie wyje. A może pokręcisz w radiu equalizerem i już efekt będzie nie taki jak trzeba. Możesz się poczuć oszukany przez system pomiarowy :] Na własny słuch wszystko dobierzesz.

Skomentuj

Takero (tak. wystarczy zrobić JIGa , preampa do mikrofonu i kupić mikrofon.
            W 100zl powinieneś się zmieścić :) ).
            __Odp.__ Dzięki Takero, posiadam sprzęt który wymieniłeś, ale on najlepiej się sprawdzi do
            zastosowań domowych, jeżeli chodzi o car audio, to raczej się nie nadaje ponieważ nie jest
            przystosowany do pomiarów w tak małym pomieszczeniu i pomiary na pewno nie były by
            wiarygodne.

Michone (jak masz suba pod wzmaka i przod pod wzmaka to masz pelna regulacje filtrow high i low wiec ustawiasz sobie tak zeby Ci pasowalo suba dajesz np pd 30hz do 90-120 a reszta pasma zajmuje sie przod ewentualnie przod podcinasz od dolu... wszystko zalezy jaki masz sprzet :) ).
            __Odp__ Z jednej strony masz rację, w końcu filtry "high" i "low" są od tego aby ewentualnie podcinać od góry lub dołu pasmo, ale skąd np będziesz wiedział od którego momentu strojony jest głośnik niskotonowy w zestawie dwudrożnym. W końcu jeżeli drzwi będą wygłuszone i będą obudową zamkniętą to cięzko bedzie powiedzieć bez sprzętu pomierowego jak nisko będą chodziły aby do tej wielkości dostroić subwoofer. Do tego dochodzi jeszcze głośność subwoofera, którą należało by dopasować w ten sposób aby nie wybijała się po za resztę pasma.

mIKI (takie rzeczy zgrywa sie na ucho;] ).
            __Odp__ Wiem, że pewnie żartujesz, ale zgrywanie takich rzeczy na ucho to tak jak robiebie zwrotnicy na słuch

Slaweck (No właśnie Henry, po co Ci przyrządy do tego... :) Teoretycznie filtr górno-przepustowy na przód i dolno-przepustowy na subwoofer zestraja się na tą samą
            częstotliwość i pasmo jest równo rozdzielone. Ale co z tego jak okaże się, że nie słychać
            basu w wyższym zakresie albo znowu subwoofer przeraźliwie wyje. A może pokręcisz w radiu equalizerem i już efekt będzie nie taki jak trzeba. Możesz się poczuć oszukany przez system pomiarowy :] Na własny słuch wszystko dobierzesz.)
            __Odp__Wiadomo, że powinno się ustawiać sprzęt tak aby słuchnie muzyki głównie nam sprawiało przyjemność, ale mi zależy jeszcze na tym aby było zrobione we właściwy sposób, ale jednak po coś są te systemy pomiarowe. Mam raczej na myśli system typu clio który jest dość często używany do car audio i raczej nie wprowadza błędów pomiarów jeżeli dobrze się go urzywa. Equalizerem możemy raczej dostroić system według naszych potrzeb.

Skomentuj

Teoretycznie filtr górno-przepustowy na przód i dolno-przepustowy na subwoofer zestraja się na tą samą częstotliwość i pasmo jest równo rozdzielone.
              no chyba jednak nie na tą samą częstotliwość bo powstanie górka...
              ustawia się w zależności od stromości filtra...

pozatym jaki jest sens dawać gp do kolumn?
              jeśli jakoś tam schodzą bez problemów amplitudowych np to bym im subsonic-a nie dawał.

Skomentuj

no chyba jednak nie na tą samą częstotliwość bo powstanie górka...
                ustawia się w zależności od stromości filtra...
                Właśnie zakładałem Takero, że filtry LP i HP będą o takiej samej stromości opadania. Zwykle wzmacniacze mają obydwa filtry po 6 albo 12 dB/oktawe. Nie wziąłem pod uwagę tego, że ktoś może zasilać te zestawy np. 2-ma wzmacniaczami o różnych filtrach :)

Skomentuj

Czaruję...
                X